Medikal estetikte en çok başvurulan yöntemlerden birisi de hyalüronik asit bazlı içeriğe sahip olan dolgu uygulamaları ile yapılan işlemlerdir. Bu uygulamalar yaşlanma ile yüzde oluşan ince çizgilerin giderilmesinden ince dudakların dolgunlaştırılmasına, elmacık kemiklerinin daha belirgin kılınmasından yüz ve boyun bölgesinde lifting etkisi yaratmaya kadar geniş bir alanda kullanılır.
Dolgu uygulaması, hyalüronik asit içeren dolgu maddesinin yüzde bulunan kırışıklıkları ve çukurları doldurmak ve yüzü şekillendirmek için uygulanan medikal bir işlemdir. 4 ile 6 ay arasında kalıcılığa sahip olan dolgu maddeleri, sonucun anında görülebileceği bir anti-aging tedavi sunar. Kişiden kişiye ve uygulama yapılacak alana göre değişse de işlem ortalama 10-15 dakika sürer. İşlemin hemen öncesinde de uygulama yapılacak bölgeye anestezik krem sürülür. İşlem bitiminde de uygulamayı yaptıran kişi sosyal yaşamına dönebilir.
Bu uygulamanın günümüzde sıklıkla tercih edilmesinde ameliyat gerektirmemesi, pratik bir şekilde uygulanabilmesi, anında sonuç vermesi ve ciddi yan etkilerinin olmaması etkilidir. Doğru uygulama ile yüzde daha canlı ve sağlıklı bir görünüm yaratan dolgu uygulamaları; geçici, yarı kalıcı ve kalıcı olmak üzere 3 farklı uygulama seçeneğine sahiptir. Geçici bir uygulama sunan ve eriyebilen hyalüronik asit içerikli dolgu uygulamaları ise en sık kullanılan yöntemlerden biridir.
Hyalüronik asit, vücutta kendiliğinden bulunan bir glikozaminoglikan maddedir. Glikozaminoglikanlar ise uzun dalsız karbonhidratlar olarak adlandırılan şekerlerdir. Cilde yapı veren maddenin ana bileşeni olan hyalüronik asit, cildin dolgun ve nemli görünmesini sağlar. Cildin pürüzsüz ve esnek olmasında başrol oynayan bu madde, akne izlerinin önlenmesine de yardım eder. Ancak yaşlanmaya bağlı olarak hücrelerin mitoz hızı azalır. Bunun sonucunda da hücresel onarım ve yenilenme süreci yavaşlar. Bu nedenle cildin hyalüronik asit ile dışarıdan desteklenmesi önemlidir.
Dolgu uygulamaları, işlem yapıldığı andan itibaren etkisini gösterir. Bu etki maddenin su tutma kapasitesinin zamanla artması ile daha da belirginleşir. Bu etki hem kişiden kişiye hem de uygulama yapılan bölgeye ve kullanılan maddeye bağlı olarak da 6 ile 18 ay arasında değişir.
Dolgu uygulamalarının kullanım amaçları aşağıdaki gibidir:
Dolgu uygulamaları yüzde estetik kusura neden olan bölgelerde kullanılır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
Kişinin ihtiyacına uygun olan dolgu maddesi, kullanıma hazır enjektörler içinde ve jel kıvamda üretilir. Bu sayede de istenilen bölgeye kolaylıkla uygulanır. Ancak uygulama öncesinde kişinin ağrı hissinin minimuma indirmek amacıyla anestezik krem uygulanır.
Uygulama sonrasında kişinin bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Bu noktalar aşağıdaki gibidir:
Dolgu uygulamaları botoks ile kombine edilerek uygulanabilir. Özellikle kaç arası derin çizgilerin giderilmesinde dolgunun kalıcılığını artırmak ve başarılı sonuçlar almak adına uygulanır.
Yüzdeki ince çizgilere dolgu uygulanan işlemin fiyat aralığı uygulama yapılacak bölgeye ve enjekte edilecek doza göre farklılık gösterir.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan dolgu uygulamaları ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.