444 3 703

Meme Küçültme Ameliyatı

Bilgi Talep Formu

 

Vücudununuz geri kalanıyla orantısız olan ve boyun ağrısına, sırt ağrısına veya diğer semptomlara neden olan büyük göğüsleriniz varsa meme küçültme ameliyatını düşünebilirsiniz. Orantısız derecede büyük göğüsler, kişinin hem fiziksel hem de psikolojik sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Redüksiyon mamoplasti olarak da bilinen meme küçültme, vücudunuzla orantılı olarak bir meme formu elde etmek ve aşırı büyük göğüslerle (makromasti) ilişkili rahatsızlığı hafifletmek için aşırı meme yağını, dokuyu ve cildi çıkarmak için yapılan bir prosedürdür. Bu işlem genellikle tıbbi sorunları tedavi etmek adına uygulansa da kişinin estetik kaygılarını gidermek adına da uygulanır.

Meme Küçültme Ameliyatı Nedir?

Normal yapıya sahip olan bireylerde 800 gram üzerinde olan meme dokusu büyük olarak kabul edilir ve bu durum makromasti olarak tanımlanır. Her bir meme dokusunun 1200 gram üzerine çıkması gibi bir durum da söz konusudur ve bu duruma gigantomasti denir. Bu türden sorunlar kadınlarda sağlık sorunlarına neden olabilir ve estetik kaygılar yaratabilir. Meme küçültme ameliyatı ise bu durumları düzeltmeye yönelik uygulanan işlemlerin genel adıdır. Normalden büyük olan meme dokusu boyun ve sırt ağrısı, iskelet yapısından bozukluk, sınırlı fiziksel aktivite, estetik kaygılar, göğüs duvarında sıkışma ve bası hissi, meme altı katlantısında pişik olması ya da mantar ve enfeksiyon gibi hijyen sorunlarının yaşanması gibi sorunlara neden olur.

Meme Küçültme Ameliyatı Faydaları

Meme küçültme, büyük, ağır göğüslerin boyutunu ve ağırlığını azaltan, hastanın vücuduyla daha iyi orantılı olan estetik açıdan daha hoş bir meme görünümü oluşturmaya yardımcı olan kozmetik bir cerrahi prosedürdür. Bu prosedürde kişinin memelerindeki fazla yağ dokusu ve deri alınarak meme simetrisi iyileştirilir ve sarkmalar ortadan kaldırılır. Birçok hasta egzersiz yaparken sırt, boyun veya omuz ağrısı, omuz olukları veya rahatsızlık gibi fiziksel semptomları hafifletmek için meme küçültmeyi tercih ederken, meme küçültmenin kozmetik faydaları göz ardı edilmemelidir. Bu ameliyat ile göğüsler daha dik ve sıkı bir görünüme kavuşarak daha formda bir duruş yaratır. Kişinin iç çamaşırı alternatifi artar. Bunun yanında cinsel hayatta yaşanan endişe ve güvensizlikler de giderilir. Ağır ve sarkık olan göğüslerin neden olduğu sırt ağrıları da ameliyatın ardından tamamen yok olur.

Meme Küçültme Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Bu ameliyat meme gelişimi tamamlanmış ve memesinde risk yaratan bir kitle bulunmayan her kadına uygulanır. Bu işlem ayrıca kadınsı meme gelişimine sahip olan erkek hastalar için de tercih edilir. Kadınlarda meme dokusunun aşırı büyümesinin altında kalıtsal özellikler, kilo alma, gebelik ve sonrasında emzirme, kadının bazı hormonal değişiklikler yaşaması gibi nedenler yatar. Erkeklerde ise kronik karaciğer rahatsızlıkları, genetik rahatsızlıklar, şişmanlık, yaşlılık ve tümörler bu büyümeye neden olan faktörler arasındadır.

Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

“Göğüs küçültme ameliyatı nasıl yapılır?” konu hakkında merak edilen konular arasındadır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen ameliyat yaklaşık 2 saat sürer ve işlemin ardından hastalar genellikle 1 gece hastanede kalır. Kişinin durumuna bağlı olarak doktor göğüslerin şekline ve büyüklüğüne, ne kadar doku çıkarılması gerektiğine bağlı olarak birkaç ameliyat yönteminden birini kullanabilir. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Meme küçültme için liposuction: Bazı durumlarda meme küçültme işlemi tek başına liposuction ile gerçekleştirilebilir. Bu uygulamanın sağladığı en büyük avantaj, pratik ve kısa süren bir uygulama sağlamasıdır. Ayrıca memede neredeyse tespit edilemeyen izler ve kalıcı sonuçlar elde edilir. Bununla birlikte, bu teknik sadece belirli hastalarda optimal sonuçlar elde etmeyi sağlar. Bu işlem için uygun olan en iyi adaylar, meme boyutunda hafif ila orta derecede bir azalmaya ihtiyaç duyan, cilt elastikiyeti iyi olan, düzeltilmesi gereken sarkma sorunu çok az veya hiç olmayan kişilerdir.
  • Dikey veya "lolipop" meme küçültme: Meme boyutunda orta derecede bir küçülmeye ihtiyaç duyan ve daha belirgin sarkmaları olan hastalar genellikle dikey meme küçültme için uygundur. Dikey meme küçültme meme üzerinde bir miktar yara izi bırakırken, meme ucunun altındaki alanla sınırlıdır ve bu nedenle iz bir sütyen veya bikini üstünün altına kolayca gizlenebilir.
  • Inverted-T veya "anchor" meme küçültme: Bu teknik, maksimum doku çıkarma ve yeniden şekillendirme derecesine izin verdiğinden doktorlar bu tekniği genellikle küçültme işlemi büyük boyutlu dokularda yapılacak ve ciddi sarkmaların yaşandığı kişilerde kullanır. İşlemden kaynaklanan yara izleri dikey bir küçültmeden kaynaklananlara benzer ve meme alt dokusunda kalır. İşlemden sonra uygun bakımla, yara izleri tipik olarak ameliyattan sonraki ilk yıl boyunca önemli ölçüde kaybolur.

 

Ameliyattan sonra bölgede birkaç gün boyunca süren bir sızlama olabilir. Bu ağrılar doktor tarafından reçete edilen ağrı kesicilerle geçer. Şişme ve morarma ise orta derecede yaşanır ve 5 ile 10 gün sürenin sonunda kendiliğinden geçer. İşlem sonrasında 4 hafta boyunca balensiz bir sütyen kullanılması tavsiye edilir. Kişi 3 ile 7 gün sonra işine dönebilir. Kişi araç kullanımına ise 3-4 gün sonra başlayabilir. Ancak ameliyattan sonra ilk birkaç gün boyunca kol hareketlerinde hafif bir ağrı yaşanabilir. Bu ağrılar göğüs kaslarının hareket etmesi sonucu oluşan ağrılardır. Bu nedenle ameliyattan sonra ilk birkaç gün ağırlık kaldırmamaya dikkat etmek önemlidir. Kişi ameliyattan 2 hafta sonra uzun yürüyüşler yapabilir, 3-4 hafta sonra aktif bir şekilde koşabilir. Kolların aktif olarak kullanıldığı egzersizler ise 4-5 hafta sonra yapılmalıdır. Göğüslerin son şeklini alması ise 6. ayın sonrasında başlar.

Meme Küçültme Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Kişinin büyük göğüslere sahip olmanın neden olduğu sırt ağrısı, omuz veya boyun ağrısı, meme altı dokusundaki cilt tahrişi, göğüslerin altında döküntüler ve cilt enfeksiyonları, düşük benlik saygısı veya depresyon gibi psikolojik sıkıntılar, egzersiz yapamama veya spora katılamama gibi problemleri de beraberinde getirmesi bu ameliyatı gerekli kılar. Doktor bu şikayetlerle başvurmuş kişileri kilosu, yaşı, sigara kullanıp kullanmadığı gibi kriterler bakımından detaylı olarak değerlendirir ve ameliyata bu doğrultuda karar verir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan meme küçültme ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Kesinin gerekli olduğu her ameliyat gibi meme dokusunu küçültmek adına uygulanan ameliyat sonrasında da bir miktar iz kalabilir. Ameliyattan sonra erken dönemde koyu ve belirgin olan izler 6 ile 12 ay içerisinde silik bir görünüm alır ve cilt rengine yakın bir duruma gelir.

İşlem memenin büyüklüğüne ve uygulanan işleme bağlı olarak 2-3 saat sürer.

Çeşitli nedenlerle erkeklerde de aşırı meme büyümesi ve sarkma görülebilen bir durumdur. Bu türden durumlar karşısında erkekte meme küçültme ameliyatı uygulanır.

Ameliyat sırasında süt üretiminden sorumlu olan bezlerin büyük oranda korunması sağlandığından göğüs küçültme ameliyatı sonrası emzirme mümkündür.

Bu ameliyat kansere neden olmaz. Tam aksine memelerdeki fazla doku alındığı için kanser olma riskini düşürür.

Göğüs küçültme ameliyatı fiyat aralığı belirli kriterlere göre değişir. Kişinin meme dokusunun büyüklüğü ve uygulanacak ameliyat yöntemi fiyat aralıklarında belirleyicidir. Hem fiziksel hem de duygusal rahatsızlığı hafiflettiği ve hastanın görünümünü geliştirdiği için, meme küçültme en çok tercih edilen kozmetik cerrahi prosedürlerden biri olabilir. Meme küçültme ameliyat olan hastalar özgüvenlerinde bir artışın yanı sıra, giymek istedikleri kıyafetleri giymek ve daha önce kaçındıkları fiziksel aktivitelere katılmak için yenilenmiş bir özgürlük duygusu yaşadıklarını dile getirir. Birçok hasta meme küçültme işleminden sonra sırt ve omuz ağrısından anında rahatlama yaşar. Meme küçültme işleminden sonra şişlik, ağrı ve karıncalanma tipiktir. Bu nedenle işlemden sonra göğüsler ilk şişlik mevcutken beklediğinizden biraz daha büyük görünebilir. Ek olarak göğüsler genellikle farklı bir oranda iyileşir, bu nedenle iyileşmenizin ilk birkaç ayında bazı asimetrik farklılıklar gözlemleyebilirsiniz. Ancak 2-3 ay sonra ilk sonuçları görebilir ve kalıcı sonuçları ise ilk 6 ila 12 ayın ardından yaşamaya başlayabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 25.04.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 25.04.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!