444 3 703

Vajina Daraltma Ameliyatı (Vajinoplasti)

Bilgi Talep Formu

 

Genital estetik alanında yapılan uygulamalar teknolojinin gelişmesiyle de son 10 yılda en sık tercih edilen estetik uygulamalar arasındadır. Genital estetik uygulamalar, yapıldığı bölgeye ve yapılan müdahaleye göre sınıflandırılabilir. Bu uygulamalardan biri de vajina daraltma işlemidir. Vajinal bölgede yaşanan deformeler, kişide hem estetik kaygılar yaratır hem de işlev bozukluklarının yaşanmasına neden olur. Hatta bazı deformeler iç ve dış genital bölgede ağrı yaşanmasına bile neden olur. Ancak genital estetik uygulamalar sayesinde kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen bu durumlar kolaylıkla giderilebilir. Genital bölgede yıllar içinde oluşan bu deformelerin temelinde doğum, yaşlanma, kilo alıp verme ve kolajen dokusunun zayıflaması gibi nedenler bulunur. Kişinin cinsel hayatını da olumsuz yönde etkileyen bu nedenler, başarılı bir operasyon ile giderilebilir.

Vajinoplasti Nedir?

Genital bölgesinde deforme olan ve bundan kurtulmak isteyen herkesin aklına ilk olarak “Vajinoplasti nedir?” sorusu gelir. Jinekoloji uzmanları tarafından uygulanan vajinoplasti, iç genital bölgeye yönelik uygulanan estetik operasyonlardan biridir. Belirli sebeplerle zaman içerisinde genişleyen vajina için daraltma işlemi uygulanır ve vajinanın eski formu dönmesi sağlanır. Bu genişleme, vajinal kasların zayıflaması ile ortaya çıkar ve bu duruma ilerleyen süreçlerde idrar kaçırma, vajinal gaz çıkarma gibi durumlar eşlik eder. Ancak vajinoplasti uygulaması sayesinde bu durumların önüne geçilebilir. Bununla birlikte vajinal daraltma işlemine ihtiyaç duymak için kişinin yaşının ilerlemesi ya da doğum yapması gerekmez. Dolayısıyla bu işlemin uygulanması için hastanın orta yaşın üstünde olması gibi bir kural bulunmaz. Vajinal daraltma işlemi yalnızca cinsel hayatı daha kaliteli kılmak adına uygulanmaz. Vajina bölgesinde meydana gelen deformasyonlar kişinin cinsel hayatı dışındaki alanları da büyük oranda etkiler. En önemlisi özgüven kaybına neden olan bu durum beraberinde genital gaz ve idrar kaçırmayı da getirir.

Vajinal Genişlemenin Sebepleri Nelerdir?

Vajinoplasti ameliyatı ihtiyacı duyan kişiler vajinal genişlemenin nedenlerini merak eder. Doğum başta olmak üzere vajina bölgesinin aktif olduğu ve travma yaratan durumlar genişlemeye neden olur. Özellikle doğum sırasında vajina daha önce hiç zorlanmadığı kadar zorlanır ve doğumdan sonra vajina bölgesinde kalıcı deformeler oluşur. Bunda doğum sürecinin zorlu geçmesi ya da bebeğin normalden iri olması tetikleyici faktörlerdir. Bununla birlikte vajina bölgesinde genişleme yalnızca doğum yapan kadınlarda görülmez. Bazı durumlarda vajina yapısal olarak geniştir. Bazı durumlarda da hastanın bağ dokusunun zayıf olması sarkma ve genişlemeye neden olur.

“Vajinoplasti ameliyatı nedir?” sorusu kadar merak edilen bu nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yaşın ilerlemesi ile birlikte vajinada büyük oranda elastikiyet kaybının yaşanması
  • Zorlayıcı doğum travmaları ve çoklu doğum
  • Doğum sırasında meydana gelen yırtıklar
  • Vajinanın yapısal özelliği
  • Genital yatkınlık

Vajinal Genişlemenin Zararları Nelerdir?

“Vajina daraltma nedir? Zararları nelerdir?” konu hakkında sorulan soruların başında gelir. Zaman içinde belirli sebeplerle genişleyen vajina kadının kendine duyduğu güvene zarar verebilir. Hastanın yaşadığı bu güven kaybı cinsel hayatını ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu psikolojik durumun ilerlemesi vajinismusa bile sebep olabilir. Vajinismus adı verilen durum, vajina girişinde bulunan kasların kasılı kalması nedeniyle cinsel birlikteliğin yaşanamamasıdır ve genellikle psikolojik bir durumdur. Buna ek olarak vajinal gaz denilen istenmeyen durumlar da yaşanır. Kişinin kontrolü dışında gelişen bu gaz çıkarma durumu sebep olduğu sesler nedeniyle kişiyi zor durumda bırakabilir. Bu nedenle hasta vajinal gaz yaşamasına neden olabilecek eylemlerden kaçınarak sosyal yaşamını kısıtlayabilir. Ancak tüm bu problemler vajinoplasti işlemiyle giderilebilir.

Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vajina daraltma ameliyatı jinekolog hekimler tarafından gerçekleştirilir. Yani bu uygulama düşünüldüğü gibi bir estetik operasyon değil, vajina bölgesini yeniden yapılandırmaya yarayan ve bu yapılandırmayı gerçekleştirirken vajinanın işlevini artıran cerrahi bir müdahaledir. Operasyonun ilk adımında hastanın belden aşağısı epidural anestezi ile uyuşturulur. Ancak bazı durumlarda genel anestezi de tercih edilir. Operasyona geçildiğinde de vajinadan genişlemiş olan fazla doku çıkarılır. Kas dokusunda genişleme bulunuyorsa sıkılaştırılır. Bu küçültme ve sıkılaştırma işlemi hastanın durumuna göre gerçekleştirilir. “Vajina daraltma ne kadar sürer?” sorusu da işlemle ilgili merak edilen bir konudur. Süre küçültme miktarına göre farklılık gösterse de genellikle bu işlem 30 ile 60 dakika kadar sürer. İşlemde elde edilen başarının kalıcı olması ameliyat sonrası hastanın geçirdiği süreçle yakından ilgilidir. Bu nedenle operasyonun ardından vajina toparlanmaya başladığında koruyucu önlemler alınmalı ve vajinanın formu korunmalıdır. Bu önlemlerden biri de kegel egzersizleridir. Bu egzersizler pelvik taban kaslarını güçlendirir ve bağ dokusunun güçlü kalmasına yardımcı olur. Bunun yanında sağlıklı beslenme, düzenli uyku da bu süreçte alınması gereken önlemlerdendir.

Vajinoplasti Ameliyatı Sonrası

Vajinoplasti öncesi sonrası hasta için önemli bir süreçtir. Bu süreçte hasta bazı değişimler yaşayabilir. Bunlar:

  • Operasyondan sonra ağrı yaşanabilir. Hem ağrı hem de kanama bu dönemde beklenen bir durumdur.
  • Vajinaya işlem sırasında eklenen tampon ertesi gün çıkarılır. Hasta 1-2 gün sonra rutin hayatına dönebilir.
  • İşlemden 6-8 saat sonra hasta doktor izniyle ayakta duş alabilir.
  • Bu süreçte pansumanlar yaptırılmalı ve doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
  • Her idrar yapma sonrasında bölgenin temizliği tam sağlanmalıdır. Bölgenin temizlenmemesi enfeksiyon yaşanmasına neden olabilir.
  • Sigara kullanımı bu dönemde bırakılmalıdır.
  • Operasyondan sonra 1 ay boyunca ağır egzersizden kaçınılmalıdır.
  • İşlemden sonra 4-6 hafta boyunca sauna ve denize gidilmemeli ve banyo ayakta yapılmalıdır.
  • 4-6 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır ve doktorun onayı beklenmelidir.

 

 “Vajina daraltma ne zaman iyileşir?” sorusunun yanıtı operasyondan sonraki süreçle ilgili sıklıkla merak edilir. Vajinoplasti ameliyatı olanların iyileşme süreci genellikle 1-2 haftadır.

Vajinoplasti Ameliyatı Zararlı mıdır?

Vajinoplasti ameliyatı olanlar, bu operasyon herhangi bir zararının olup olmadığını merak eder. Vajinoplasti, ameliyathane ortamında gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur. Dolayısıyla komplikasyon riskleri bulunur. Ancak bu risklerin oranı oldukça düşüktür. İşlemin uzman bir doktor tarafından ve steril bir ortamda uygulanması bu bakımdan oldukça önemlidir. Ameliyattan sonra hastanın gerekli özeni göstermesi de önemlidir.

İşlemle ilgili merak edilen konulardan bir diğeri de hastanın yeniden hamile kalıp kalamayacağıdır. Vajina daraltma işlemi sonrası hasta hamile kalıp doğum yapabilir. Ancak işlemden sonra doğum durumunda yeniden genişleme yaşanabilir ve hastanın yeniden operasyon geçirmesi gerekebilir.

Vajinoplasti Ameliyatının Sağladığı Avantajlar

Ameliyatsız vajina daraltma mümkün olmadığından vajina daraltma işlemi gereklidir ve hastaya çeşitli avantajlar sağlar. Ameliyat ile vajinal bölge kapsamlı bir yenilenme sürecinden geçer. Çünkü çeşitli sebeplerle deforme olmuş ve genişleme yaşamış olan vajina daraltılırken ek uygulamalar da yapılabilir. Vajina içinde bulunan ve güçsüz olan bağ dokularının güçlendirilmesi bu uygulamalardan biridir. Bunun yanında bağ dokusundan kaynaklanan başka problemler için de ek çözümler uygulanır. Tüm bu işlemlerin ardından tamamen yenilenen vajinal bölge ile hastanın hayat kalitesi artar. Böylelikle hasta cinsel hayatına geriş dönebilir, vajinal bölgesindeki gaz ve kadınlarda idrar kaçırma probleminden kurtulabilir. Gelişmiş teknolojilerle uygulanan bu operasyonun ardından hastanın hemen taburcu olması ve kısa sürede toparlanması da sağladığı önemli avantajlardandır.

Vajinoplasti Ameliyatının Fiyat Aralığı

Vajina daraltma fiyatları merak edilen konular arasındadır. Vajina bölgesindeki sarkma ve genişlemeden şikayet eden ve bu durumdan kurtulmak isteyen kişiler genital bölge daraltma ameliyatı fiyat aralıklarını araştırır. Bu fiyat aralıkları uygulanacak işleme, hastanın durumuna, doktorun deneyimine, seçilen merkezin konumuna, işlem yapılacak bölgenin boyutuna, uygulanacak daraltma işlemine göre farklılık gösterir. Bu nedenle hastanın detaylı bir muayeneden geçmesi ve fiyat bilgisini muayenenin ardında alması gerekir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan genital bölge daraltma ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 15.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!