444 3 703

Covid Döneminde En Sık Görülen Nörolojik Bulgu: Baş Ağrısı

 

COVID-19, akciÄŸerlerinizi etkileyebilecek bir solunum yolu hastalığıdır. Klinik olarak SARS-COV-2 olarak bilinen yeni koronavirüsten kaynaklanır. ÇeÅŸitli Covid baÅŸ aÄŸrısı belirtileri bulunur. Bu belirtilerden biri de baÅŸ aÄŸrısıdır. Peki, baÅŸ aÄŸrısı yaygın olarak görülen bir semptom mu? Stres kaynaklı baÅŸ aÄŸrılarından ya da migrenden farkı nedir? Bu soruların ve daha fazlasının yanıtları için Covid 19 ve baÅŸ aÄŸrısı iliÅŸkisi, dikkat edilmesi gereken diÄŸer semptomlar ve tıbbi bakım almanın ne zaman önemli olduÄŸu gibi konulara dair daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.

Baş Ağrısı COVID-19'un Yaygın Bir Belirtisi midir?

BaÅŸ aÄŸrısı, COVID-19'un potansiyel bir belirtisidir. BaÅŸ aÄŸrısını koronavirüs enfeksiyonu esnasında veya enfeksiyon bittikten sonra uzun süreli olarak da görülebilir. BaÅŸ aÄŸrısının temelinde yatan tek ÅŸikayet soÄŸuk algınlığı da olabilir. Covid 19 döneminde baÅŸ aÄŸrısı iki ÅŸekilde incelenir:

1.Yeni ortaya çıkan baÅŸ aÄŸrıları

2.Var olan migren , gerilim tipi baÅŸ aÄŸrısı (GTBA) ve diÄŸer baÅŸ aÄŸrılarında kötüleÅŸme/ÅŸiddetlenme

BaÅŸ aÄŸrısı enfeksiyonda oluÅŸmuÅŸsa kiÅŸinin bol sıvı alması, sigara ve alkolden uzak durması önerilir. Hasta mental olarak iyi durumdaysa egzersiz yapması da önerilenler arasındadır. Bunun yanında vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme tavsiye edilir. Ancak tüm bu önlemlere raÄŸmen geçmeyen baÅŸ aÄŸrısı yaÅŸanıyorsa aÄŸrı keçisi reçete edilir.

Baş ağrınızın COVID-19 veya başka bir şeyden kaynaklanıp kaynaklanmadığını nasıl anlarsınız?

BaÅŸ aÄŸrısı saÄŸlıkla ilgili yaygın bir ÅŸikayettir. Bu nedenle baÅŸ aÄŸrısının COVID-19'dan kaynaklanıp kaynaklanmadığının ayrımı iyi yapılmalıdır. Peki nasıl? COVID-19 ile görülen baÅŸ aÄŸrısı orta ÅŸiddetlidir ve bununla birlikte nabzın hızlanmasına neden olabilir. Ayrıca bu baÅŸ aÄŸrısı iki taraflı yaÅŸanır ve eÄŸildiÄŸinizde de ÅŸiddetlenir.

Migrenden nasıl farklı olabilir?

Migren atakları geçiren kiÅŸilerin yaÅŸadığı ÅŸikayetlerde ışık ve sese duyarlılık söz konusudur ancak COVID-19 ile görülen baÅŸ aÄŸrıları yaygın migren semptomlarıyla ortaya çıkmaz, ateÅŸle birlikte COVID-19 baÅŸ aÄŸrısı oluÅŸabilir.

Başka hangi belirtiler genellikle COVID-19'un uyarı işaretleridir?

Baş ağrısı COVID-19'un potansiyel bir belirtisi olsa da daha yaygın olan başka semptomlar da vardır. Bu semptomlar aşağıdaki gibidir:

 

  • AteÅŸ
  • Yorgunluk
  • Öksürük
  • Nefes darlığı

 

Daha az sıklıkta ortaya çıkabilecek ek semptomlar da ÅŸunları içerir:

 

  • BoÄŸaz aÄŸrısı
  • Vücut aÄŸrıları ve aÄŸrıları
  • Burun akıntısı veya tıkanıklığı
  • Bulantı, kusma veya ishal gibi sindirim semptomları
  • Tat veya koku kaybı

 

İlgili belirtilere sahipseniz ne yapmalısınız?

BaÅŸ aÄŸrısı veya baÅŸka semptomlar yaÅŸadığınızda COVID-19'a sahip olabileceÄŸinizden endiÅŸe ediyorsanız izole olun. Bu durumda evde kalmanız, evde ayrı bir odada bulunmanız ve maske kullanmanız gerekir. Belirtiler devam ediyorsa doktorunuza baÅŸvurmalısınız. Doktor muayenenin ardından süreci atlatmanızda yardımcı olacak tavsiyelerde bulunur ya da durumunuza göre test yapmanızı önerir.

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 25.04.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 25.04.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER