444 3 703

Dışkıda Gizli Kan Testi Nedir? Neden Yapılır?

 

 

 

Gaitada gizli kan testi, dışkıda sindirim sisteminizdeki bir sorunun işareti olabilecek mikroskobik kan olup olmadığına bakar. Dışkıda kan görülmesinin birçok nedeni bulunur. Bu nedenler şöyle sıralanabilir:

  • Anal fissürler
  • Bağırsak enfeksiyonları
  • Crohn hastalığı
  • Hemoroidler
  • Kolonun iyi huylu ya da kötü huylu olarak büyümesi
  • Ülser
  • Ülseratif kolit

 

Gaitada Gizli Kan Testi Nedir?

“Dışkıda HHB nedir?” sorusu dışkı örneklerinde gizli kan olup olmadığını kontrol eden bir laboratuvar testidir şeklinde yanıtlanabilir. Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir. Gaitada gizli kan pozitif çıkarsa, kanamanın kaynağını belirlemek için ek testler gerekebilir. Gaitada gizli kan testi sadece kanın varlığını veya yokluğunu tespit edebilir, kanamaya neyin sebep olduğunu belirleyemez.

Dışkıda Kan Testi Ne İçin Yapılır?

Gaitada gizli kan testi, 45 yaş ve üzeri kişilerde mide ve kolon kanseri taraması için kullanılır. Aile öyküsünde kanser olan kişiler için bu yaş sınır 40’a iner. Kanser taraması için yıllık olarak yapılan bu test ile kolaylıkla uygulanabilir. Test sonucunda anormal bir değere rastlanması durumunda hastaya kolonoskopi ve endoskopi uygulanır.

Dışkıda Kan Testi Hangi Durumda Pozitif Çıkar?

Gaitada gizli kan testi pozitif çıkması için kişide ince bağırsak, mide, kalın bağırsak, ağız içi ya da yemek borusunda az miktarda kanama olması bile yeterlidir. Dışkıda gizli kan testinin pozitif çıkması halinde bu organlardan kaynaklanan kanserler dikkate alınır. Bunun yanı sıra sindirim sistemi ülserleri, inflamatuvar bağırsak hastalığı, mide ve bağırsak kanamaları, burun veya ağız içi kanamalar, basur ve divertikül kanaması gibi durumlarda testin pozitif çıkmasına neden olur.

Dışkıda Kan Testi Her Zaman Doğru Çıkar mı?

“Gaitada gizli kan nedir? Her zaman doğru çıkar mı?” sorusu sıklıkla merak edilir. Gaitada kan testi sonucunun pozitif çıkması için bazı şartlar gerekir. Çünkü testin sonucunun yanlış olarak negatif ya da pozitif çıkması durumu sık yaşanır. Bu nedenle testin uygulanmasında bazı durumlara dikkat edilmelidir. Testin uygulanması için üç ayrı bağırsak hareketinde örnek alınır. Bu durumda hastanın 3 gün üst üste dışkı örneği vermesi gerekir. Verilen numunenin idrar ya da su ile karışmadığından emin olunması önemlidir. Bunun yanında bazı ilaçlar ve yiyecekler de test sonuçlarını etkiler. Testten önce 7 gün boyunca ağrı kesici alınmamalıdır. Yine testten önce 7 gün boyunca C vitamini barındıran takviye ve meyveler tüketilmemelidir. Testten 3 gün önce kırmızı et tüketilmemelidir. Bu etlerdeki kan izleri testin yanlış çıkmasına neden olabilir. Bu da “Gaita testi güvenilir mi?” sorusunun yanıtıdır.

Dışkıda Kan Testi Konusunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Gaitada kan testi yalnızca kanın olup olmadığı tespit eder. Ancak kanamanın sebebini belirleyemez. Mide ya da kolon kanseri semptomları olan kişiler için bu test önerilmez. “Evde gizli kan testi nedir?” sorusu da konu hakkında sıklıkla merak edilir. Türkiye’de bu test genel olarak sağlık kuruluşlarından uygulanır ancak evde hastanın kendi uygulayacağı hazır kitler de bulunur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 09.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 09.07.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER