444 3 703

Bilirubin Testi Nedir?

Bilirubinin vücut için herhangi bir fonksiyonu bulunmaz ancak düşüklüğü ya da yüksekliği anemi, karaciğer ve safra yolu gibi hastalıkları bir belirtisi olabilir. Karaciğerin hasara uğraması ile bilirubin idrar ve kana sızıntı yapabilir. Bu nedenle kan ve idrar testleriyle ölçülmesi bu hastalıkların teşhis edilmesi ve tedavisinin planlanmasında önemlidir. Peki, bilirubin nedir?

Bilirubin Testi Nedir?

“Bilirubin nedir?” sorusu test hakkında merak edilen konuların başında gelir. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin vücut tarafından parçalanması ile ortaya çıkan bir maddedir. Bu sarımsı madde, karaciğerde bulunur ve sindirim anında vücuttan atılır. Ancak karaciğerin hasara uğraması durumda bu madde kan ve idrara sızar ve karaciğer hastalığının bir belirtisi olur. Bilirubin testi de bu durumu ve kanda bulunan maddenin miktarını ölçmek adına uygulanır.

Bilirubin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Test, karaciğerde meydana gelen bozuklukları tanılamak ve izlemek adına kullanılır. Kişide karaciğer hasarı, hemolitik anemi, safra yolu tıkanıklığı ya da karaciğerle ilişkili metabolik sorunlara ait bulgular gözlemleniyorsa durum bilirubin testi ile ölçülür.

Bilirubin Tespiti Nasıl Yapılır?

Bilirubin testi, yeni doğan bebeklerde topuktan kan alınması ile uygulanır. Yetişkinlerde ise kolda bulunan damarlardan numune alınarak test uygulanır.

Bilirubin Yüksekliği

“Bilirubin yüksekliği nedir?” konu hakkında merak edilen soruların başında gelir. Bilirubin yüksekliği, göz akı ve ciltte sararma şeklinde belirti verir ve sarılık olarak da tanımlanır. Bu durum direkt bilirubin yüksekliği ve indirekt bilirubin yüksekliği olarak farklı başlıklar altında incelenir. Bilirubin yüksekliği tedavisi de bu doğrultuda gerçekleştirilir.

Bilirubin Düşüklüğü

“Bilirubin düşüklüğü nedir?” sorusu da merak edilen diğer bir konudur. Total bilirubin seviyesinin 0’dan daha düşük bir seviyede olması bilirubin düşüklüğü olarak tanımlanır. Total bilirubin düşüklüğü ciddi bir problem yaratmaz ve beslenme düzenine dikkat edilerek tedavi edilebilir bir durumdur.

Total Bilirubin Nedir?

Kandaki direkt ve indirekt bilirubin formlarının toplamı total bilirubindir. Bunun yüksekliği, direkt ve indirekt bilirubini yükselten tüm hastalıklardan etkilenir.

Direkt Bilirubin Nedir?

Direkt bilirubin ise suda çözünebilir bir özellikte olan bilirubindir. Yüksek olma durumu genellikle yetişkinlerde tıkanma sarılığında görülür. Tıkanma sarılığında karaciğer dışındaki safra yollarında safra akışı durur ve düzey artarak akıllara “Direkt bilirubin kaç olursa tehlikeli?” sorusunu getirir. Bu sorunun en doğru yanıtı test ve uzman yorumu ile alınabilir.

İndirekt Bilirubin Nedir?

“İndirekt bilirubin nedir? İndirekt bilirubin testi nedir?” merak edilen diğer konu başlıklarıdır. İndirekt bilirubin, suda çözünme özelliği bulunmayan bilirubindir. Eritrositin yıkımı ile oluşan bu bilirubin, karaciğere taşınır.

Normal Bilirubin Değeri Kaç Olmalıdır?

Normal bilirubin değeri yaşa göre değişiklik gösterir. Bu değerler:

Prematüre bebekler için                               

0,40-12,00 mg/dl

7 günlük bebekler için                                 

0,40-16,00 mg/dl

7 gün ile 1 aylık bebekler için              

0,40-10,00 mg/dl

2-3 aylık bebekler için                

0,40-2,00 mg/dl

3 ay çocuklar ve yetişkinler için          

0,40-1,35 mg/dl

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 24.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER