444 3 703

Gıda İntolerans Testi Nedir?

3 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Belirli gıdaların tüketilmesinin bireylerin fiziksel ve zihinsel sağlıkları üzerinde farklı etkileri olabileceği uzun zamandan beri bilinmekte. Gıda intoleransı, vücudun belirli gıda türlerini uygun şekilde sindirememesidir ve semptomlar büyük ölçüde sindirim sistemi ile sınırlıdır. Bu ishal, kusma, karında şişkinlik, kramp ve genel gastrointestinal ağrı gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir ancak tipik olarak yaşamı tehdit edici değildir. Gıda intoleransı bazı durumlarda o kadar hafif olabilir ki fark edilmeyebilir ve insanların %45 kadarında bir tür gıda intoleransı olduğuna inanılır.

Gıda intoleransının teşhisiyle ilgili sorunlardan biri, semptomların genellikle gecikmeli olmasıdır. Semptomlar yemek yedikten saatler hatta günler sonra başlayabilir bu da hangi yiyeceğin reaksiyona neden olduğunu bilmeyi zorlaştırır.

Gıda intoleransını anlamanın bir yolu semptomlarınız azalıncaya kadar bazı gıdaları diyetinizden çıkararak başladığınız bir eliminasyon diyeti uygulamaktır. Ancak gıda intoleransını araştırmak için en iyi yaklaşım gıda intolerans testi uygulamaktır.

Gıda İntolerans Testi Nedir?

Gıda intolerans testleri, farklı besinlere karşı oluşan tepkileri detaylı olarak ölçer. Reaksiyona sebebiyet veren gıdayı tespit ederek hangi besinlerin vücudu zorladığını ve hangilerinin de bağışıklık üzerinde intolerans yarattığını gösterir. Peki intolerans nedir? Gıda intoleransı, vücuda alınan gıda ve gıdaların içinde bulundurduğu madde nedeniyle sindirim sisteminde reaksiyona neden olmasıdır. Bu besin maddesinin sindirim sistemi tarafından doğru bir şekilde sindirilmediğini ya da parçalanmadığını gösterir.

Gıda İntoleransına Ne Sebep Olur?

İntolerans testi yapılmasını gerekli kılan hassasiyetler belirli bir reaksiyon ile meydana gelir. Gıdanın sebep olduğu intolerans çeşitli nedenlere bağlıdır ve bu nedenlerin bir kısmı araştırılmaya devam etmektedir. Bu nedenlerden en önemlileri de yüksek geçirgenliğe sahip olan bağırsak ya da kişinin zayıf bağışıklık sistemidir. Özellikle bağışıklık sistemi yabancı maddelere karşı IgG antikoru oluşumu ile yanıt verir. Ancak gıda bileşenleri ve IgG tarafından oluşturulan immün kompleks büyük miktarlarda ise bulgular ağır olabilir. Bağırsak geçirgenliğini etkileyen faktörler de kötü beslenme alışkanlıkları, antibiyotikler, stres, parazitler, bakteri ve virüslerdir. Bunun yanında kişinin genetik olarak gıda intoleransına yatkın olması, bebeğin anne sütünden erken dönemde kesilmesi ya da anne sütü almaması, sağlıksız beslenme de gıda intoleransında kritik role sahiptir.

Besin Alerjisi ile Gıda İntoleransı Arasındaki Fark Nedir?

Besin alerjileri immunoglobulin E denilen bir molekül ile oluşum gösterir. Küçük miktardaki besin alınmasıyla bile şiddetli reaksiyonlara ve hayati tehlikeye neden olabilir.

Besin intoleransı ise bazı enzimlerin eksikliği nedeniyle besini sindirme konusunda yaşanan rahatsızlıktır. Hayati tehlikeye neden olmaz ve sindirim sistemini ilgilendiren bulgularla ortaya çıkar.

Gıda İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Gıda intoleransı belirtileri şöyledir:

  • Karında ağrı yaşanması
  • Şişkinliğin ortaya çıkması
  • Kabız ya da ishal olma
  • Deride döküntü ve kaşıntı

Bu tür tepkimeler genellikle yemek yedikten 1-2 saat sonra olur. Bu tepkilere göre kişinin gıda intoleransı olup olmadığını bilmek de zordur.

Gıda İntoleransı Tanısı Nasıl Konulur?

Gıda intolerans testi yaptıranlar için durum test ile belirlenir. Bu genellikle yaşanan rahatsızlığın geleneksel yöntemlerle belirlenememesi ve tedavi edilememesi durumlarda alınan bir önlemdir.

Gıda İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?

“Gıda intolerans testi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız bu test ile belirli antikorların yoğunluğunun belirlendiğini bilmelisiniz. Bu test için oluşturulan her bir alanda test edilecek olan besinden birine özel proteinler bulunur. Bu alanların her birine kan serumu uygulanarak reaksiyonlar test edilir. Test sonucu gıda bileşenlerine karşı artan IgG antikoru konsantrasyonları ile ilgili bilgi edinilmesini sağlar.

Gıda İntoleransı Testi Nasıl Yorumlanır?

Gıda intolerans testi sonuçları ayrı raporlar olarak derlenir. Bu derlemede test ile incelenen besinlerin yarattığı reaksiyonlar şiddetlerine göre 5 farklı sınıfa ayrılır. Bu sonuçlarla kritik olan gıdalar ortadan kaldırılarak yeni bir beslenme biçimi uygulanır. Testte işaretlenmiş olan besinler, bağışıklık reaksiyonu bakımından işaretlidir.

Test sonuçlarında bazı gıdaların IgG antikor titre düzeyleri yüksek olabilir. IgG antikor seviyeleri yüksek ve normalin üstünde çıkan gıdaların alınmaması bu süreçte önemlidir. IgG-pozitif gıdaların artmış sayısı, bağırsak sisteminin zedelenmiş olduğunu ya da kişinin geçirgen bağırsak sendromu yaşadığını gösterir. Test sonucuna göre bağışıklık reaksiyonuna neden olan besin maddelerinden bir süre kaçınılması önerilir. Bu besinlerden 8 ya da 12 hafta boyunca kaçınan kişilerde eski semptomlar görülmezse besinler diyet planına yeniden dahil edilebilir.

Gıda İntolerans Testi Hangi Hastanelerde Yapılıyor?

“Gıda intolerans testi devlet hastanesi yapıyor mu?” sorusu konu hakkında merak edilenler arasındadır. Gıda intolerans testi devlet hastanesi tarafından karşılanan bir test değildir.

Gıda İntolerans Testi Hangi Bölüm Yapar?

“Gıda intolerans testi nedir?” sorusu kadar bu testi hangi bölümün uygulattığı da merak konusudur. Bu testi yaptırmak isteyenlerin alerji ve klinik immünoloji bölümlerine başvurmaları gerekir.

Gıda hassasiyeti olan kişilerin sağlıklı beslenme alışkanları kazanmaları tedavi sürecinde önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle rafine un ve şeker gibi besinlerden kaçınılmalıdır. Bunun yanında kahve ve siyah çay kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Aşırı derecede tüketimi demir başta olmak üzere gıdalardan alınan minerallerin emiliminin azalmasına sebebiyet verebilir. Tek bir öğünde aşırı tüketim de uzak durulması gereken davranışlardandır. Bu metabolik sistemin zorlanmasına neden olabilir. Gıda intoleransının önemli sebeplerinden biri de dengesiz diyet programı uygulanmasıdır. Bu diyet programları genellikle tek bir besin grubu üzerine kurulu olanlardır.

Bunun yanında gıda intolerans testi ile zayıflayanlar ve bunun nasıl olduğu da merak konusudur. Gıda intoleransı, vücuda alınan besinlerin vücutta oluşturduğu bir tepkidir. Alınan besine karşı oluşan antikor besini vücuda girmiş bir virüs olarak algılayarak bir tepkimeye girer. Ancak o besinin alınmadığı durumlarda da vücut bu tür tepkiler vermediğinden kilo verme kolaylaşabilir.

Gıda İntolerans Testi Fiyatı

Gıda intoleransı testi fiyat aralığı işlem yapılacak sağlık kuruluşuna göre farklılık gösterir. Bu nedenle testi yaptırmak isteyenlerin öncelikli olarak detaylı bir ön görüşme yapması gerekir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan Gıda İntolerans Testi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilir ve ön görüşme talebinde bulunarak vücudunuzun besinlere karşı verdiği tepkileri detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 09.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 09.06.2022 00:00
3 Yorum

26 Şubat 2024 tarihinde
Bilge Duru

Merhaba. Test nasıl yapılıyor ve fiyatı nedir?

Büyük Anadolu Hastaneleri
26 Şubat 2024 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.


07 Nisan 2023 tarihinde
Seval erol

Testin ücreti nedir ve nasıl yapılıyor

Büyük Anadolu Hastaneleri
08 Nisan 2023 tarihinde

Merhaba. Büyük Anadolu Sağlık Grubu Çağrı Merkezi - 444 3 703 telefonundan iletişim kurabilir ya da bilgi talep formunu doldurarak fiyat ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.


03 Nisan 2023 tarihinde
Selin Demircan

Gıda intoleransı testi için fiyat bilgisi almak istiyorum.

Büyük Anadolu Hastaneleri
04 Nisan 2023 tarihinde

Merhaba. Büyük Anadolu Sağlık Grubu Çağrı Merkezi - 444 3 703 telefonundan iletişim kurabilir ya da bilgi talep formunu doldurarak fiyat ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!