444 3 703

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bilgi Talep Formu

 

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Nedir?

Karın ağrısı, iştahta azalma, ishal, kilo kaybı, yorgunluk ve ateş gibi tekrar eden şikayetleriniz varsa bunlar İnflamatuvar bağırsak hastalığı belirtisi olabilir. Peki, nedir bu hastalık?

İnflamatuvar bağırsak hastalığı, sindirim sisteminizin kronik iltihabını içeren bozuklukları tanımlamak adına kullanılan bir terimdir. Bu hastalığı yaşayan kişilerde günlük hayatı olumsuz etkileyen aralık ya da uzun süreli semptomlar görülebilir ve en yaygın görülen formları crohn hastalığı, ülseratif kolittir.

Ülseratif kolit: Kalın bağırsağın ve rektumun astarında iltihaplanma ve yaraları ifade eder.

Crohn hastalığı: Bu tip hastalık, sindirim sisteminizin astarının iltihaplanması ile karakterizedir ve bu da genellikle sindirim sisteminin daha derin katmanlarını içerebilir. Hem crohn hastalığı hem de ülseratif kolit kilo verme, ishal, yorgunluk, rektal kanama ve karın ağrısı ile karakterizedir.

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Belirtileri

İnflamatuvar bağırsak hastalığı semptomları, durumun ciddiyetine göre değişir. İnflamatuvar Bağırsak hastalığı belirtileri şöyledir:

 

  • Sık sık tekrar eden ishal
  • Yorgunluk hali
  • Karında ağrı ve kramp
  • Kanlı dışkı
  • İştahsızlık
  • İstemsiz kilo kaybı

 

İnflamatuvar bağırsak hastalıklarını nedeni tam bilinmemekle birlikte genetik faktörler, beslenme, stres, çevresel faktörler ve kişinin immün sistemi durumu tetikleyebilir. Bu sebeple kişinin yaşam biçimi ve beslenme şeklinde yapılacak ufak değişiklikler tedavi sürecinde etkili olur. Aşırı kafein tüketimi, alkol, süt ve süt ürünleri, baharatlı ve yağlı besinler durumun belirtilerini kötüleştirebilir. Bu nedenle sindirimi kolay besinleri tüketmek hastalığın seyri için büyük önem taşır. Ayrıca tedavi sürecinde kişinin aldığı ilaçların takip edilmesi, alınan ilaçların tüketilen besinlerle listelenmesi ilaç ve besinlerin etkileşimini gözlemlemek adına faydalıdır.  

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Tanı Yöntemleri

“İnflamatuvar Bağırsak hastalığı nasıl teşhis edilir?” diye merak ediyorsanız durumun teşhisinde ilk olarak kişinin aile öyküsü ve yaşadığı şikayetlerin dinlendiğini bilmelisiniz. Doktor ayrıca kişinin bağırsak hareketleri hakkında da detaylı sorular sorar. Fiziksel muayenenin ardından kişiye tanı ve testler de uygulanır. İnflamatuvar bağırsak hastalığı tanısı ve testler:

 

  • Dışkı örneği ve kan testi

 

Kan testi ve dışkı örneği, enfeksiyonları tespit etmek adına önemlidir. Kan testleri ülseratif kolit ve crohn hastalığının ayrımını yapmada da kullanılır.

 

  • Fleksibl sigmoidoskopi ve kolonoskopi

 

Bu prosedürle, doktor kolon ve rektumdaki anormallikleri gözlemler.

 

  • Kapsül endoskopi

 

İnce bağırsağı incelemek adına kullanılan bu yöntemde hasta kameralı bir kapsül yutar. Kapsülde bulunan kamera çeşitli fotoğraflar çeker. Böylelikle durumun seyri takip edilebilir.

 

  • Film veya röntgen

 

Daha çok bağırsak yırtılması şüphesinde ve acil durumlarda kullanılır.

 

  • BT ve MR taramaları

 

Bilgisayarlı X ışınları olan BT taramaları, standart sistem röntgenden daha ayrıntılı sonuçlar verir ve ince bağırsağı incelemeyi ve komplikasyonları görmeyi sağlar. MR taramaları da manyetik olarak görüntüleme sağlar.

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Tedavi Yöntemleri

Crohn ve ülseratif kolit, diğer pek çok hastalıkla karıştırılabilen belirtiler sebebiyle yıllarca gizli kalabilir. Bu nedenle doğru bir tanının konulması tedavi adına önem taşır. Tedavi süreci hastaya özel planlanır ve bir gastroenteroloji uzmanı tarafından takip edilir. Uzman gerekli gördüğü durumlarda tedavinin seyrine göre ilaçları değiştirebilir. Tedavi sürecinde cerrahi işlem gerekli görülürse, işlemin ne zaman yapılacağı da inflamatuar bağırsak hastalıkları konusunda uzmanlaşmış cerrah ve gastroenterolog tarafından birlikte değerlendirilir ve kararlaştırılır. Başlıca tedavi süreçleri şöyledir:

Crohn ve Ülseratif Kolit Hastalığında İlaç Tedavisi

Crohn ve ülseratif kolit hastalığını içeren inflamatuar hastalıklarda ilk olarak ilaçlı tedavi sürecine başlanır. İnflamatuar bağırsak hastalığı ilaçları uzun süre kullanılmamasına özen gösterilerek tedavi süreci buna göre planlanır. İlaçla yapılan tedavi sürecinde olumlu bir gelişme elde edilmediğinde cerrahi işleme karar kılınır.

Crohn ve Ülseratif Kolit Hastalığında Cerrahi Tedavi

Cerrahi işlem kararını, hastayı takip eden ve bu alanda deneyimli olan cerrah ve gastroenteroloji uzmanı birlikte verir. Kişide ülseratif kolit hastalığı varsa, kalın bağırsağın tamamı ya da büyük bir kısmı ameliyatla çıkarılır. Crohn hastalığında ise anüs çevresinde bulunan fistül ve apse gibi rahatsızlıklarda bölgeye lokal işlem uygulanır. Ancak bazı hastalarda bu bölüm çıkarılır ve açıkta kalan bağırsak uçları birleştirilir.

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Nasıl Önlenebilir?

İnflamatuvar bağırsak hastalıklarını önlemek adına yapılabilecek pek bir şey yoktur ancak beslenme ve yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılarak şikayetler azaltılabilir. Yapılabilecekler şöyledir:

 

  • Öğünler, 2 ile 4 saatte bir olacak şekilde küçük porsiyonlarda yapılmalıdır.
  • Stresi yönetmenin sağlıklı yolları aranmalı ve uygulanmalıdır.
  • Düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterilmelidir.
  • Aktif bir fiziksel yaşam tercih edilmelidir.
  • Şikayetleri artıran yiyeceklerle ilgili gıda günlüğü tutulmalıdır.
  • Süt ve süt ürünleri, lifli ve baharatlı gibi bağırsak tahrişine neden olan yiyecekler azaltılmalıdır.
  • Dehidrasyonu azaltmak adına su tüketimi artırılmalıdır.
  • Sigara bırakılmalıdır.

 

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları İçin Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Aşırı derecede kilo kaybı, şiddetli ishal ve karın ağrısı, ateş ve dehidrasyon gibi belirtilerde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Bilgi talep formunu doldurarak İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:12Yayınlanma Tarihi: 17.05.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!