444 3 703

Hyalüronik Asit Nedir?


Ağırlığının 1000 katına kadar su tutma özelliğine sahip olan hyalüronik asit, sayısız faydaya sahip bir molekül. Bağlayıcı özelliğe de sahip olan bu molekül, yoğun nemlendirme etkisi nedeniyle sağlıklı bir cildin önemli yapı taşlarından biri. Vücutta doğal olarak bulunan bu molekül, yaş ilerledikçe azalma gösterir ve bunun bir sonucu olarak da cilt elastik ve yumuşak dokusunu zamanla kaybeder. Bu nedenle hyaluronik asit içeren kremler ve bu içeriğe sahip olan bakım seansları sıklıkla tercih edilir. Cilt güzelliği ve sağlığına önem verenlerin ve Hyalüronik asit enjeksiyonu yaptıranların bu molekül hakkında bilmesi gerekenleri sizler için derledik.

Hyalüronik Asit Ne İşe Yarar?

“Hyaluronik asit ne işe yarar?” diye merak ediyorsanız hyalüronik asitin en önemli görevinin su tutmak olduğunu bilmelisiniz. Bu önemli molekül, içerdiği su ile cildi içeriden nemlendirir. Böylelikle cilt dokusunun daha elastik ve yumuşak bir form kazanmasını da sağlar. Hyalüronik asit cilt sağlığı ve güzelliği kadar eklemler için de önemlidir. Eklemlerin sağlıklı bir şekilde hareket etmesi için nemli olması gerekir. Hyalüronik asitte tam olarak bunu yerine getirerek eklemlerin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde hareket etmesini sağlar.

Hyalüronik Asit Faydaları Nelerdir?

Hyalüronik asit faydaları şöyledir:

  • Suyu tutar ve tüm hücrelere taşır
  • Eklemlerin içerisindeki sıvı miktarının korunmasını sağlar
  • Eklemlerde görülen kas ağrıları ve kronik yorgunluğu tedavisi
  • sorunlarının devamında görülen kronik yorgunluk ve kas ağrılarının tedavisinde kullanılır
  • Reflü gibi mide sorunlarında da oral yolla kullanılır ve iyileşmeyi hızlandırır
  • Göz pınarlarında kuruluk olan ya da lens kullanımı sebebiyle göz yüzeyinde sürtünmeden kaynaklı nemsizlik problemi yaşayan kişiler için de iyileşmeyi destekler

Hyalüronik Asit İçeren Gıdalar

Hyalüronik asit nedir? Hyalüronik asit içeren gıdalar nelerdir?” konu hakkında sık sorulan sorular arasındadır. Vücut tarafından üretilebilen bu molekül, yaşın ilerlemesi ile birlikte zamanla az üretilir ve bu durum hem cilt kalitesini hem de vücudun sağlıklı çalışma döngüsünü bozabilir. Bu nedenle hyalüronik asit içeren gıdalar ile bu molekül dışarıdan takviye olarak alınmalıdır. Bu gıdalar ise şöyle sıralanabilir: Ahududu, ananas, armut, avokado, bal kabağı, biber, brokoli, brüksel lahanası, domates, elma, fasulye, fıstık, greyfurt, ıhlamur, ıspanak, ilikli kemik suyu, kahverengi pirinç, karnabahar, kavun, kepekli tahıllar, kırmızı et, kiraz, kivi, kuşkonmaz, limon, marul, maya, maydanoz, muz, patates, portakal, soya sütü, şeftali, tatlı patates, tavuk eti, tavuk suyu, üzüm ve yaban mersini.

Hyalüronik Asit Cilde Faydaları Nelerdir?

Hyalüronik asit cilde faydaları ile kozmetik sektöründe de kullanılan bir moleküldür. Cilde olan etkisi ile hyalüronik asit tablet, serum ve cilt bakım kremi olarak farklı formlarda kullanılır. Bu maddenin en önemli özelliği su tutmasıdır ve bu bakımdan da cildin nem dengesini sağlar. Eksik olması durumunda da ciltte soluk, pütürlü ve sağlıksız bir görünüm oluşur. Su bazlı içeriği sayesinde ayrıca yağlı ciltlerin nem ihtiyacını da karşılar. Her cilt tipinde elastik yapıyı koruyan hyalüronik asit, cildin daha güçlü bir forma sahip olmasında da etkilidir. Daha güçlü bir yapı kazanan cilt dışarıdan gelen hasarlara karşı da dirençli olur ve daha sıkı bir form kazanır. Su bazlı özelliğinin dışında antibakteriyel ve antioksidan özelliği olan hyalüronik asit, bu özelliği ile cildin yıpranmasına neden olan etmenlere karşı kalkan oluşturur. Bu özelliği ayrıca yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesinde yardımcıdır. Buna ek olarak da ciltteki sivilce ve lekelerin tedavisinde kullanılır.

Hyalüronik Asit İçeren Ürünler ve Faydaları

“Hyaluronik asit serumu nasıl kullanılır?” diye merak ediyorsanız bu maddeyi hem dışarıdan takviye olarak alabilir ve buna ek olarak da bu madde bakımından zengin olan gıdalar tüketebilirsiniz. Bu ürünlerden biri olan hyaluronik asit serum faydası ile en sık tercih edilenlerden biridir. Serum formu ile pratik bir uygulama ve derinlemesine bakım sağlar. Bu serumlar ve krem ürünler her cilt tipi için derinlemesine nemlendirme özelliği de sunar. Bu ürünlerin bir diğer etkisi de sivilce izlerinin iyileşmesini hızlandırmak, kırışıklıklarla mücadelede destek sunmasıdır.  

Hyalüronik Asit Ne Zaman Kullanılmalı?

Hyalüronik asit ne zaman kullanılmalı?” diye merak ediyorsanız bu içeriğe sahip olan ürünleri her yaşta kullanabileceğinizi bilmelisiniz. Ancak ciddi cilt sorunları ile mücadele ediyorsanız “Hyalüronik asit kaç yaşında kullanılır?” sorusunun yanıtını ve daha detaylı bilgiyi mutlaka bir dermatologdan almaya özen göstermelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 30.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 30.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER