Ramazanda kilo vermek herkesin hayali olsa da beslenme düzeninin tamamen değişmesi ile metabolizmanın yavaşlaması bu durumu tersine çevirebilir. Ancak bu dönemde beslenmede belirli noktalara dikkat ederek kilo alımı kontrol altına alınabilir. Siz de bu dönemi kilo almadan sağlıklı bir şekilde geçirmek istiyorsanız sizin için hazırladığımız rehbere göz atın.
Ramazan ayında iftar ve sahur arasında zaman azdır ve bu nedenle normalde 3 ana öğün ve ara öğünden oluşan beslenme rutininiz 2 öğüne düşer. Beslenme düzenindeki bu değişim ve açlık nedeniyle de metabolizmanız kilo kontrolünü sağlamakta zorlanır. Bu nedenle iftar, kilo almaya en meyilli olduğunuz bir dönemdir. Ancak yalnızca iftar ve sahuru 2 ana öğün ile geçirmek yerine öğünlerde küçük porsiyon tercih ederek ve iftarın ardından 1-1,5 saat ara ile 2 ara öğün yaparak ramazanda kilo alımına dikkat edebilirsiniz.
Tüm günü kapsayan açlığın ardından iftarda yemekleri hızlıca tüketmeniz midede gerginliğe, kan şekerinin yükselmesine ve tansiyon problemleri yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle orucu 1-2 bardak su, hurma ya da zeytinle açmaya özen göstermelisiniz. Ardından da 1 kase çorba içmeli ve 15-20 dakika kadar beklemelisiniz. Böylelikle hem doyma sinyalinin beyninize gitmesini sağlar hem de midenizi dinlendirebilirsiniz.
Çorbanın ardından tüketeceğiniz et, tavuk ve balık gibi hayvansal proteinler tokluk hissinizi artırır ancak kızartılmaması şartıyla! Bu nedenle hayvansal protein kaynakları olan et, tavuk ya da balığı kızartmak yerine haşlayarak tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca bu protein kaynaklarını pilav, beyaz ekmek ya da makarna ile değil kepekli makarna, tam tahıllı çavdar ya da kepekli ekmek ile tüketmelisiniz. Böylelikle oruç tutarken sıklıkla yaşanan kabızlık problemini yaşamaz ve günlük lif ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
İftar menüsünde bitkisel protein kaynakları da bulunmalı. Peki, nedir bu bitkisel protein kaynakları? İç bakla, kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagiller bitkisel protein kaynakları arasındadır. Posa bakımından zengin olan bu besinlerle ihtiyacınız olan lifi karşılayabilirsiniz.
“Ramazan ayında nasıl kilo verilir?” diye merak ediyorsanız ara öğünde ne tükettiğinize dikkat etmelisiniz. İftardan 1 ya da 1,5 saat sonra yapacağınız ara öğüne meyve ve badem, ceviz ve fındık gibi yağlı tohumları dahil edebilirsiniz. Bunun yanında ara öğünlerde ayran ya da yoğurt da tüketebilirsiniz. Böylelikle ramazan ayında hem vitamin ve mineral bakımından zengin hem de metabolizmaya destek olan bir öğün yapabilirsiniz.
Sahura kalkmadan oruç tutuyorsanız buna bir an önce son vermelisiniz. Çünkü sahura kalkmadan oruç tuttuğunuzda gün içinde çabuk acıkır ve halsiz kalabilirsiniz. Sahur menüsünde de yumurta, kefir, peynir ve yoğurt gibi protein kaynaklarına mutlaka yer vermelisiniz. Böylelikle gün içinde uzun süre tok kalabilirsiniz. Üstelik kefir ve yoğurt gibi önemli probiyotik kaynakları ile bağırsak florasını koruyabilir ve sindirim problemleri yaşamazsınız. Sahur menüsünde kan şekerinizin düşmesini önleyen kuru meyve ve tam tahıllı ekmeğe de yer verebilirsiniz.
Sahuru gece yapacağınız için kahve, çay gibi içecekler yerine bitki çayı tüketmeyi tercih etmelisiniz. Üstelik bitki çaylarını sahurla iftar arasında da tüketerek hem sindirimi kolaylaştırabilir hem de bu dönemde sıvı alımını artırabilirsiniz.
Tüm gün süren açlığın ardından ziyafet çekmek sonrasında hem sindirim problemleri yaşamanıza hem de kilo almanıza neden olabilir. Bu nedenle ramazanda beslenirken bunlara mutlaka dikkat etmelisiniz:
Ramazanda insanlar genellikle “Ramazan ayında 1 haftada 5 kilo nasıl verilir?” gibi soruların yanıtını arayıp oruç tutarken kilo vermeye çalışır ancak oruç bir kilo verme yöntemi değildir. Bu dönemde sizin için hazırladığımız rehbere dikkat ederek kilo almadan oruç tutabilirsiniz.
Hamilelik döneminde oruç tutmayı düşünüyorsanız; herhangi bir hastalık durumunuz, bebekte gelişim geriliği, hipertansiyon, sizde anormal kilo alımı ya da kilo kaybı gibi durumlar yoksa hamilelikte oruç tutmak anne ve bebek için sorun yaratmaz. Konu hakkında daha detaylı bilgiyi "Ramazanda Hamilelik ve Oruç" başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.