444 3 703

Çocuklar Yaz Aylarında Nasıl Beslenmeli?

 

Okulların yaz tatiline girmesi ile birlikte ailelerin birçok rutini gibi yeme rutini de deÄŸiÅŸim yaşıyor. Tüm yaz aktiviteleri günleri eÄŸlenceli kılarken saÄŸlıklı ve dengeli beslenmeyi de zorlaÅŸtırabiliyor. Özellikle sıcaklıkların artması ile birlikte vücut ihtiyaçları da deÄŸiÅŸiyor ve bu nedenle ebeveynlerin yaz aylarında beslenme konusunda daha dikkatli olması gerekiyor. Uzmanlar çocukların sıcak havalarda yemek yemeÄŸe zorlanmaması gerektiÄŸine vurgu yapıyor. Ancak çocuÄŸun geliÅŸiminde büyük bir öneme sahip olan beslenmenin yeterli ve dengeli olması da büyük önem taşıyor. Peki çocuklar yaz aylarında nasıl beslenmeli?

  • Büyüme dönemi devam eden çocuklarda günün en önemli öÄŸünü de kahvaltı. Bu nedenle kahvaltıda demir, karbonhidrat ve kalsiyum bakımından zengin olan süt, yumurta ve süt ürünlerinin bulunması gerekiyor.
  • Dengeli beslenme düzeni ÅŸart. Bu dengeyi saÄŸlamak adına çocuÄŸunuzun tabağını dörde bölerek her gruptan besine yer verecek ÅŸekilde bir menü sunabilirsiniz.
  • Sıcaklığın arttığı yaz aylarında çocuÄŸunuzda ani ÅŸeker düÅŸmesini önlemek adına patates, makarna ve pilav yerine bulgur ve kepekli makarna tercih edebilirsiniz.
  • ÖÄŸünlerde yaÄŸsız ve hafif besinler sunarak ve porsiyonu küçülterek çocuÄŸunuzun daha kolay yemek yemesini saÄŸlayabilirsiniz.
  • ÇocuÄŸunuzun ara öÄŸün alışkanlığı olmalı. Ä°ÅŸtahın azaldığı yaz aylarında öÄŸün araları daha sık olmalı ve öÄŸün miktarları da daha az tutulmalı. Ara öÄŸünleri meyve ve sıvı gıdalarla destekleyerek bu alışkanlığı kazandırabilirsiniz.
  • Sıcaklık nedeniyle terlemeye baÄŸlı olarak sıvı kaybı yaÅŸanabiliyor. Bu nedenle çocuÄŸunuzun yeterli su tükettiÄŸinden emin olmanız gerekiyor. ÇocuÄŸunuzun idrar rengi çok açık sarı ise bu yeterli su tükettiÄŸi anlamına geliyor. Ancak idrar rengi daha koyu ise çocuÄŸunuzu su tüketmesi yönünde renkli bardak ve kavanozlarla teÅŸvik edebilirsiniz.
  • DoÄŸru yöntemlerle hazırlanmış dondurmanın besleyiciliÄŸi yüksek. Bu sebeple çocuÄŸunuzun günde 1 adet dondurma yemesini saÄŸlayabilirsiniz.

 

Çocuklar Ä°çin Smoothie Tarifleri

Avokadolu armutlu smoothie

Avokadolu armutlu smoothie ile avokadonun besleyici içeriÄŸi ile armutun lifli ve C vitaminli faydasını bir araya getirebilirsiniz. Bunun için yarım kase yoÄŸurdu yarım avokado ve 1 adet soyulmuÅŸ, çekirdekleri çıkarılmış armut ile blenderdan geçirin. Ardından yarım su bardağı süt ve 1 çorba kaşığı bal ekleyin.

Muzlu ve çilekli smoothie

Muzlu ve çilekli smoothie çocukların en sevdiÄŸi meyvelerin bir araya geldiÄŸi lezzet ve vitamin dolu bir içecek. Bunun için 6 adet çilek, yarım muz, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 su bardağı sütü blenderdan geçirin.

Muzlu ve yulaflı smoothie

Muzlu ve yulaflı smoothie ile çocuÄŸunuza yulafı sevdirebilirsiniz. Bunun için 1 adet muz, 2 yemek kaşığı kadar yulaf ezmesi, yarım su bardağı süte ihtiyacınız var.

Tropikal meyvelerle smoothie

Tropikal meyvelerle smoothie ile çocuÄŸunuzun yaz aylarında yaÅŸadığı sıvı kaybını telafi edebilirsiniz. Bunun için yarım dilim ananas, muz, mangoyu yarım kase yoÄŸurt ile bir araya getirerek blenderdan geçirebilirsiniz.

Üzümlü, elmalı ve ıspanaklı smoothie

Üzümlü, elmalı ve ıspanaklı smoothie ile tam bir vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Bunun için 10 yeÅŸil üzüme, yarım elmaya, yarım su bardağı ıspanak ve yarım kase yoÄŸurda ihtiyacınız var.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 27.06.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 27.06.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER