444 3 703

Ramazanda Kilo Almama Rehberi

 

Ramazanda kilo vermek herkesin hayali olsa da beslenme düzeninin tamamen deÄŸiÅŸmesi ile metabolizmanın yavaÅŸlaması bu durumu tersine çevirebilir. Ancak bu dönemde beslenmede belirli noktalara dikkat ederek kilo alımı kontrol altına alınabilir. Siz de bu dönemi kilo almadan saÄŸlıklı bir ÅŸekilde geçirmek istiyorsanız sizin için hazırladığımız rehbere göz atın.

Ä°ftar ve Sahur Arasında 2 ÖÄŸün Åžart

Ramazan ayında iftar ve sahur arasında zaman azdır ve bu nedenle normalde 3 ana öÄŸün ve ara öÄŸünden oluÅŸan beslenme rutininiz 2 öÄŸüne düÅŸer. Beslenme düzenindeki bu deÄŸiÅŸim ve açlık nedeniyle de metabolizmanız kilo kontrolünü saÄŸlamakta zorlanır. Bu nedenle iftar, kilo almaya en meyilli olduÄŸunuz bir dönemdir. Ancak yalnızca iftar ve sahuru 2 ana öÄŸün ile geçirmek yerine öÄŸünlerde küçük porsiyon tercih ederek ve iftarın ardından 1-1,5 saat ara ile 2 ara öÄŸün yaparak ramazanda kilo alımına dikkat edebilirsiniz.

Ana Yemek Çorbadan 15-20 Sonra

Tüm günü kapsayan açlığın ardından iftarda yemekleri hızlıca tüketmeniz midede gerginliÄŸe, kan ÅŸekerinin yükselmesine ve tansiyon problemleri yaÅŸamanıza neden olabilir. Bu nedenle orucu 1-2 bardak su, hurma ya da zeytinle açmaya özen göstermelisiniz. Ardından da 1 kase çorba içmeli ve 15-20 dakika kadar beklemelisiniz. Böylelikle hem doyma sinyalinin beyninize gitmesini saÄŸlar hem de midenizi dinlendirebilirsiniz.

Kızarmış Et Yerine Haşlanmış Et

Çorbanın ardından tüketeceÄŸiniz et, tavuk ve balık gibi hayvansal proteinler tokluk hissinizi artırır ancak kızartılmaması ÅŸartıyla! Bu nedenle hayvansal protein kaynakları olan et, tavuk ya da balığı kızartmak yerine haÅŸlayarak tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca bu protein kaynaklarını pilav, beyaz ekmek ya da makarna ile deÄŸil kepekli makarna, tam tahıllı çavdar ya da kepekli ekmek ile tüketmelisiniz. Böylelikle oruç tutarken sıklıkla yaÅŸanan kabızlık problemini yaÅŸamaz ve günlük lif ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Her İftar Sofrasında Olmalı: Kuru Baklagiller

Ä°ftar menüsünde bitkisel protein kaynakları da bulunmalı. Peki, nedir bu bitkisel protein kaynakları? Ä°ç bakla, kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagiller bitkisel protein kaynakları arasındadır. Posa bakımından zengin olan bu besinlerle ihtiyacınız olan lifi karşılayabilirsiniz.

Ara ÖÄŸünlerde Meyve ve Fındık

Ramazan ayında nasıl kilo verilir?” diye merak ediyorsanız ara öÄŸünde ne tükettiÄŸinize dikkat etmelisiniz. Ä°ftardan 1 ya da 1,5 saat sonra yapacağınız ara öÄŸüne meyve ve badem, ceviz ve fındık gibi yaÄŸlı tohumları dahil edebilirsiniz. Bunun yanında ara öÄŸünlerde ayran ya da yoÄŸurt da tüketebilirsiniz. Böylelikle ramazan ayında hem vitamin ve mineral bakımından zengin hem de metabolizmaya destek olan bir öÄŸün yapabilirsiniz.

Tok Kalmanın Anahtarı: Yumurta, Peynir ve Yoğurt

Sahura kalkmadan oruç tutuyorsanız buna bir an önce son vermelisiniz. Çünkü sahura kalkmadan oruç tuttuÄŸunuzda gün içinde çabuk acıkır ve halsiz kalabilirsiniz. Sahur menüsünde de yumurta, kefir, peynir ve yoÄŸurt gibi protein kaynaklarına mutlaka yer vermelisiniz. Böylelikle gün içinde uzun süre tok kalabilirsiniz. Üstelik kefir ve yoÄŸurt gibi önemli probiyotik kaynakları ile bağırsak florasını koruyabilir ve sindirim problemleri yaÅŸamazsınız. Sahur menüsünde kan ÅŸekerinizin düÅŸmesini önleyen kuru meyve ve tam tahıllı ekmeÄŸe de yer verebilirsiniz.

Sahurda Siyah Çay Yerine Bitki Çayı

Sahuru gece yapacağınız için kahve, çay gibi içecekler yerine bitki çayı tüketmeyi tercih etmelisiniz. Üstelik bitki çaylarını sahurla iftar arasında da tüketerek hem sindirimi kolaylaÅŸtırabilir hem de bu dönemde sıvı alımını artırabilirsiniz.

Bunlara Dikkat!

Tüm gün süren açlığın ardından ziyafet çekmek sonrasında hem sindirim problemleri yaÅŸamanıza hem de kilo almanıza neden olabilir. Bu nedenle ramazanda beslenirken bunlara mutlaka dikkat etmelisiniz:

  • Besinleri iyice çiÄŸneyin.
  • Aşırı yaÄŸlı, tuzlu, baharatlı ve tatlı besinlerden uzak durun.
  • Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
  • Sıvı alımına dikkat edin.
  • Hamurlu tatlı yerine sütlü tatlıları tercih edin.
  • Tatlıyı iftardan 1-2 saat sonra tüketin.
  • Mutlaka sahura kalkın.
  • Ä°ftardan 1-2 saat sonra hafif yürüyüÅŸ yapın.

 

Ramazanda insanlar genellikle “Ramazan ayında 1 haftada 5 kilo nasıl verilir?” gibi soruların yanıtını arayıp oruç tutarken kilo vermeye çalışır ancak oruç bir kilo verme yöntemi deÄŸildir. Bu dönemde sizin için hazırladığımız rehbere dikkat ederek kilo almadan oruç tutabilirsiniz.  

Hamilelik döneminde oruç tutmayı düÅŸünüyorsanız;  herhangi bir hastalık durumunuz, bebekte geliÅŸim geriliÄŸi, hipertansiyon, sizde anormal kilo alımı ya da kilo kaybı gibi durumlar yoksa hamilelikte oruç tutmak anne ve bebek için sorun yaratmaz. Konu hakkında daha detaylı bilgiyi "Ramazanda Hamilelik ve Oruç" baÅŸlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 24.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER