444 3 703

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bilgi Talep Formu

Dışkılama sırasında ortaya çıkan ağrıların sebebi makat çatlağı olabilir. Makatta en sık görülen ağrılı ve bazı durumlarda kanamalı bir sağlık sorunudur ve genellikle hemoroid gibi diğer anal hastalıklar ile karıştırılabilir. Genel olarak kendi kendine geçeceği düşünülür ve bu nedenle de ihmal edilir. Kadınlarda ve erkeklerde makat çatlağı benzer sıklıkta görülür ve her yaşta yaşanabilir. Peki, makat çatlağı nasıl geçer? Tedavisi var mı?

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir?

“Makat çatlağı nedir?” sorusu tıp literatüründe anal fissür olarak bilinen makat çatlağı en basit tanımı ile çeşitli nedenlere bağlı olarak makat bölgesinde oluşan çatlaktır şeklinde yanıtlanabilir. Makat bölgesinde meydana gelen yırtılmalar, dışkılama anında zorlanma ve ıkınma ile gelişebilir ya da ishal durumunda sık dışkılama nedeniyle de ortaya çıkabilir. Kişi büyük abdestini yaptığı sırada şiddetli ağrı ve kanama yaşıyorsa tedavi zorunludur. Peki, Fissür memesi nasıl geçer? Her ne kadar çoğu anal fissür cerrahi müdahaleyi gerekli kılmasa da kronik hale gelmiş olan çatlakların tedavisi daha güçtür ve bu türden makat çatlakları için de cerrahi işlem uygulanır. Tedavide zamanlama da büyük önem taşır. Erken evrede gerçekleşen tedavide ilaç yeterli olurken ileri evrede görülen makat çatlakları için makat çatlağı ameliyatı gerekli olur.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Belirtileri Nelerdir?

Makatta çatlak belirtileri bu sorunu yaşayan herkeste hemen hemen aynıdır. Ancak belirtilerin şiddeti çatlağın boyutuna göre değişebilir. Yaygın görülen makat çatlağı belirtileri:

  • Dışkılamada güçlük çekme
  • Dışkılama sırasında yırtılma hissi
  • Kanama ya da kan sızıntısı nedeniyle iç çamaşırında lekelenme
  • Makat bölgesinde ağrı ve şişlik
  • Yırtılma olan bölgede kaşıntı

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedenleri Nelerdir?

Makat çatlağı neden olur?” konu hakkında merak edilen soruların başında gelir. Uzun süre kabızlık, ishal ya da inflamatuar bağırsak hastalıkları nedeniyle makat çatlağı gelişebilir. Ancak herhangi bir etkene bağlı olmadan da kişinin makat bölgesinde çatlak oluşabilir. Genel olarak hastaların genelinde çatlak oluşumu öncesine bir süre boyunca dışkılama güçlüğü yaşanır. Bunun yanında dışkının çok sert yapıda olması da makatta çatlak oluşumuna neden olur. Dışkının çok sert olmasında tuvalet ihtiyacının ertelenmesi nedeniyle dışkının kalın bağırsakta uzun süre kalması ve sertleşmesi etkilidir. Ayrıca lifli gıdaların ve suyun yetersiz tüketimi de bu durumun yaşanmasında etkilidir. Bu nedenle “Makat çatlağı nasıl geçer?” diye merak eden kişilerin ilk olarak beslenmesine dikkat etmesi önemlidir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tanısı Nasıl Konulur?

Makat çatlağı ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını bulmak amacıyla fiziki muayene uygulanır ve tanı konulur. Tanı aşamasında gerekli görüldüğünde rektum ya da kolon bölgesinin detaylı incelemek adına endoskopi işlemleri de uygulanabilir. Bu aşamalar tamamlandığında yaşanan çatlağın boyutuna ve evresine bağlı olarak makat çatlağı ameliyatı ya da yalnızca ilaç tedavisi uygulanır.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Farklı makat çatlağı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de botoksu ile anal çatlağı tedavisidir. Botoks ile makat çatlağı tedavisi yönteminde makat çevresindeki kaslar gevşetilerek işlem uygulanır. Tekrarlama riski olmakla birlikte bazı hastalarda çok rahat uygulanmaktadır. Bunun yanında kişiye makat çatlağı kremi de verilebilir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisinde Yeme İçme

Peki, makat çatlağı olanlar ne yememeli? Bu durumun tedavisinde beslenme düzeni de oldukça önemli. Bu durumu yaşayan kişiler hem durumdan korunmak hem da hastalığın şiddetinin arttığı dönemlerde rahat etmek adına beslenme düzeninden belli başlı gıdaları çıkarmalıdır. İşte “Makat çatlağı olan ne yememeli?” sorusunun yanıtı:

  • Alkol
  • Baharatlı gıdalar
  • Aşırı çay ve kahve
  • Çikolata
  • Hamburger
  • Kebaplar
  • Ketçap
  • Pizza
  • Süt ürünleri
  • Turşu
  • Turunçgiller

Yukarıda besinler yerine tercih edilmesi gerekenler ise lif içeren sebzeler meyveler ve bol sudur.

Makatta Çatlak Bitkisel Tedavi

Makatta çatlak bitkisel tedavi, rahatsızlığın giderilmesinde kesin çözümü sağlamaz ancak yaşanan şikayetlerin şiddetinin azalmasında yardımcı olabilir. Bitkisel tedavide makat çatlağı zeytinyağı, bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak yardımcı olur. Bunun aloe vera, Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel içerikler kullanılır. Buna ek olarak da makat çatlağı kremleri bu durumu yaşayan kişiler tarafından araştırılır. Ancak makatta çatlak için krem ve yukarıda sayılan bitkisel yağlar yerine mutlaka bir proktoloji uzmanından yardım alınmalıdır.

Makat Çatlağı Yorumları

Makat bölgesinde çatlak yaşan kişiler makat çatlağı yorumlar ve bu kişilerin nasıl tedavi gördüğü ile ilgili detayları merak eder. “Makat çatlağından kurtuldum” demek istiyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almalı ve süreci uzman gözetiminde ilerletmelisiniz.

Bilgi talep formunu doldurarak Anal Fissür (Makat Çatlağı) tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:16Yayınlanma Tarihi: 23.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!