444 3 703

Covid Döneminde En Sık Görülen Nörolojik Bulgu: Baş Ağrısı

 

COVID-19, akciğerlerinizi etkileyebilecek bir solunum yolu hastalığıdır. Klinik olarak SARS-COV-2 olarak bilinen yeni koronavirüsten kaynaklanır. Çeşitli Covid baş ağrısı belirtileri bulunur. Bu belirtilerden biri de baş ağrısıdır. Peki, baş ağrısı yaygın olarak görülen bir semptom mu? Stres kaynaklı baş ağrılarından ya da migrenden farkı nedir? Bu soruların ve daha fazlasının yanıtları için Covid 19 ve baş ağrısı ilişkisi, dikkat edilmesi gereken diğer semptomlar ve tıbbi bakım almanın ne zaman önemli olduğu gibi konulara dair daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.

Baş Ağrısı COVID-19'un Yaygın Bir Belirtisi midir?

Baş ağrısı, COVID-19'un potansiyel bir belirtisidir. Baş ağrısını koronavirüs enfeksiyonu esnasında veya enfeksiyon bittikten sonra uzun süreli olarak da görülebilir. Baş ağrısının temelinde yatan tek şikayet soğuk algınlığı da olabilir. Covid 19 döneminde baş ağrısı iki şekilde incelenir:

1.Yeni ortaya çıkan baş ağrıları

2.Var olan migren , gerilim tipi baş ağrısı (GTBA) ve diğer baş ağrılarında kötüleşme/şiddetlenme

Baş ağrısı enfeksiyonda oluşmuşsa kişinin bol sıvı alması, sigara ve alkolden uzak durması önerilir. Hasta mental olarak iyi durumdaysa egzersiz yapması da önerilenler arasındadır. Bunun yanında vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme tavsiye edilir. Ancak tüm bu önlemlere rağmen geçmeyen baş ağrısı yaşanıyorsa ağrı keçisi reçete edilir.

Baş ağrınızın COVID-19 veya başka bir şeyden kaynaklanıp kaynaklanmadığını nasıl anlarsınız?

Baş ağrısı sağlıkla ilgili yaygın bir şikayettir. Bu nedenle baş ağrısının COVID-19'dan kaynaklanıp kaynaklanmadığının ayrımı iyi yapılmalıdır. Peki nasıl? COVID-19 ile görülen baş ağrısı orta şiddetlidir ve bununla birlikte nabzın hızlanmasına neden olabilir. Ayrıca bu baş ağrısı iki taraflı yaşanır ve eğildiğinizde de şiddetlenir.

Migrenden nasıl farklı olabilir?

Migren atakları geçiren kişilerin yaşadığı şikayetlerde ışık ve sese duyarlılık söz konusudur ancak COVID-19 ile görülen baş ağrıları yaygın migren semptomlarıyla ortaya çıkmaz, ateşle birlikte COVID-19 baş ağrısı oluşabilir.

Başka hangi belirtiler genellikle COVID-19'un uyarı işaretleridir?

Baş ağrısı COVID-19'un potansiyel bir belirtisi olsa da daha yaygın olan başka semptomlar da vardır. Bu semptomlar aşağıdaki gibidir:

 

  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Öksürük
  • Nefes darlığı

 

Daha az sıklıkta ortaya çıkabilecek ek semptomlar da şunları içerir:

 

  • Boğaz ağrısı
  • Vücut ağrıları ve ağrıları
  • Burun akıntısı veya tıkanıklığı
  • Bulantı, kusma veya ishal gibi sindirim semptomları
  • Tat veya koku kaybı

 

İlgili belirtilere sahipseniz ne yapmalısınız?

Baş ağrısı veya başka semptomlar yaşadığınızda COVID-19'a sahip olabileceğinizden endişe ediyorsanız izole olun. Bu durumda evde kalmanız, evde ayrı bir odada bulunmanız ve maske kullanmanız gerekir. Belirtiler devam ediyorsa doktorunuza başvurmalısınız. Doktor muayenenin ardından süreci atlatmanızda yardımcı olacak tavsiyelerde bulunur ya da durumunuza göre test yapmanızı önerir.

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.05.2024 08:58Yayınlanma Tarihi: 25.04.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER