444 3 703

Migren Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Migren belirtileri ile yaşanan durum, bir baş ağrısından daha fazlasıdır. Çeşitli semptomlar yaratabilen karmaşık bir nörolojik durumdur. Migreniniz varsa, durumun ne kadar acı verici olabileceğini ve baş ağrısını ortadan kaldırmanın ne kadar zor olabileceğini bilirsiniz. Ancak migren atağınız başladığında durumu kontrol altına alabileceğiniz birtakım önlemler bulunur. İşte migren belirtileri başladığında migreninizi erken tedavi etmeye ve kötüleşmesini önlemeye yardımcı olmak için deneyebileceğiniz 12 ipucu.

1. Soğuk kompres uygulayın

“Migren nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız soğuk kompres uygulamayı deneyebilirsiniz. Soğuk terapi 100 yılı aşkın bir süredir migreni tedavi etmek için kullanılmaktadır. Ancak bazı insanlar için ağrıyı hafifletmeye neden yardımcı olabileceğini gösteren çok az bilimsel çalışma vardır. Bazı teoriler, soğuk tedavinin kan damarlarını daraltmaya veya migren ağrısıyla ilgili sinir sinyallerini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini öne sürmekte.

2. Sessiz ve karanlık bir yerde dinlenin

Migrenle başa çıkmanın yolları arasında sessiz ve karanlık bir ortamda dinlenmek bulunur. Işık ve sese karşı aşırı duyarlılık en sık görülen migren semptomlarından biri. Bu nedenle bu faktörlerden uzak durmak önemli. Böylelikle migren ağrılarından kurtulabilirsiniz.

3. Su için

Dehidrasyon migrene sebebiyet verebilir. Ancak yeni araştırmalar hidrasyonun baş ağrısı ağrısını azaltabileceğini ve hatta önleyebileceğini gösteriyor. Düzenli olarak yeterince su içmiyorsanız alımınızı artırmak hem migren ağrınızı azaltmanıza hem de tekrarlayan atakları önlemenize yardımcı olabilir.

4. Kafeini deneyin

Migren için 1 fincan kafein iyi olabilir. Haftada 3 günden fazla kafein kullanan migrenli kişilerde bağımlılık gelişebilir. Bu daha şiddetli yaşanan bir baş ağrısına neden olabilir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilen kafein faydalıdır.

5. Diş gıcırdatmaya veya aşırı çiğnemeye dikkat edin

İnsanlar hayatta kalmak için yemek yemek zorundadır ve çiğnemek yemek yemenin önemli bir parçasıdır. Bununla birlikte, araştırmalar aşırı çiğnemenin daha fazla baş ağrısı ve hatta migren ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. Bu araştırmaların birinde sakız çiğneme yakından incelendi ve sık sık sakız çiğneyen kişilerde gerilim tipi baş ağrılarının ve migrenin daha yaygın olduğunu buldu. Yemek yemekten kaçınamazsınız ancak düzenli olarak migren yaşıyorsanız sakız çiğneme sıklığını azaltabilirsiniz. Benzer bir etkiye sahip olabileceğinden uyurken dişlerinizi sıktığınızı veya gıcırdattığınızı da düşünebilirsiniz.

6. Meditasyon yapın

“Migrene ne iyi gelir?”” sorusuna verilecek yanıtlardan biri de meditasyondur. Aşırı stres, uyku alışkanlıklarında değişiklik ve hatta yorucu fiziksel aktivite migrenle ilişkilendirilmiştir. Derin nefes alma ve gevşeme egzersizleri tek başına migreni tamamen tedavi etmese de bu teknikler stres seviyelerini düşürmeye ve migren ağrısının süresini kısaltmaya yardımcı olabilir.

7. Masaj yaptırın

Strese bağlı migren belirtileri etkili bir masajla azaltılabilir. Masaj, rahatlamak ve kişisel bakım uygulamak için iyi bir yol olabilir. Bunun yanında baş ağrılarını ve migreni önleyebilir. Bir çalışma , 10 kişiden 8'inin baş ağrısının sadece bir masaj tedavisi ile yarıya indirildiğini ve çoğu kişinin neredeyse anında rahatlama yaşadığını göstermekte. Masaj yaptırdığınız nokta da bu konuda önemi bir role sahip. Baş ağrılarını yönetmede baskı noktaları ve refleksoloji üzerine yapılan araştırmalar ayaklara, ellere ve kulak memelerine yapılan masajların bile migren ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermekte.

8. Zencefil yiyin

Bazı yiyecekler migreni tetiklerken bazıları migren etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Zencefil de bu besinlerden biridir. Yeni bir çalışma zencefilin migren ağrısını 2 saat içinde önemli ölçüde azalttığını ve migrenle ilişkili olabilecek bulantı ve kusmayı hafiflettiğini göstermekte.

9. İlaç alın

En iyi migren ilacı ile kesin çözümü bulabilirsiniz. En doğru ilacı almak için mutlaka bir uzmana başvurun.

10. Tetikleyicileri tanıyın

Migren tedavisi, duruma sebebiyet veren tetikleyicilerin kaldırılmasını da gerekli kılar. Düzenli migreniniz varsa durumu nasıl önleyeceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri de migreninizi tetikleyebilecek şeyleri belirlemek ve bunlardan kaçınmaktır. Çoğu doktor migreni olan hastalarına gün içinde yediklerini ve yaptıklarını bir kağıda not almasını ister. Çünkü herkesin farklı tetikleyicileri vardır ve bu tetikleyiciler uyku düzeninden belirli yiyeceklere kadar değişebilir. Yiyecek eksikliği ve bunun sonucunda düşük kan şekeri veya hipoglisemi bile migrene yol açabilir.

11. Erken davranın

Migren tedavisinde zamanlama her şeydir. Migren semptomlarını gidermek veya önleyici adımlar atmak için çok uzun süre beklemek, migrenin sıklığını ve şiddetini artırabilir.

12. Bir tedavi planı yapın

Belirtilerinizi ve tetikleyicilerinizi doktorunuzla gözden geçirin.

İyi bir tedavi planı şunları içermelidir:

  • Sahip olduğunuz migren türünü belirlemek
  • Tetikleyicileri belirlemek ve bunlardan kaçınmak
  • Yeterince uyumak ve dengeli beslenmek
  • Yeterli miktarda su tüketmek

Migren ağrısını önlemek ve tedavi etmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Ancak herkes için her zaman işe yarayan tek bir tedavi yok. Migreni tedavi etmenin anahtarı, tetikleyicilerinizi bilmek ve bunlardan kaçınmaktır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 14.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER