444 3 703

Yaz Döneminde Sünnet

Çocukluk çağında yaygın olarak uygulanan cerrahi işlemlerden biri olan sünnet için en uygun zaman okulların kapanması ile birlikte çocukların tatile gireceği yaz mevsimi. Ancak bu işleme karar verirken çocuğun süreci travma geçirmeden atlatması da oldukça önemli. “Sünnet yazın mı kışın mı yapılmalı?” diye merak ediyorsanız bu süreç hakkında bilmeniz gerekenler şöyle:

Sünnet Öncesi Muayene Neden Önemli?

Sünnet sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçebilmek adına çocuğun sünnet öncesinde detaylı bir muayeneden geçmesi gerekiyor. Bu muayene sayesinde çocukta hipospadias teşhis edilmesi durumunda işlem iptal edilebiliyor. Bunun yanında ailesinde ya da kendisinde kanama ile ilgili problemleri olan çocuklar için muayene sürecinde kan testleri uygulanabiliyor.

Sünnet Kim Tarafından Yapılmalı?

“Sünnet nedir?” sorusu basit bir işlem olarak görülen sünnet, sonrasında ciddi komplikasyonlara neden olabilen cerrahi bir işlem şeklinde yanıtlanabilir. Bu nedenle de çocuk cerrahi ya da üroloji uzmanı tarafından ameliyat şartlarında yapılması büyük önem taşıyor.

Sünnet Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

Sünnetin sağladığı fayalar üzerine sayısız çalışma var ancak sünnet için en doğru zamanla ilgili kesinleşmiş bir bilgi yok. Ancak çocuk psikolojisinde uzman kişiler bu işlemin 3 ile 6 yaş arası dönemde yapılmasının sakıncalı olduğunu belirtiyor. Bu nedenle sünnet yenidoğan döneminden itibaren detaylı bir ön görüşme ile hastane ortamında yapılması gerekiyor.

Yenidoğan Sünnetinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğumdan itibaren 28 gün içinde yapılan sünnete yenidoğan sünneti adı veriliyor. Yenidoğan sünneti ile şekil bozukluğu, doğuştan gelen penis anormalliği gibi durumlar düzeltilebiliyor. Ancak yenidoğan sünneti için doğum sonrası bu süreçte bebeğin metabolik, böbrek ve karaciğer fonksiyonları yeni gelişme gösterdiğinden en az 10 beklenmesi gerekiyor.

Sünnet Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Yazın sünnet yapılır mı?” sorusu kadar sünnet sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiği de merak edilir. Sünnet işleminden sonra ilk 24 saat, ağrı kesici kullanımını gerekli kılabiliyor. Bunun yanında ilk 3 gün boyunca reçete edilen kremlerin dikiş yerlerine uygulanması gerekiyor. Çocuğun yıkanması için de 4 gün beklenmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.07.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 03.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER