Obezitenin başarılı bir şekilde ortadan kaldırılması doğru uygulanan tedaviye bağlıdır. Mide balonu da bu tedavi yöntemlerinden biridir. Ameliyatsız bir uygulama olan intragastrik balon, bu özelliği ile obezitenin tedavisinde sıklıkla kullanılır. Özellikle mide küçültme operasyonlarından çekinen hastalar tarafından tercih edilen bu uygulama ile hastalar kısa sürede rutin hayatına dönebilir ve doğru bir diyet planı ile kilo vermeye başlayabilir.
“Mide balonu nedir?” sorusuna 1985 yılından beri bariatrik cerrahide uygulanan bir yöntemdir şeklinde yanıt verilebilir. Bu yöntemde, endoskopi yardımıyla mideye boş olan balonlar yerleştirilir ve balonun cinsine göre de balonu hava ya da sıvı ile doldurma işlemi uygulanır. Dolu hacmi 400 ile 700 ml olan balonlar, genellikle 6 ay boyunca midede kalır ancak bazı balonlar 12 aya kadar dayanabilir. Bu süre uygulama tekniğine, balonun türüne ve hastaya göre farklılık gösterebilir. Süresi dolan balonun içi uygun bir yöntemle boşaltılır ve endoskopi yardımıyla mideden çıkarılır. Bu yöntemin sağladığı en büyük fayda, alınan besinlerin miktarını büyük oranda sınırlaması ve bunun sonucunda da aşırı yemenin önüne geçmesidir. Böylelikle zamanla hastanın yeme davranışlarında değişim yaşanır. Balonun midede kaldığı süre boyunca da bu davranışlar kalıcı alışkanlıklara dönüşerek elde edilen sonuçlar korunabilir.
Endoskopik bir yöntemle yerleştirilen mide balonu ameliyatı için bazı hazırlıklar yapılır ve belirli adımlar takip edilir. Bu adımlar ise şöyledir:
Ameliyatsız bir uygulama olan mide balonu taktırmak istiyorsanız önemli olan bazı kriterleri sağlamalısınız. Bu kriterlere uygun olan hastalar aşağıdaki gibidir:
Mide balonu ameliyatsız bir işlem olsa da herkese uygulanmaz. İşlem için uygun olmayan adaylar aşağıdaki gibidir:
Uygulamanın amacı midenin iç hacmini azaltmak ve alınan besinde kısıtlamaya gitmek. Mide balonu bu nedenle belirli oranda içi doldurularak uygulanır. Balonun midede kapladığı hacim ise doktor tarafından çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak belirlenir.
İşlem esnasında kişinin acı ya da rahatsızlık yaşamaması adına sedasyon işlemi uygulanır. Sedasyon ile hasta, uyku haline alınır ve yapılacak işlemlerden etkilenmemesi sağlanır.
Balonun mideye yerleştirilmesi, ayarlamasının yapılması ve çıkarılması dahil tüm süreç 25-35 dakika sürer. Ancak bu süre sedasyon işleminin ayrıntılarına göre 45 dakikaya çıkabilir.
Hastanın vermesi gereken kilo miktarına göre tercih edilen mide balonunun kalma süresi 6 ile 12 aydır. Ancak bu balonlar birbirinden farklıdır. Midede 12 boyunca kalabilen balonlar, 3 aylık periyodlarla şişirilir. 6 aylık balonlar ise bu şişirilme işlemi için uygun değildir. Süresi dolmuş olan balon vakit kaybetmeden çıkarılmalıdır. Aksi takdirde patlayabilir.
Obezite ve kilo vermede dünya genelinde kullanılan mide balonu işlemi sonrasında komplikasyonlar çok nadir görülür ve kolaylıkla tedavi edilebilir. Ayrıca bu komplikasyonlar hastanın hayatını tehdit edecek boyutta değildir. Oluşabilecek komplikasyonlar ise aşağıdaki gibidir:
İşlemden sonra mide balonu sindirme sürecine geçer ve bu nedenle işlemden 1-2 saat sonra midede bulantı, kusma ve kramp başlar. Ancak bu durum hastanın ağrı eşiğiyle doğrudan bağlantılıdır ve kişiden kişiye farklılık göstererek 3-4 gün sürebilir. Tüm bu süreç beklenen semptomları içerir. Bu nedenle doktor işlem sonrası hastaya bulantı önleyici, mide koruyucu ve kramp önleyici ilaçları reçete edebilir.
Düzenli bir beslenme, mide balonu uygulaması için son derece önemlidir. Mide balonu sonrası beslenme rutininde dikkat edilmesi gerekenler ise şöyledir:
*1.ve 3.Gün Sıvı Diyet Dönemi: Sıvıları hızlı içmek mide bulantısını arttırabileceğinden bu 3-4 günlük dönemde sıvılar yavaş ve ufak yudumlarla tüketilmelidir. Mandalina, vişne, portakal, greyfurt ve nar gibi ekşi meyve sularından da uzak durulmalıdır. Tüketilecek içeceklerin şekersiz ve ılık olması da önemlidir. Bu dönemde açık, şekersiz ve ılık çay tüketilebilir ancak kahveden uzak durulmalıdır.
*4.ve 10.Gün Püre Diyet Dönemi: Bulantılar geçtikten sonra 3-4 günlük püre dönemine geçilmelidir. Yumuşak, ezilen veya blendırdan geçirilmiş gıdalar bu dönemde tüketilebilir.
Mide balonu, rutin hayatı etkileyen bir işlem değildir. Hasta 1 gün sonra hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Ancak hastanın elektrolit ve sıvı bozukluklarıyla ilgili herhangi bir sorun yaşamaması için balon takıldıktan sonra 2-3 hafta kadar ağır egzersizden kaçınması gerekir.
Mide balonu sonrasında süreci verimli geçirebilmek ve yeni bir yaşam tarzı edinebilmek adına bir takip programının uygulanması son derece önemlidir. Bu nedenle hastaların doktor ve diyetisyenle ayda 1 olacak şekilde görüşerek diyet kontrolü, kilo ölçümü ve vücut analizi yaptırması gerekir. Bu rutini uygulamak süreç içerisinde ilerlemeyi ve değerlendirmeyi kolaylaştırarak uzun vadede başarı sağlar.
Mide balonu işlemi sonrasında hastanın seyahat etmesinde herhangi bir sıkıntı yoktur.
Mide balonu midenin boşalma süresini etkilediğinden ilacın etki etmesi gereken sürenin yavaşlamasına neden olabilir. Ayrıca mide balonu takıldıktan sonra ilaç kullanılırken ilacın midede yaratacağı yan etkiler mutlaka dikkate alınmalı, mide kanaması ve mide ülserine neden olabilecek ilaçlardan kaçınılmalıdır.
Mide balonu mavi renkli bir boya ile doldurulur. Bu nedenle herhangi bir patlama ya da sönme durumunda kişinin idrarı mavi ya da yeşil renge dönüşebilir. Bu durum da herhangi bir sorun yaşandığında kolay tespit edilmesini sağlar. Böyle bir durum yaşayan hastaların zaman kaybetmeden doktoruna başvurması gerekir.