444 3 703

Beyin Tümörü Belirtileri Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

 

Beyin tümörleri baş ağrısı, kollar ve bacaklarda güç kaybı, kusma, görme ve konuşma bozukluğu gibi semptomlara neden olur. Bu durumun oluşmasında genetik geçiş ve bunun yanı sıra farklı risk faktörleri de etkilidir. Nörolojik muayene ve radyolojik tetkikler ile tanısı hızlı bir şekilde yapılabilir. Konu hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Beyin Tümörü Nedir?

Beynin dokusunda bulunan hücrelerin farklılaşma yaşayarak kontrolsüz çoğalmasıyla veya vücudun farklı yerinde bulunan kanser hücrelerinin kan dolaşımı yoluyla beyine ulaşıp yayılmasıyla görülen bir hastalık türüdür. Beyin dokusunda anormal bir büyüme gösteren hücreler kitle yani tümör oluşumuna neden olur ve bu oluşum kafatasına baskı uygular. Bu durumun sonucunda da kafa içi basıncında artma ile birlikte çeşitli epileptik ve nörolojik rahatsızlıklar oluşabilir.

Beyin Tümörü Belirtileri

“Beyin tümörü belirtileri nelerdir?” sıklıkla sorulan konulardan biridir. En sık görülen beyin tümörü belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Baş ağrısı (Özellikle geceleri yaşanan baş ağrıları)
  • Bulantı ya da kusma
  • Nörolojik defisitler

 

Buna ek olarak beynin etkilenmiş bölgesine göre farklılık gösteren beyin tümör belirtisi ortaya çıkabilir. Bu belirtiler ise şöyledir:

 

  • Uyuşma
  • Dengesizlik
  • Yürüme bozukluğu
  • Konuşmada güçlük
  • Görme kaybı
  • Hafızanın bozulması
  • İşitme kaybının yaşanması
  • Sağ veya sol vücut yarısında kuvvetsizlik

 

Hipofiz bezi tümörlerinden ise el ve ayaklarda büyüme, adet düzensizliği görülebilen belirtiler arasındadır.

Beyin Tümörü Çeşitleri

Beyin tümörleri tümörün bulunduğu yere göre sınıflandırılır. Beyin dokusunun kendisinden kaynaklanan tümörlere birincil (primer) beyin tümörü adı verilir. Vücudun başka organlarından beyine yayılan tümörlere de metastaz veya ikincil (ekonder) beyin tümörü denir.

Birincil (Primer) Beyin Tümörü: İki gruba ayrılır. Bunlar:

  • İyi huylu beyin tümörleri (menengiom, schwanom, dermoid epidermoid kistler)
  • Kötü huylu beyin tümörleri (glioblastoma multiforme ve anaplastik)

İyi Huylu Tümör Nedir?

“İyi huylu tümör nedir?” sorusuna beyin zarlarından veya beyinde bulunan sinirlerden gelen ve doğuştan var olan kalıntı tümörleridir şeklinde yanıt verilir. “İyi huylu tümörler nelerdir?” sorusu da bu tümörler sırasıyla schwannoma (akustik nöroma), hipofiz adenomları, hemanjioblastom, kraniofaringioma ve koroid pleksus papillomu olarak sıralanabilir şeklinde yanıtlanabilir.

Kötü Huylu Beyin Tümörleri

Kötü huylu beyin tümörleri, normalden daha farklı bir şekilde veya hızlı büyüyen türde olabilir. Hızlı büyüme gerçekleştiğinden beyin kanseri belirtileri sağlıklı beyin hücrelerinin içerisine yayılır. Bu tümör ile ilgili gerçekleştirilen tedaviler tümörün yerleşimine, boyutuna ve risk faktörlerine göre değişir.

Beyin Tümörü Nedenleri?

“Beyin tümörü neden olur?” sıklıkla merak edilen konular arasındadır. Beyin tümörleri hücreleri aracılığı ile gelişim gösterebilir ya da başka bir alandan beyne sıçrama yapmış olabilir. Nedenleri tam olarak belirlenmemiş olsa da beyaz ırk, radyasyona maruz kalma ve erkek cinsiyet durumun yaşanmasına neden olan risk faktörleri arasındadır.

Tanı Yöntemleri

Beyin tümörü testi, Emar - MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) ve beyin tomografisi beyin tümörlerinin tanısında kullanılan görüntüleme yöntemleridir.

Beyin Tümörü Tedavisi

Beyin tümörleri cerrahi yöntem, radyasyon ve ilaç yöntemleri ile tedavi edilir. Tümörlerin genel olarak kafatası içinde beyine baskı yapması ve kafa içi basıncı artırması nedeniyle cerrahi yöntem ise öne çıkan tedavi şekillerinden biridir. Cerrahi tedavide beyin tümörü ameliyatı ile tümörün çıkartılması, tümör cinsinin saptanması ve beynin rahatlatılması sağlanır. Bir diğer tedavi yöntemi olan kemoterapide de son yıllarda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Genellikle kötü huylu tümörlerin tedavisinde kullanılan kemoterapi yönteminin başarısı hasta özelindedir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan beyin tümörü tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Beyin tümörü ameliyatı sonrası yaşam süresi için hastanın belirli noktalara dikkat etmesi önemlidir. Beyin tümörünün yerleşimine göre ameliyattan sonra hastada bazı fonksiyon kayıpları olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası süreçte hastaya bazı rehabilitasyon programları ve fizik tedavi uygulanır. Buna ek olarak ameliyat öncesi ve sonrası süreçte hastanın psikolojik destek alması gerekir.



Baş ağrısı stres, migren ve yüksek tansiyon gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Ancak bunların beyin tümörüyle bir bağlantısı yoktur. Buna ek olarak beyin tümörü ile bağlantılı olan baş ağrısı anidir, çok şiddetli yaşanır ve kontrol edilemez. Bu ağrı aynı zamanda kişide beyin kanamasının habercisi de olabilir. Buna ek olarak bazı durumlarda ağrı şiddetsiz olabilir ancak çok uzun sürebilir. Bu türden durumlarda gerekli tetkikler için mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.



Metastatik beyin tümörlerinde vücudun diğer organlarında bulunan kanserli doku beyine sirayet edebilir. Buna ek olarak tüm kanser türlerinin %25 kadarı beyine metastaz yapabilir.



İyi huylu beyin tümörlerinin uzman bir cerrah ile tamamen alınabilmesi ve iyi sonuçlar vermesi mümkündür. Ancak kötü huylu beyin tümörlerinde tümör ameliyatla tamamen temizlenmezse işlem sonrasında kemoterapi ve radyoterapi uygulaması gerekebilir.



Radyoterapi uygulaması ameliyattan sonraki 1. ayda yapılır. Bu tedavinin amacı tümör hücrelerini öldürmek ya da büyümesini baskılamaktır. Ameliyat edilemeyen kişiler için çok nadir olarak ışın tedavisi uygulanır. Buna ek olarak radyoterapi uygulaması tümörün tipine, boyutuna, hastanın yaşına ve nörolojik bulgulara göre değişir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 25.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 25.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!