444 3 703

Meme Dikleştirme Ameliyatı

Bilgi Talep Formu

 

Yaşlandıkça, göğüsler elastikiyetini ve sıkılığını kaybeder. Hamilelik, emzirme, kilo alımı veya kaybı da bu sürecin hızlanmasına neden olur.  Formda ve estetik görünmede önemli bir detay olan göğüs bölgesinde bulunan kusurlar kişiyi kıyafet seçiminde kısıtlar ve öz güven sorunları yaşamasına neden olur. Öz güven sorunlarının yaşanması cinsel hayatı da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumu düzeltmek adına başvurulan bir yöntem olan meme dikleştirme ameliyatı ile durum tersine çevrilebilir. 

Meme Dikleştirme Ameliyatı Nedir?

Tıp dilinde mastopeksi olan göğüs dikleştirme, göğüslerin daha sıkı ve daha yuvarlak bir forma kavuşması adına uygulanan bir prosedürdür. Bu prosedürde fazla deri çıkarılarak meme yeniden şekillendirilir ve sıkılaştırılır. Bu işlem görünümün daha dinamik ve genç olmasını sağlar ve kişiye form kazandırır. Kişinin meme bölgesinde meydana gelen deformasyonların temelinde yaş, kalıtım, kilo alıp verme, hamilelik ve emzirme gibi faktörler yatar. Memede deformasyon yaşanması, kişi özelindedir ve farklı zamanlarda gerçekleşir. Normalden büyük göğüs formuna sahip olan kişilerde sarkma durumu erken yaşlarda gerçekleşebilir. Bunun yanında kişinin hatalı sütyen seçimi de memenin diriliğini olumsuz etkileyen bir durumdur. Dikleştirme ameliyatı ile meme başları olması gereken pozisyona getirilir, fazla deri alınır ve meme dokusu şekillendirilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Göğüs dikleştirme ameliyatı hemen hemen her yaştan kişiye uygulanabilir. Ancak meme dokusunun korunabilmesi adına kişinin fazla kilolarını verme ya da doğum yapma gibi bir planı varsa bu işlem sonraya ertelenmelidir. Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan ve anesteziyi kaldırabilecek bir sağlığa sahip olan 18 yaşını geçmiş her kadına uygulanabilir bir işlemdir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Göğüs dikleştirme ameliyatı birkaç farklı prosedür kullanılarak uygulanır. Uygulanacak prosedür, kişinin göğüslerinin boyutuna, şekline ve sarkma derecesine göre belirlenir. Bu belirlemenin ardından hastaya ameliyat tarihi verilir ve bu süreçte hastadan rutin bir şekilde kullandığı ilaçları ve sigara kullanımını bırakması istenir. Sigara kullanımı en az 4 hafta önce bırakılmalıdır. Ameliyat genel olarak şu adımları içerir:

 

  • Önceden geçirilen operasyonlar ve düzenli kullanılan ilaçlar detaylı olarak sorgulanır.
  • Hastaya ultrason ve/veya mamografi tetkikleri uygulanır. Hemen ardından da ameliyat günü verilir.
  • Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyatta meme başları belirlenmiş bölgeye alınır ve meme dokusu içi şekillendirme işlemi uygulanır.
  • Büyük memeler için doku çıkarma ve küçük memeler için de silikon protez uygulaması yapılır.
  • İşlemden sonra her şeyin yolunda olmasına bağlı olarak hasta aynı gün taburcu edilir.

 

Bu adımları içeren uygulama genellikle 2 saat sürer. Ancak bu süre memedeki deformasyona, memenin boyutuna ve kişinin cilt tipine göre farklılık gösterir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Öncesi

Memelerini dikleştirmek isteyen hastaların işlemden önce beklentilerini ve şikayetlerini doktoruyla detaylı bir şekilde paylaşması önemlidir. Bunun yanında doğum yapmayı planlayan kişiler de ameliyatı doğumdan sonraya ertelemelidir. İşlem kişinin hamile kalmasına engel teşkil etmez ancak hamilelik sonrasında dikleştirme işlemi uygulanmış memelerde yeniden deformasyon yaşanabilir. Bu nedenle ameliyat doğumdan sonra gerçekleştirilmelidir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası ve İyileşme Süreci

Göğüs dikleştirme ameliyatı sonrası, bu işlemi yaptırmak isteyenler tarafından merak edilen bir konudur. İşlem sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Hastanın bu süreci nasıl geçirdiği ve nelere dikkat ettiği yapılan işlemin başarısını büyük oranda belirler. İşlem sonrasında hastaları bekleyen durumlar ve dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

 

  • Beslenme ve ayağa kalkma işlemden 3 saat sonra gerçekleştirilebilir.
  • Hasta işlemden sonraki 2. gününde duş alabilir. Ancak bu konuda doktordan mutlaka onay alınmalıdır.
  • Hasta ameliyattan 3 gün sonra kontrole gitmeli ve pansuman yaptırmalıdır.
  • İlk 3 hafta boyunca ağır fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır. Bu sürenin sonunda göğüs ve kol hareketlerini gerektirmeyen egzersizler yapılabilir. Bu süreçte göğüsleri tam kavrayan sporcu sütyeni de mutlaka kullanılmalıdır.
  • Ameliyatı takip eden 3. ve 6. ayda hasta kontrole çağrılır ve memelerin son şeklini alması 3 ay sürer.
  • İşlemden 1 yıl sonra ultrason ve/veya mamografi ile meme dokusu incelenir.
  • Ameliyatın ardından 3-4 hafta kadar ince bir kıyafetin üzerine olacak şekilde elastik bandaj ya da cerrahi sütyen kullanımı gereklidir. Belirli bir kullanım süresinin ardından hasta yumuşak ve destekli sütyen kullanımına geçebilir.
  • Bazı kişilerin göğüs derisi işlemin ardından çok kuruyabilir. Böyle bir durum yaşandığında bölgenin birkaç kez nemlendirilmesi gerekir. Ancak nemlendirici dikişli bölgeye uygulanmamalıdır.
  • İşlemden sonra meme uçları ve göğüs üzerinde his kaybı yaşanabilir. Bu his kaybı durumu genellikle 6 hafta kadar sürer. Ancak bu sürenin her hastada farklı olacağı bilinmelidir.

 

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan meme dikleştirme ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
 

Meme dikleştirme ameliyatı da kesi atılarak uygulanan her ameliyat gibi az da olsa iz bırakan bir uygulamadır. Ancak kalan bu izler dikkatli bakılmadığı sürece belli olmaz.

İşlemden sonra geçici bir süreyi kapsayan his kaybı yaşanabilir. Ancak işlemi takip eden aylarda meme ve baş bölgesi eski duyarlılığına kavuşur.

Göğüs dikleştirme yöntemleri, göğüslerindeki deformasyonu gidermek isteyenler tarafından araştırılır ve ameliyatsız uygulamalar ise araştırılan konu başlıklarının ilk sırasındadır. Göğüs dikleştirme ameliyatsız bir şekilde gerçekleştirilebilecek bir durum değildir. Çünkü anatomik olarak meme dokusunun duruşu ile göğüs kası arasında bir bağ bulunmaz. Bu nedenle göğüs dikleştirme için cerrahi işlem gereklidir.

Ameliyat sırasında süt üretimi yapan bezler korunur ve kişinin ileride emzirmesine engel olacak bir işlem uygulanmaz.

Göğüs dikleştirme ameliyatı fiyat aralığı uygulanan işleme, gerekli olan tedavi şekline ve hastanın genel durumuna göre farklılık gösterir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.04.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 21.04.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!