444 3 703

Avokadonun Faydaları Nelerdir?

 

Avokado faydaları bakımından besleyici özelliklere sahip olan avokado, dünyadaki birçok mutfağın en popüler lezzetlerinden biri.

Bazı insanlar avokadoyu meyve olarak kabul ederken bazıları sebze olarak görmekte. Ancak avokado (Persea americana) aslında çilek olarak kabul edilir. Avokado, Meksika ve Orta Amerika'da yetiÅŸen bir meyvedir ancak artık dünyanın farklı bölgelerinde de yetiÅŸtirilmektedir. 

Bu yeÅŸil meyve dünyanın dört bir yanındaki mutfaklarda aranan temel bir haline geldi ve bunun iyi bir nedeni var. Hem oldukça besleyici hem de çeÅŸitli yemek tariflerinde kullanılabilecek çok yönlü, lezzetli bir bileÅŸen.

Avokado Nedir?

Ä°lk Meksika’da ortaya çıkan ve dünya genelinde popüler olan bu yeÅŸil meyvenin tarihi çok eskilere dayanmakta. “Avokado sebze mi meyve mi?” sorusu ile de sınıflandırılamayan avokadoyu biyologlar meyve sınıfından kabul etmekte.

Avokado Besin DeÄŸerleri Nelerdir?

SaÄŸlık için eÅŸsiz faydalar sunan bu yeÅŸil meyvenin 100 gramı 160 kaloridir ve bu kalorinin 6.7 gramı lif, 8.5 gramı karbonhidrat, 14.7 gramı yaÄŸdır. Ayrıca B2, B3, B5, B6, C, E ve K vitaminleri ek olarak da folat, magnezyum ve potasyum bakımından da zengindir. Bunun yanı sıra omega-3 yaÄŸ asitleri içeren bu meyvede beta karoten ve lutein de bulunur.

Avokado Nasıl Tüketilir?

Bu yeÅŸil meyve hakkında en merak edilen konulardan biri de nasıl tüketileceÄŸidir. Tek başında tüketilebilen bu meyve tuz, limon ve karabiber üçlüsüyle de aşırı lezzetli kılınabilir. Damak zevkine göre kahvaltıda, salatada ya da smoothielerde de kullanılır.

Avokadonun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Avokadonun faydaları nelerdir maddeler halinde ÅŸöyledir:

  • Vitamin ve mineral açısından zengindir.
  • Sindirim için önemli olan lifi fazlasıyla içerir.
  • Kalp saÄŸlığı için destekleyicidir.
  • Kolesterolün düÅŸmesine yardımcı olur.
  • Göz için faydalı vitaminler içerir.
  • Lif ve yaÄŸ içeriÄŸi ile tokluk hissi saÄŸlar ve iÅŸtahı düzenler.
  • Avokadonun cilde faydaları da cildin pürüzsüz olmasında etkilidir.
  • Avokadonun faydaları gebelikte bebeÄŸi magnezyum, demir, fosfor ve kalsiyum içeriÄŸi ile bebeÄŸin beyin geliÅŸiminde destekleyici kılar.
  • Avakadonun kadınlara faydaları regl dönemi için etkilidir. Regl dönemi sancılarında yardımcıdır.
  • Avokadonun rahime faydaları da bulunur. Düzenli tüketildiÄŸinde rahim kanserine yakalanma riski azaltır.
  • Avokado cinsel faydaları da libidoyu hızlandırarak enerjiyi artırmasıdır. Avokadonun erkeklere faydaları da erkeklik hormonu üretimini artırma ÅŸeklinde öne çıkar.

 

Avokado ve Kalp Sağlığı

BilindiÄŸi üzere tekli doymamış yaÄŸ asitleri kalp hastalıkları karşısında koruyucudur. Ek olarak da yüksek kan basıncının düÅŸmesinde yardımcıdır. Avokado da bu bakımdan zengin olan bir besin kaynağıdır. Günde yarın avokado tüketmek bu bakımdan önemli bir destek saÄŸlar.

Avokado ve Kanser

Bu yeÅŸil meyvede bulunan antioksidanlar bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki saÄŸlar.

Avokado ve Kemik Sağlığı

Yarım avokado günlük saÄŸlıklı kemikler için kalsiyum emilimini artıran K vitamini ihtiyacının %25’ini karşılar.

Avokadonun Zararı Var mı?

Avokadonun yararları kadar zararı olup olmadığı da merak edilenler arasında. Avokado zararları her besin gibi aşırı tüketilmesiyle olur. Yüksek yaÄŸ içeriÄŸine sahip olan bu meyve, çok fazla tüketildiÄŸinde kilo problemleri yaratabilir. Kan sulanmasında etkiye sahip olan K vitamini içeriÄŸi ile de kan pıhtılaÅŸmasında etkili olan K vitamini bakımından sakıncalıdır.

Avokadonun Cilt Sağlığına Faydaları

Avokado cildi yatıştırır, cilt elastikiyetini artırır, cildin daha az sivilcelenme yaÅŸamasında destekleyicidir, genel cilt saÄŸlığını iyileÅŸtirir. 

Bu yeÅŸil meyvenin tüm lezzetiyle tüketilebilmesi için olgun olması gerekir. Ancak bu meyve marketlerde genel olarak olgunlaÅŸmamış olarak satılır. Bu sebeple avokado satın alırken seçim iyi yapılmalıdır. OlgunlaÅŸmamış avokado zor soyulur ve ezilmez. Avokadonun olgun olduÄŸunu anlamak adına hafifçe sıkılması yeterlidir. OlgunlaÅŸmış avokado hafif bir ÅŸekilde sıkıldığında göçer ve olgun avokado oldukça koyu bir renge sahiptir. Ancak siyaha yakın bir renkte olan avokado bozulmuÅŸ olabilir.

“Avokado nasıl olgunlaÅŸtırılır?” diye merak ediyorsanız henüz olgunlaÅŸmamış olan avokadoyu muzlarla aynı yerde muhafaza etmeli ve birkaç gün beklemelisiniz. “Avokado en hızlı nasıl yumuÅŸatılır?” diye merak ediyorsanız diÄŸer bir yöntem de avokadoyu bir kağıda sarabilir ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz.

DilimlenmiÅŸ bir avokadoyu saklamak istiyorsanız bu avokadoyu su dolu bir kavanozda saklayabilirsiniz. Bu ÅŸekilde avokadonuzu 1 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz. “Avokado ezmesi dolapta kaç gün saklanır?” diye merak ediyorsanız bu ezmeye limon suyu ekleyebilir ve hava almayan bir kapta buzlukta 3-4 ay kadar saklayabilirsiniz.

Avokado ilk olarak enine kesilmelidir. Bu iÅŸlem sırasında çekirdek zarar görmemelidir. Ardından iki elle tutularak ikiye ayrılmalıdır. Ayırma iÅŸleminden sonra bıçakla çekirdeÄŸe hafifçe vurulmalıdır. Bu meyveyi soymak için kullanılabilecek bir diÄŸer yöntem de kabuÄŸunun bir elma gibi soyulmasıdır. Bir diÄŸer yöntem ise kaşıkla çıkarmak. Kaşık kabuk ile avokado arasına yerleÅŸtirilmeli ve meyve oyulmalıdır.

Yenilemeyecek sertlikte olan avokadoyu tüketmek için streç bir folyoya sarıp 100 dereceye ayarlanmış fırında 10 dakika bekletmeniz yeterlidir. Ancak bu meyveyi haÅŸlamak doÄŸru bir tüketmek yöntemi deÄŸildir.

avokado yağının faydası da merak edilenler arasında. Bu yaÄŸ salatalarda, yemeklerde ve kiÅŸisel bakımda kullanılabilir. Ancak bu yağın soÄŸuk press yöntemi ile çıkarılmış olması önemlidir.

Avokado yaprağının faydaları ÅŸu ÅŸekilde sıralanabilir: AÄŸrılara, kemiklere, diyabete, saçlara, cilt saÄŸlığına, astıma ve böbreklere iyi gelir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 24.07.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER