444 3 703

Bahar Yorgunluğuyla Mücadele Etmenin Yolları

 

DoÄŸa ananın uyanmasına, dünyayı sıcaklık ve eÅŸsiz bir görsellikle kucaklamasına raÄŸmen neden yorgun ve bitkin hissettiÄŸinizi merak ettiniz mi? Bu durumun adı “bahar yorgunluÄŸu.”  Hasta olmasanız dahi vücudunuzdaki organizmalar havadaki deÄŸiÅŸikliklere ve giderek daha uzun süren gündüz saatlerine uyum saÄŸlamaya çalışır. Bu nedenle de vücudunuzun ritmi deÄŸiÅŸerek hormonal farklılıklar yaÅŸarsınız. Neyse ki bu yorgunluk sadece birkaç hafta sürer ve siz de doÄŸanın uyanışına eÅŸlik etmeye baÅŸlayabilirsiniz. Tam da bu noktada “Bahar yorgunluÄŸu nedir? Bahar yorgunluÄŸuna ne iyi gelir?” diyorsanız bu soruların yanıtı oldukça basit: Bu süreci en saÄŸlıklı ÅŸekilde atlatabilmek için vücudunuzun kış aylarında kaçırdığı ÅŸeyleri temiz hava alarak ve vitamin bakımından zengin bir diyetle beslenme ile takviye etmek. Ä°ÅŸte bu konuda size yardımcı olacak önemli tüyolar!

Bahar YorgunluÄŸu Nedir?

Sıcaklıklar giderek artar ve doÄŸa soÄŸuk, karanlık gecelerden sonra uyanışa geçer. Bununla birlikte birçok insan yaÅŸamın yeniden uyandığı bu dönemde alışılmadık derecede kayıtsız ve yorgun hisseder. Bahar yorgunluÄŸu olarak da bilinen bu durum aslında doÄŸanın döngüsünün bir parçası olduÄŸumuz gerçeÄŸinin bir yansımasıdır. Kış aylarında güneÅŸ ışığından yoksun kalan bedende hormonal deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸanır ve bu deÄŸiÅŸim süreci mevsim geçiÅŸlerinde halsizlik ÅŸeklinde belirti verir. Bu öznel duygu durum bozukluÄŸunun belirtileri farklı olabilir ve ÅŸiddeti deÄŸiÅŸebilir. Tipik belirti ise aşırı yorgunluk. DiÄŸerleri ruh hali deÄŸiÅŸimleri ise baÅŸ aÄŸrısı, konsantrasyon eksikliÄŸi ve uykusuzluk olarak kendini gösterir.

Bahar YorgunluÄŸu Neden Olur?

“Bahar yorgunluÄŸu neden olur?” sorusuna kapsamlı bir yanıt vermek gerekirse ÅŸu ÅŸekilde açıklayabiliriz: Kış aylarında vücudumuz daha kısa gündüz saatleri nedeniyle serotonin (stres kırıcı ve mutluluk arttırıcı) gibi hormonlarda düÅŸük çalışır ve vücut uyku hormonu melatoninin daha fazlasını üretir. Ancak ilkbahar daha uzun ve güneÅŸli geçen gündüz saatlerini de beraberinde getirir. Bu nedenle bu dönemde vücut ısısı yükselir, kan damarları geniÅŸler, kan basıncı düÅŸer. Işık, vücudun aktivite hormonu olan serotoninin daha fazlasını serbest bırakmasına neden olurken, melatonin miktarı hala çok yüksektir. Vücut bu deÄŸiÅŸime bir gecede adapte olamaz ve bunun bir sonucu olarak çoÄŸu insanın yorgun, daha az motive ve uykulu hissetmesine neden olur.

Bahar YorgunluÄŸu Hangi Aylarda Olur?

“Bahar yorgunluÄŸu hangi aylarda olur?” sorusu çoÄŸu insanın merak ettiÄŸi konular arasında. Baharın gelmesi ile hava ısınır ve bu ısı deÄŸiÅŸimi metabolizmada çeÅŸitli deÄŸiÅŸimlerin yaÅŸanmasına neden olur. Bu deÄŸiÅŸimler genellikle ruhsal ve fiziksel farklılıkların yaÅŸanması ÅŸeklinde kendini gösterir. Nisan’da baÅŸlayan bahar mayıs ayına kadar sürer.

Bahar YorgunluÄŸu Belirtileri

Bahar yorgunluÄŸu belirtileri her insanda farklı ÅŸekillerde yaÅŸanabilir. Ä°nsanlar ilkbaharda, özellikle soÄŸuk kış aylarından sonra daha fazla halsizlik, can sıkıntısı ve yorgunluk yaÅŸar. Bu durum rutin iÅŸlerden bile sıkılmaya neden olabilir. Tipik belirtiler ise ÅŸöyle:

  • Enerjinin düÅŸmesi,
  • Halsizlik,
  • Ä°steksiz ruh hali,
  • Sürekli uyuma isteÄŸi,
  • Sabah yataktan kalkarken güçlük çekme,
  • Kas ve eklem aÄŸrılarının yaÅŸanması,
  • BaÅŸ aÄŸrısı,
  • Konsantrasyon güçlüÄŸü çekme.

Bahar YorgunluÄŸu SavaÅŸçısı: YürüyüÅŸ ve Uyku

Hiçbir ÅŸey sizi dışarıda olmaktan daha mutlu hissettiremez! Stres hormonlarını modüle ediyorsunuz, endorfinleri artırıyorsunuz ve serotonin salgılanmasını arttırıyorsunuz. Böylece ruh halinizde iyileÅŸme yaÅŸanır. Açık havada yapılan hafif tempolu bir yürüyüÅŸ sakinleÅŸmenizi saÄŸlar. Ayrıca dışarıda vakit geçirmek kalp için de iyi. Üstelik açık havada düzenli yürüyüÅŸler yaparak zihinsel performansınızın artmasını saÄŸlayarak baharla birlikte yaÅŸanma ihtimali yüksek olan konsantrasyon güçlüÄŸü ile savaÅŸabilirsiniz. Bu dönemde haftada 3 gün yapılan aktif tempolu yürüyüÅŸ 6-8 saat uyku ile de desteklenmeli. Düzenli egzersiz yapmak vücut ağırlığının dengelenmesine, metabolizmanın hızlanmasına, kiÅŸinin kendisini daha saÄŸlıklı ve zinde hissetmesine yardımcı olur. Özellikle yürüyüÅŸ, koÅŸu, bisiklet, yüzme, dans gibi egzersizler tercih edilmeli. Düzensiz uyku kiÅŸinin kendisin daha yorgun hissetmesine neden olacağından, her gün 6-8 saat uyumaya özen gösterilmeli.

Etkili Bir Destek: Beslenme

“Bahar yorgunluÄŸu nasıl geçer?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de beslenme. Dengeli beslenme yaÅŸam boyunca dikkat edilmesi gereken bir durum ancak bahar yorgunluÄŸu söz konusu olduÄŸunda vitamin bakımından zengin bir beslenme büyük önem taşır. Peki, bahar yorgunluÄŸuna hangi vitamin iyi gelir? Ä°ÅŸte bu vitamin ve bahar yorgunluÄŸuna iyi gelen besinler:

  • B vitamini ve Omega-3 bu dönemde destek alınması gereken vitaminler. Bu vitaminler için tam tahıllı ekmek, süt ürünleri, kuru baklagiller, tavuk, yumurta, kırmızı et ve yeÅŸil yapraklı sebzeleri beslenmenize dahil etmelisiniz.
  • Omega-3 yaÄŸ asitlerinin stresi azaltan etkisinden faydalanmak için de haftada 1 ya da 2 kez somon, her sabah 2-3 adet ceviz ya da fındık tüketmelisiniz.
  • Posalı yiyeceklere de bu dönemde ağırlık vermenizde fayda var. Bu nedenle sebze yemeÄŸi ve salata mutlaka tüketilmelidir. Gün içerisinde de 5 ya da 6 porsiyon meyve saÄŸlıklı bir beslenme için gereklidir.
  • Demir deposu olan yumurta da bu dönemde ağırlık verilmesi gereken bir besin. Yüksek protein içeren yumurtada ayrıca demir, iyot, selenyum ve çinko da bulunur.
  • Probiyotik bakteriler bakımından zengin olan kefir de kahve ve asitli içecek yerine tüketilmeli. Kefir hem bağışıklık sisteminin güçlenmesine hem de mevsim geçiÅŸlerine karşı toleransın yükselmesine yardımcı olur.
  • Günde 1 porsiyon çilek tüketerek de vücut direncini artırabilirsiniz.
  • C vitamini ve lif zengini ananası da mutlaka beslenmenize dahil etmelisiniz.
  • Potasyum kaynağı muz ile bahar döneminde yaÅŸanan kas güçlüklerinin üstesinden gelebilirsiniz.
  • A, C vitamini, posa ve potasyum kaynağı enginar size dinçlik verecek sebzeler arasında. Bu sebzeyi çiÄŸ olarak salatalara ekleyebilir ya da piÅŸirerek tüketebilirsiniz.
  • Her öÄŸün yeÅŸillik tüketmeye de ayrıca özen göstermelisiniz. Reyhan, roka, maydanoz ve naneden bol limonlu bir salata yapabilir ve baharı enerjik geçirebilirsiniz.
  • Omega 3 zengini semizotu ise baharın en önemli sebzelerinden. Yüksek su oranına sahip olan semizotu vücudun su ihtiyacını karşılar ve ayrıca bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur. Bu yanı sıra vücudun kalsiyum ve demir depolarının dolmasını da saÄŸlar. Bu nedenle haftada 2 kez semizotu ile yoÄŸurt salatası yapabilir ya da zeytinyağı ile piÅŸirerek tüketebilirsiniz.
  • Bahar yorgunluÄŸu ile savaÅŸmak adına tüketmeniz gereken diÄŸer besinler de bitter çikolata, yulaf, susam ve keten tohumu, avokado.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 31.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 31.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER