Hemen hemen her insan hayatının bir bölümünde anorektal hastalıklar yaşayabilir ve bu hastalıklar kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle mutlaka bir proktoloji randevu alınmalı ve proktoloji uzmanları tarafından tedavi edilmelidir. Peki nedir bu anorektal hastalıklar? Nasıl tedavi edilir?
“Anorektal nedir?” konu hakkında merak edilen soruların başında gelir. Anorektal, kalın bağırsağın rektum ve anüs kısımları ile ilgili bir terimdir. Peki, anorektal hastalıklar nedir?
Anorektal hastalıklar, kalın bağırsak ve makat olarak da bilinen anüsün 10-12 cm uzunluğundaki rektuma etki eden hastalıkların genel adıdır. En sık görülen anorektal hastalıklar anal fistül, kıl dönmesi, anal fissür olarak da bilinen makatta çatlak, anorektal apse ve hemoroidal hastalıklardır.
Anorektal, kalın bağırsağın anüs ve rektum kısımlarıyla ilgili olan bölümdür. Anorektal hastalıklar ise bu bölümlerde oluşan sağlık sorunlarını kapsar. Proktoloji bölümü olan hastaneler, anorektal hastalıklarla ilgilenir. Proktoloji; anüs, rektum ve sigmoid kolonun yapısı ve hastalıklarını takip eden bir tıp dalıdır. Bu bölümde anal bölge hastalıkları olmak üzere birçok hastalık tedavi edilebilir.
Özellikle hemoroid, kuyruk sokumunda gelişen kıl dönmesi, anal fissür dediğimiz çatlak hastalığı, anal fistül dediğimiz makat çevresinde iyileşmeyen ve aralıklarla akıntısı olan deliklerin ortaya çıkması, büyük abdest ve gaz çıkışına neden olan anal bölgede kaslarla ilgili sorunlar, makatın son kısmında vajen tarafında oluşan sarkmaları, anal kanser anüsün (makat) çevresinde veya hemen iç kısmında ortaya çıkabilir.
Anal bölgede ağrı, kanama, yanma hissi, basınç, şişme, kaşıntı, kabızlık hissi, akıntı ve basur memeleri gibi belirtiler görüldüğü takdirde mutlaka bir uzman hekime görünmeniz gerekir. Bu türden şikayetlerle başvurduğunuzda durumunuza göre tedavi yöntemi belirlenir ve bu doğrultuda bir cerrahi işlem uygulanır.
Bu alanda farklı hastalıkların tanısının gerçekleştirilmesi için gelişmiş medikal cihazlar kullanılır. Bu cihazlarla da en doğru tanı konularak proktoloji bölümü olan devlet hastaneleri ve özel hastanelerde gerekli tedavi süreci planlanır. Bu tanı yöntemleri anorektal ultrasonografi, lavmanlı testler, defekografi, balon atma testi ve diğer anorektal fizyoloji testleri şeklinde sıralanabilir.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan Hemoroid (Basur) cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.