444 3 703

Çocuklarda Yaz Hastalıkları

 

Okulların tatil olması ve havaların ısınması ile dışarıda bolca zaman geçiren çocuklar hem güneş ışınlarının hem de çevresel faktörlerin etkisiyle yaz ayların bazı rahatsızlıklar yaşayabilir. Peki çocuklarda yaz hastalıkları nelerdir? Çocukları bu hastalıklardan korumak adına neler yapılabilir?

Çocuklarda Yaz Hastalıkları Nelerdir?

Güneş Çarpması (Sıcak Çarpması): Güneş ışınlarının dik geldiği yaz günlerinde çocukların dışarıda uzun süre vakit geçirmesi güneş çarpmasına neden olabilir. Bu durum özellikle 5 yaşın altındaki çocukları etkiler. Sıcak çarpması olarak da bilinen güneş çarpmasının en yaygın belirtileri yorgunluk, ateş, mide bulantısı, aşırı derecede olan terleme ve bu terlemenin azalması, kalpte çarpıntı ve ilerleyen saatlerde çocukta bilinç kaybının yaşanması şeklinde sıralanabilir. Çocuklarda baş ağrısı mide bulantısı yaratan sıcak çarpması baş dönmesine de neden olabilir.

Bakteriyel deri enfeksiyonları: Yaz mevsimi hastalıkları olarak sık görülen bir diğer durum da deri enfeksiyonlarıdır. Genellikle tropikal iklimin hakim olduğu ülkelerde yaşayan çocuklarda görülür. Havanın nemli ve sıcak olduğu anlarda park, havuz gibi alanlarda zaman geçirilmesi ile birlikte bakteriyel deri enfeksiyonları yaşanabilir. Bu enfeksiyonlara anında müdahale edilmezse nefrit ve menenjit gibi ciddi sağlık sorunları yaşatabilir. Bu enfeksiyonların nedeni streptokoklar adı verilen bakteri grubudur.

Mide ve bağırsak enfeksiyonları: Çocuk ve bebeklerde sık görülen hastalıklar arasında olan mide ve bağırsak enfeksiyonları, yolcu ishali ya da turist ishali olarak yaşanır. İnsan dışkısı bulaşmış suyun ağza kaçması ya da açıkta kalan yiyeceklerin tüketilmesi turist ishalinin nedenleri arasındadır. Bunun yanında ortak kullanım alanlarının hijyenik olmaması da bağırsak enfeksiyonlarına neden olur. Genel olarak kendiliğinden düzelen mide ve bağırsak enfeksiyonları uzun sürmesi durumunda çocuklardaki sıvı-elektrolit dengesinin bozulmasına sebebiyet verebilir.

Dehidrasyon (sıvı kaybı): 0-6 yaşta görülen hastalıklar arasında olan dehidrasyon, yaz günlerinde aşırı terleme ile ortaya çıkar. Fark edilmemesi durumunda çocuklarda ciddi komplikasyonlara neden olur. Çocuk ve bebeklerde halsizlik nedenleri arasında olan aşırı terleme sonucu susuz kalma yeterli sıvı alımı ile giderilebilir. Yaz aylarında yaşanan dehidratasyonun bir diğer nedeni de mide ve bağırsak enfeksiyonlarıdır. İshalin etkisiyle çocuk sıvı kaybı yaşar.

İdrar yolu enfeksiyonları: Kız çocuklarında daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonları, gram negatif enterik bakteri gurubu nedeniyle yaşanır. Deniz ve havuz suyunda bulunabilen gram negatif enterik bakteri, kız çocuklarının üriner sistemine ulaşarak idrar yolunda enfeksiyona neden olur. Yüksek ateş, idrar esnasında ağrı ve yanma belirtileri arasındadır. Erken dönemde tedavi edilmeyen bu hastalık, çocuğun ilerleyen dönemlerinde böbrek yetmezliği ve hipertansiyon yaşamasına neden olabilir.

Kulak enfeksiyonları: Yaz aylarında güneş çarpması üşüme titreme kadar sık rastlanan bir hastalıkta kulak enfeksiyonlarıdır. Özellikle deniz ve havuza giren çocuklar, girdikleri suda bulunan mikrop, mantar ve bakteriler ile enfekte olabilir. Bu enfeksiyon sonrasında kulakta ağrı ve kaşıntı görülür. Akut başlayan bu hastalık anında tedavi edilmeze kronikleşebilir.

Böcek alerjisi: “Çocuklarda görülen yaz hastalıkları nelerdir?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de böcek alerjisidir. Yaz aylarında sıcaklığın artması ile sinek ve böceklerin sayısı da artar. Sinek, böcek ve özellikle arı sokması ile çocuklarda alerjik tepkiler görülebilir. Bu alerjik tepkiler ise kızarıklık, kaşıntı ve nefes almada güçlük şeklinde kendini belli eder.

Çocukları Yaz Hastalıklarından Koruma Yöntemleri

Çocukları yaz hastalıklarından tamamen korumak mümkün değildir ancak alınabilecek belirli önlemlerle risk en aza indirilebilir. İşte bu önlemler:

  • Güneş çarpmasından korunmak adına çocuğun dışarıda olacağı zamanlar daha serin saatlere denk getirilmelidir. Sıcak saatlerde çıkılacaksa şapka takılmalı ve güneş kremi uygulanmalıdır. Ek olarak çocuğa gün içinde ılık duş aldırılmalı ve bol sıvı alması sağlanmalıdır.
  • Yaz aylarında sık yaşanan enfeksiyonlardan korunmak adına çocuğun elleri yemekten önce ve sonra yıkanmalıdır.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak adına da deniz ya da havuz sonrası çocuk mutlaka duş almalıdır.
  • Kulak enfeksiyonlarından çocukları korumak adına havuza ya da denize giren çocuğa bone ya da kulak tıkacı takılmalıdır.
  • Çocuklar dengeli ve sağlıklı beslenmelidir. Konu hakkında detaylı bilgi edinmek için "Çocuklar Yaz Aylarında Nasıl Beslenmeli?" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 27.06.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 27.06.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER