444 3 703

Emar - MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) Nedir?

2 Yorum

 

Manyetik rezonans testinde vücuttaki herhangi bir yerini görüntülemek adına radyo dalgaları ve manyetik alandan yardım alınır. Peki, MR yani manyetik rezonans nedir? Ne zaman ve neden çekilir?

Emar (MR) Nedir?

Emar nedir?” diye merak ediyorsanız Manyetik rezonans görüntüleme olarak da bilinen bu iÅŸlemin radyo dalgaları ve manyetik alan ile vücuttaki doku ve organların enine kesit görüntüleri ürettiÄŸini bilmelisiniz. Bu yöntem sayesinde röntgen, ultrason ya da bilgisayarlı tomografi ile elde edilemeyen görüntüler yüksek çözünürlüklü olarak görüntülenebilir. Görüntünün elde edilmesini saÄŸlayan sinyal, vücuttaki su ve yaÄŸ moleküllerinde bulunan çekirdeklerden gelir. Bu iÅŸlem sırasında kiÅŸi radyo dalgalarını ve manyetik alanı hissetmez ve iÅŸlem aÄŸrısızdır.

MR Cihazı Nedir?

MR cihaz ünitesi dairesel bir mıknatısla çevrilidir ve büyük silindir ÅŸeklindedir. Bu mıknatısın ortasında da kayabilen masa bulunur. Cihaz bazı hastanelerde yanları açık modelde de kullanılır. Cihazın ürettiÄŸi manyetik alan, vücuttaki su molekülü çekirdeklerini yeniden düzenler ve görüntüler elde eder.

Emar (MR) Türleri Nelerdir?

Çok sayıda MR türü bulunur ancak genel olarak fonksiyonel MR ve difüzyon Ağırlıklı MR kullanılır. Emar türleri aÅŸağıdaki gibidir:

  • Açık MR
  • Beyin ve Omurilik MR
  • Difüzyon Ağırlıklı MR
  • Fonksiyonel MR (FMR)
  • Kalp ve Damar Sistemi Emarı
  • Kas Ä°skelet Sistemi MR
  • Meme Emarı (MR)
  • MR Anjiografi
  • Perfüzyon Ağırlıklı MR (PA–MR)
  • Prostat MR
  • Vücut Emarı (MR)

 

Emar (MR) Neden Çekilir?

Emar ile kiÅŸinin iskelet sistemi, doku ve organları ameliyatsız bir ÅŸekilde incelenebilir. Bu inceleme ile elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinde de kiÅŸideki sorunlar teÅŸhis edilir. Yani MR, hastalığı ya da hasarı tespit ederek tedavi sürecinin etkinliÄŸinin izlenmesine yardımcı olur. Emar kullanılarak vücudun farklı bölgeleri incelenebilir.

Emar (MR) Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

“Beyin MR ile hangi hastalıklar teÅŸhis edilir?” konu hakkında merak edilen sorular arasındadır. Emar cihazı ile vücudun farklı bölgeleri için farklı uygulamalar yapılabilir. MR ile özellikle vücudun yumuÅŸak dokuları ve kemiksiz kısımları görüntülenebilir. MR cihazı ile aÅŸağıdaki iÅŸlemler gerçekleÅŸtirilir:

  • Abdominal diffüzyon görüntüleme yapılır.
  • Alt karın bölgesi ve karın içi organlar incelenir.
  • Bel bölgesi, sırt ve boyun patolojileri gerçekleÅŸtirilir.
  • Beyin emarı ile beyin, kulak, iç kulak, deyin atardamar ve toplardamar sistemi gibi kafa bölgesi incelenir.
  • Beyin MR yanı sıra boyun yapısı, dil, gırtlak, tükürük bezleri ve yutak incelenir.
  • BOS akım çalışması gerçekleÅŸtirilir.
  • Dinamik dokular incelenir.
  • El, el bileÄŸi, kol, dirsek, omuz, ayak, ayak bileÄŸi, diz, uyluk ve kalça gibi uzuvlar incelenir.
  • Kinematik incelemeler gerçekleÅŸtirilir.
  • MR spektroskopisi yapılır.
  • Tüm vücut anjiografisi yapılır.
  • Tüm vücut metastaz tarama yapılır.

 

Emar (MR) Nasıl Çekilir?

“MR nedir? Nasıl çekilir?” sorusu da merak edilenler arasında. Emar cihazı kullanımı için herhangi bir hazırlık gerekmez. Özel bir durum ve uyarı olmadıkça da hasta yemek yiyerek ve rutin olarak kullandığı ilaçları alarak iÅŸleme gelebilir. Ä°lk olarak hastadan çekim için tıbbi geçmiÅŸi ile ilgili kapsamlı bir form alınır. Ä°ÅŸleme girerken de hastanın üzerinde bulunan takı, saç aksesuarları, takma diÅŸ, kredi kartı, gözlük, metal aksamlı sütyen ve iÅŸitme cihazı gibi metal içeren parçaların tümü iÅŸlemde kuvvetli bir manyetik alan oluÅŸtuÄŸu için alınır. Ardından hastaya masaya uzanır ve iÅŸlem baÅŸlatılır. Ä°ÅŸlemin süresi yapılan görüntülemeye göre deÄŸiÅŸmektedir. Ä°laçlı beyin emarı çektirenler için hazırlık süreci normal emar çekimine göre daha uzundur. Hastanın iÅŸlem sırasında hareket etmemesi elde edilecek görüntülerin doÄŸruluÄŸu bakımından oldukça önemlidir.

Ä°laçlı Emar Nasıl Çekilir?

Bazı durumlarda doktor isteÄŸi ile çekim yapılacak bölgenin daha detaylı görüntüsünü elde etmek adına ilaçlı MR istenebilir. Peki, ilaçlı MR nedir? Bu iÅŸlem, çekim yapılacak bölgenin detaylı görüntüsünü elde etmek adına hastanın damarına gadolinyum adı verilen maddenin enjekte edilmesidir. Enjekte edilen bu madde sayesinde dokularda daha net görüntüler elde edilir. Ä°laçlı MR çektirenler yorumları çekimin ardından bu maddenin vücuttan atılması için bol su içilmesi yönündedir.

Emar (MR) Çekimi Öncesi Yapılması Gerekenler

MR için önceden hazırlık yapılması gerekmez ancak bazı durumların önceden doktora bildirilmesi gerekir. Bu durumlar:

  • Belirli ilaçlara ve yiyeceklere alerji olması ya da astım
  • Emzirme
  • Hamilelik
  • KaraciÄŸer veya böbrek hastalığı gibi problemler
  • Metal tabanlı cihazların vücutta olması
  • Son dönemlerde geçirilmiÅŸ ameliyat

 

Emar (MR) Zararları

MR zararları merak edilenler konular arasında. Emarın zararlarından biri gürültüdür. Bu gürültü 120 desibele kadar çıkabilir. Bu nedenle çekim öncesinde hastaya kulak koruması verilerek zarar engellenir.

 Emar gebeliÄŸin ilk 3 ayında tehlikelidir. Fetusun organların oluÅŸtuÄŸu bu süreçte MR çekimi bu nedenle önerilmez. MR klostrofobisi olanlar için zorlayıcı olabilir. Bu nedenle klostrofobisi olan kiÅŸilere sakinleÅŸtirici verilebilir. Ek olarak hastanın eline panik butonu verilerek de bu süreç yönetilir.

Emar (MR) Testinden Sonra?

“MR’dan sonra ne yapmalı?” diye merak ediyorsanız aÅŸağıdaki maddelere göz atabilirsiniz:

  • Ä°ÅŸlem bitiminde yattığınız masadan kalkarken acele etmemeli ve yavaÅŸ hareket etmelisiniz.
  • Ä°ÅŸlem için herhangi bir sakinleÅŸtirici uygulandıysa sakinleÅŸtiricinin etkisinin geçmesini beklemelisiniz.
  • Ä°ÅŸlem anında kontrast boya uygulandıysa iÅŸlemden belirli bir süre sonra kızarıklık, ÅŸiÅŸme, kaşıntı ve nefes alıp vermede güçlük çekme gibi durumlar yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzu aramalısınız.

 

Emar (MR) Sonuçları

Manyetik rezonans görüntüleme sonuçları radyolog tarafından yorumların ve elde edilen bulgular doktora raporlanır. Raporun doktora iletilme süreci görüntüleme merkezine baÄŸlıdır. Raporun doktora iletilmesinin ardından doktor elde edilen önemli bulguları ve bulgulara göre uygulanacak tedavi adımlarını hasta ile görüÅŸür.

Emar iÅŸleminde radyasyon bulunmaz, güçlü manyetik alan kullanır.

“Emar kaç dakika sürer?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu iÅŸlem genellikle 7-30 dakika sürer. Ancak süre görüntülenen alanın yerine göre farklılık gösterebilir. Peki, belden emar kaç dakika sürer? Bel emarı, bel fıtığı gibi bel problemlerinin tanısının konulmasında uygulanır. Bu iÅŸlem 8- 10 dakika sürer. “Beyin emarı kaç dakika sürer?” sorusu da aynı süreyi kapsar.

“Bel MR çekilirken kıyafetler çıkarılır mı?” gibi sorular da merak edilenler arasında. MR için genellikle rahat ve bol kıyafetlerin giyilmesi önerilir. Bazı durumlarda da çekimden önce önlük ya da elbise giyilmesi istenir. “Boyun MR çekilirken kıyafetler çıkarılır mı?” sorusu da bu kapsamda yanıtlanabilir.

“Manyetik rezonans nedir?” sorusu kadar bu yöntemin kimlerde kullanılamayacağı da merak konusudur. Güçlü manyetik alan kullanan bu yöntem derin beyin stimülatörleri bulunan, koklear implantı olan, insülin pompası kullananlar tarafından doktora bilgi verilmesi gerekir.

Emar çekilmesi güvenli bir iÅŸlemdir. Ancak iÅŸlem aşırı sesli olduÄŸundan kiÅŸiyi korumak adına kulaklık kullanılır. Bunun yanında iÅŸlemde kontrast madde kullanımı böbrek rahatsızlığı bulunan kiÅŸiler için zararlı olabilir. Ä°ÅŸlem klostrofobisi olanlar için de sorun yaratabilir.

MR cihazı en zararsız görüntüleme iÅŸlemi olarak dikkat çeker. Bu nedenle çocuklarda MR çekimi herhangi bir sorun teÅŸkil etmez. Ancak iÅŸlemin süresinin uzun olması süreci biraz zorlaÅŸtırabilir. Çünkü iÅŸlem sırasında hareket edilmesi sonuçların hatalı çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle çocukları sabit kılmak adına iÅŸlem öncesinde anestezi ya da sakinleÅŸtirici kullanılabilir.

MR çekim hamileler de kullanılabilen güvenli bir görüntüleme yöntemidir. Ancak hamileliÄŸin ilk 3 ayında kullanılması tercih edilmez.

MR fiyatları da merak edilen konular arasında. Emar fiyatı uygulama yapılan bölgeye göre farklılık gösterir. Bu nedenle “Beyin emarı kaç TL?” sorusunun yanıtı için mutlaka detaylı bir görüÅŸme yapılmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 19.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 19.07.2022 00:00
2 Yorum

12 Haziran 2024 tarihinde
Nilgün Ustabaş

Merhabalar ,diz emarı fiyatı nekadar

Büyük Anadolu Hastaneleri
25 Haziran 2024 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.


08 Ocak 2024 tarihinde
Merve Özbabaeker

Merhaba, tüm vücüt MR ilgili fiyat bilgi almak istiyorum?

Büyük Anadolu Hastaneleri
10 Ocak 2024 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER