444 3 703

Duodenal Switch (Biliopankreatik Diversiyon)

Bilgi Talep Formu

 

Duodenal switch operasyonu iki adımda gerçekleştirilir. İlk adım, midenin %80’inin çıkarılması ve kalan kısmının ince bir tüp haline getirilmesidir. Bu işlemle birlikte 1.5-2 litre hacme sahip olan mide 120 ml hacimli bir tüp şeklini alır. İkinci adımda da by-pass oluşturmak için mideye bağlanan ince bağırsak ayrılarak iki ayrı yol ve ortak bir kanal oluşturulur. Bu adımlarla uygulanan işlem sonrasında mide hacmi küçülür ve hasta daha az miktarda besin tüketerek doygunluk hissine ulaşır. Bu yöntem sonucunda ayrıca besinlerin ince bağırsaktaki yolu kısaltılmış ve bunun sonucunda da besinler az emildikleri için besinlerden kalan kalori miktarı da azalmış olur.

Duodenal Switch Nedir?

Switch olarak da bilinen duodenal switch ameliyat yöntemi hem gastrik by-pass hem de sleeve gastrektomi yöntemlerini birleştiren bir cerrahi operasyondur. Tıp literatüründe biliopankreatik diversiyon ameliyatı olarak da geçen duodenal switch, kısmen hacim kısıtlayıcı ve yüksek oranda da emilim engelleyici bir ameliyattır.

Duodenal switch ameliyatı, vücut kitle indeksi 50’nin üzerinde olan durumlarda ve daha önce tüp mide ameliyatı geçirmiş ancak başarılı bir sonuç alamamış hastalar için de bir cerrahi seçenektir. Bu işlem ayrıca kontrolsüz diyabeti olan hastalar için de önerilebilir.

Duodenal Switch Ameliyatı Nasıl Etki Eder?

Hem gıda alım miktarının azalması hem de yağ emiliminin yavaşlaması kilo vermenin temelini oluşturur. Bu nedenle Biliopankreatik diversiyon (BPD) olarak da bilinen bu ameliyatın temel etkisi, alınan gıdaların emilimini belirgin derecede kısaltır. Bu ameliyat ile mide hacminin büyük bir bölümü alınır ve kalan midenin hacmi de 200-500 cc kadardır. Bu ameliyat uygulanırken mide sinirleri ve pyrolik kapakçık korunur. Buna ek olarak bağırsaklar hesaplanarak bölümlere ayrılarak bağırsakların ilişkisi yeniden düzenlenir.

Duodenal Switch Ameliyatında Kullanılabilen Cerrahi Yöntemler:

  • Robotik Cerrahi (Robot Yardımlı Minimal İnvaziv Cerrahi)

Robotik duodenal switch ameliyatı, hastanın karnına birkaç adet küçük kesi atılarak gerçekleşir. Ameliyatta kullanılan robot, hastanın içinin 16 kata kadar büyütülerek gerçek 3 boyutlu görüntüsünü sunar ve görüntüyü ameliyathaneye iletir. Bu gerçek görüntüler, ameliyat boyunca cerrah ve hemşireye rehberlik eder. Ameliyatta kullanılan konsol, cerrahın tüm hareketlerini kontrol ederek el titremesini ortadan kaldırır ve işlemlerin keskin bir biçimde anlık olarak hastanın içine iletilmesini sağlar. Bu ameliyat ile atılan kesilerin küçük boyutlu olması sayesinde hasta rutin hayatına daha hızlı şekilde dönebilir.

 

  • Açık Cerrahi

Açık duodenal switch ameliyatı ile hastanın karnına büyük bir kesi atılır. Bu ameliyatta doktor dokuları hissederek işlem gerçekleştirir. Bu ameliyatta iyileşme süreci robotik duodenal switch ameliyatına göre biraz daha uzundur.

 

  • Laparoskopik Cerrahi (Minimal İnvaziv Cerrahi)

Laparoskopik cerrahi yönteminde de ameliyat, robotik duodenal switch ameliyatında olduğu gibi hastanın karnına açılan küçük kesilerden gerçekleştirilir. Cerrah işlemi 2 boyutlu görüntü eşliğinde ve uzun, düz laparoskopik aletlerle gerçekleştirir.

Duodenal Switch Neden Tercih Edilir?

Obezite cerrahisinde en kapsamlı istatistiki olarak en kapsamlı kilo verme yöntemlerinden biri olan duodenal switch ameliyatının tercih edilmesinin nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Duodenal switch diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve yüksek trigliserit için en uygun yöntemlerden biridir.
  • Yüksek kalori ile beslenen hastalar için etkili çözümler elde edilmesinde yardımcıdır.
  • İşlem sonrasında hazımsızlık sorunu yaratmaz.
  • Midenin açlık hormonu üreten kısmının alınması nedeniyle iştah ve açlık hissinde azalmaya yol açar.

Duodenal Switch Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Obezite cerrahisinde etkili sonuçlar alınmasına yardım eden uygulamalardan biri olan duodenal switch; belirli avantajları da beraberinde getiren bir ameliyattır. Duodenal switch avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek trigliseridi, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonu kontrol etmeden etkili sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.
  • Midenin pyrolikkapagi korunduğundan ishal, hazımsızlık vb. etkilerin görülme ihtimalini azaltır.
  • Yüksek kalori içeren bir beslenme stiline sahip olan hastalar için uygun bir yöntemdir.
  • Aşırı kilolu hastaların etkili sonuçlar elde etmesinde yardımcıdır. Ancak hastanı ameliyat sonrası sağlıklı alışkanlıklar kazanması son derece önemlidir.
  • Uzun dönemde kilo vermeye yardımcı olan kalıcı yöntemlerden biridir.
  • Obeziteye bağlı yaşanan nefes tıkanıklığı, nefes darlığı, akciğer ve nefes alma sorunlarının giderilmesinde de yardımcıdır.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:00Yayınlanma Tarihi: 24.03.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!