444 3 703

Daha Aktif Bir Hayat Yaşamanın 6 Yolu

Aktif bir yaşam sürmek, sağlıklı kalmak için önemli. Aktif kalarak kalp hastalığı, diyabet ve felç gibi durumları yaşama riskini büyük oranda azaltabilirsiniz. Aktif bir yaşam ile ayrıca zihinsel sağlığınızı artırabilir ve bilişsel işlevinizi de geliştirebilirsiniz. Üstelik aktif kalmanız için uzun mesafe koşucusu olmanıza gerek yok! Peki, nasıl aktif kalınır? İşte ‘10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü’ne özel sizin için derlediğimiz tavsiyeler:

Daha Aktif Bir Yaşam İçin

Aktif kalmanın püf noktası, yapmaktan zevk aldığınız bir şey bulmaktır. Bazıları için bu spor salonuna gitmektir bazıları için de doğada bisiklet yolculuğu yapmak. Kimi zaman egzersiz tarzını bulmak zorlayıcı olabilir. Bu durumda tüm seçenekleri tek tek deneyerek aradığınızı bulabilirsiniz.

Aktif Bir Yaşam Tarzı Nedir?

Aktif bir yaşam tarzı, fiziksel olarak gün boyu aktif olmanızı ifade eder. Yani hareket etmenize vesile olan herhangi bir aktivite, aktif olabileceğiniz bir hayatın parçasıdır. Bu türden bir yaşam sürmeniz sağlıklı, dinç ve anda kalmanıza yardım eder.

Hareketli Yaşamın Faydaları

Hareketli yaşamın önemi şu şekilde açıklanabilir: Aktif kalacağınız bir yaşam stilini benimsediğinizde günlük işlerinizde zorluk yaşamaz ve bu işleri daha kolay bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Bunun yanında gün içinde yapacağınız aktivite ya da aktivitelerle kaslarınızı, kalbinizi ve akciğerlerinizi de güçlendirebilirsiniz. Böylelikle en yoğun geçen zamanlarda bile aktif olabilir ve zinde kalabilirsiniz. Aktif kalmanız kilonuzu kontrol altında tutmanızda da en büyük yardımcıdır. Hareket halinde olduğunuz bir yaşam stilinde, aldığınız kaloriler vücutta yağ olarak depolanmaz, bunun yerine vücut tarafından kullanılır. Hareket odaklı bir yaşam ayrıca kanser, felç, diyabet ve kalp hastalığı gibi istenmeyen durumlar karşısında da koruyucudur. Hareketli olmanız fiziksel faydaların yanı sıra psikolojik iyileşmede de yardımcıdır. Bu tarzda bir yaşam sayesinde depresyon ve stresten uzak kalabilir ya da bu durumları daha az şiddetli yaşayabilirsiniz.

Ne Kadar Aktif Olmalısınız?

Her hafta birkaç günü aerobik aktiviteye ayırabilirsiniz. Bu aktivite yürüyüş, bisiklete binme, yüzme ve dansı içerir. Hedefiniz her hafta orta derece bir aktivite olmalıdır. Bunun yanında her hafta en az iki kuvvet antrenmanı da yapabilirsiniz. Bu antrenman, sahip olduğunuz kasları korumanıza yardımcı olur. Kuvvet antrenmanı şınav, yoga ve halteri içerir. Ağırlıklara erişiminiz yoksa, çeşitli eşyaları kullanabilirsiniz. Ana hedefiniz tüm kas gruplarını aynı anda çalıştırmak olmalı.

Daha Aktif Olmak İçin Bunlara Dikkat!

Hedefler belirleyin. Bu hedeflerden bazıları uzun vadeli bazıları da kısa vadeli olmalı. Örneğin, 30 dakikalık yürüyüş boyunca nefes darlığı yaşamamak isteyebilirsiniz. Bu nedenle hedeflerinizi belirlerken net bir zaman koymamaya özen göstermelisiniz. Yani hedefinize günlük, aylık ya da yıllık sınırlar çizmeyin.

Tüm gün boyunca aktif olun. Ancak bu tüm gün boyunca egzersiz yapmanız gerektiği anlamına gelmez! Günlük rutinde hareketinizi artıracak küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin, aracınızı uzağa park edin ya da merdiven kullanın. İlerlemenizi not alın ya da akıllı cihazınız ile kaydedin.

Aynı anda 30 dakikalık aktivite yapmanız gerekmez. Etkinliği bölebilir ve bir seferde birkaç dakikaya yapabilirsiniz. Gün boyunca ayağa kalkın, etrafta yürüyemeseniz bile. Ayakta dururken vücudunuz daha fazla enerji kullanır. Yazarken ayakta durmanıza veya iş için telefon görüşmeleri yapmanıza izin veren bir masa alabilirsiniz. Zorlayıcı ama çok zor olmayan bir hız veya yoğunluk hedefleyin.

Keyif aldığınız aktiviteleri planlayın. Çeşitli aktiviteler yapın, böylece sıkılmazsınız ve meydan okumaya devam edersiniz. Rutininize kemiklerinizi güçlendiren aktiviteler ekleyin. Bu aktivitelere ağırlık taşıyan egzersizler denir. Örnek olarak tenis, ip atlama ve koşu verilebilir. Yüzmek, bisiklete binmek ve benzeri egzersizler ağırlığınızı kemiklerinizden uzak tutar.

Hayatınızdaki insanlardan destek isteyin. Akşam yemeğinden sonra ailenizle yürüyüşe çıkın. Parkta arkadaşlarınızla tanışın. Bir iş arkadaşınızla mola verin ve etrafta dolaşın. Aynı anda spor salonuna gitmeyi seven birini bulun. Başka bir kişinin size güvendiğini biliyorsanız, gitme olasılığınız daha yüksek olabilir.

Son Olarak

Her günü fiziksel olarak aktif geçirmek bebekler ve çocuklar için de oldukça önemli. Bu nedenle çocukların aktif olması için nedenler ve hareketli yaşam için öneriler:

  • SaÄŸlıklı yaÅŸam tarzını teÅŸvik eder.
  • ZindeliÄŸi artırır.
  • Benlik saygısını artırır.
  • Güveni arttırır.
  • Obeziteyi azaltır.
  • Liderlik becerilerini geliÅŸtirir.
  • Ekip çalışmasını teÅŸvik eder.
  • Uykuyu iyileÅŸtirir.
  • Konsantrasyonu artırır.
  • Kazanma ve kaybetmeyi öğretir.
  • Stres ve kaygıyı azaltır.
  • Sosyal becerilerini geliÅŸtirir.

Daha Fazla Yürümek İçin 20 Neden:

  1. Azaltılmış stres ve kaygı
  2. Daha iyi uyku
  3. Kilo kaybı
  4. GeliÅŸmiÅŸ koordinasyon ve denge
  5. Daha sağlıklı bir kalp
  6. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi
  7. Artan enerji seviyeleri
  8. Daha güçlü kemikler ve kaslar
  9. Artan benlik saygısı
  10. Kanser ve diyabet riskinin azalması
  11. İyileştirilmiş kan basıncı
  12. Artan güven ve gelişmiş vücut imajı
  13. Azalmış bel ağrısı
  14. Artan günlük adımlar
  15. Güven ve benlik saygısını arttırır
  16. Size başarı hissi verir
  17. Karar vermeyi geliÅŸtirir
  18. Kontrolü elinizde hissetmenize yardımcı olur
  19. Sosyal izolasyonla mücadele eder
  20. Fiziksel sağlığı iyileştirir

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.05.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 10.05.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER