444 3 703

Çocuklarda İshale Ne İyi Gelir?

 

Çocuklarda ishal yaygın olarak görülen bir durumdur. Dışkıda çok fazla su olması halinde yaÅŸanan bu durum her yaÅŸtan çocuÄŸu etkiler ve çocuÄŸun sık dışkılamasına neden olur. Çocuklarda sık karşılaşılan ishal nadiren ciddi seyirde ilerler. Ancak belirtiler iyi gözlemlenmeli ve doÄŸru müdahalede bulunulmalıdır. Aksi takdirde çocukta sıvı kaybına neden olarak çocuÄŸun vücudundaki tuz ve su dengesinin bozulmasına sebebiyet verebilir.

Ä°shal Nedir?

Ä°shal, bağırsak hareketlerinin bozulması ile dışkının cıvık olmasıdır. 3 aydan küçük çocuklar yalnızca anne sütü ya da mama ile beslendiÄŸinden günde 7-8 kez cıvık dışkılama yapabilir. Bu oldukça normaldir. Ancak 3 aylıktan büyük bebek ve çocukların günde üçten daha fazla dışkılama yapması durumu ishal olarak kabul edilir.

Çocuklarda Ä°shal Neden Olur?

“Çocuklarda ishal neden olur?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

  • Bağırsak enfeksiyonları,
  • Bazı antibiyotik ilaçlar,
  • Besin alerjileri,
  • Gıda zehirlenmeleri,
  • Laktoz intoleransı,
  • Åžeker veya yapay tatlandırıcı içeren besinleri aşırı tüketme,
  • Virüslerin neden olduÄŸu bulaşıcı hastalıklar.

 

Çocuklardaki ishalin en sık nedeni de virüslerdir. Daha çok kış aylarında görülen virüsler sulu ishal, kas aÄŸrıları, kusma, karında kramplar, iÅŸtahsızlık, baÅŸ aÄŸrısı ve hafif ateÅŸe neden olur. Bakterilerle virüslerin neden olduÄŸu ishal arasındaki en önemli fark ateÅŸtir. Bakterilerin neden olduÄŸu ishal durumunda yüksek ateÅŸ görülürken virüslerden kaynaklı ishal durumunda hafif ateÅŸ durumu yaÅŸanır. Ayrıca bakteri kaynaklı ishal durumunda dışkı sümüksü ya da kanlı olabilir. Ä°shal genellikle 3-7 gün gibi bir sürede düzelir. 15 günü geçen ishal ise besin alerjileri, enfeksiyonlar, genetik hastalıklar ve sindirim bozuklukları gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle ishalin 10 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka doktora baÅŸvurulmalıdır.

Çocuklarda Kanlı Ä°shal Neden Olur?

Çocuklarda ishal nedenleri kanlı olması durumunda aÅŸağıdaki gibidir:

  • Bağırsak enfeksiyonu,
  • Bağırsak paraziti,
  • Bakteriyal sorunlar,
  • Bazı genetik problemler,
  • Dizanteri.

 

Çocuklarda Ä°shal Belirtileri Nelerdir?

Ä°shal durumunda karında aÄŸrı, mide krampı, sulu ve sık dışkılama, ÅŸiÅŸkinlik, çocuklarda ishal ve kusma, halsizlik gibi belirtiler gözlemlenir.

Su Gibi Ä°shale Ne Ä°yi Gelir?

“Su gibi ishale ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız çocuÄŸunuzun yaÄŸsız pirinç pilavı, muz, ÅŸeftali, yoÄŸurt, haÅŸlanmış patates, keçiboynuzu, elma ve yaÄŸsız makarna gibi besinleri tüketmesini saÄŸlayarak destekleyici bakım sunabilirsiniz. Peki çocuklarda ishal nasıl geçer? Ä°shali durduracak belirli bir yiyecek, içecek ya da tedavi yoktur. Ancak doÄŸru bir bakımla çocuÄŸunuzun yaÅŸadığı semptomları hafifletebilirsiniz. Bunun için ishali tetikleyen durum ve yiyecekleri belirleyebilir, çocuÄŸunuzun su kaybına karşı çorba ya da et suyu içirebilir, ÅŸekerli gıdalardan ve içecekler uzak durmasını saÄŸlayabilirsiniz.

Çocuklarda Ä°shale Ä°yi Gelen Besinler Nelerdir?

“Çocuklarda ishal nasıl kesilir?” diye merak ediyorsanız çocuÄŸunuzun bu dönemde dengeli bir diyet uygulaması gerektiÄŸini bilmelisiniz. Yalnızca anne sütü ile beslenen çocukların sık sık emzirilmesi gerekir. “Çocuklarda ishal ve kusmaya ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı ise ÅŸöyledir:

ÇocuÄŸunuzda sıvı kaybı yoksa ve ağızdan beslenebiliyorsa normal beslenme rutini devam ettirilmelidir. Bu süreçte sebze, meyve, buÄŸday, pirinç, yaÄŸsız et, ekmek ve patates gibi besinleri tercih etmelisiniz. YaÄŸlı gıdalar, çok tuzlu ve ÅŸekerli besinler, meyve suları ishalin artmasına neden olur bu nedenle çocuÄŸunuzu bu besinlerden uzak tutmalısınız. Lif bakımından zengin besinler de bu süreçte çocuÄŸunuzun tüketmesi gerekenler arasında. Bu besinler arpa, bezelye, elma, fasulye, muz, tatlı patates ve yulaftır.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?

Çocuklarda ishal ve ateÅŸ, 6 aydan küçük bebekler, dışkıda kan, dehidrasyon belirtileri, kusma, karında ÅŸiÅŸlik, halsizlik doktora baÅŸvurulması gereken belirtiler arasında. Dehidrasyon belirtileri ise idrara az çıkma, aşırı uyku hali, tükürük ve gözyaşının azalmasıdır.

Çocuklarda Ä°shal Kaç Gün Sürer?

“Çocuklarda ishal kaç gün sürer?” diye merak ediyorsanız ishalin genel olarak 7 gün içinde kendiliÄŸinden geçtiÄŸini bilmelisiniz.

ÇocuÄŸunuzun ishalden korunması için ellerini sık sık yıkaması, temiz su tüketmesi, çiÄŸ besinleri iyice yıkadıktan sonra yemesi, çocuklarda ishal belirtileri görülmesi durumunda okula gitmemesi ve dinlenmesi önemlidir. Ä°shal sürecinde de çocuÄŸunuzun bol sıvı alması gerekir. ÇocuÄŸunuz sıvı kaybı yaÅŸadıysa glikoz-elektrolit solüsyonlarından yardım alabilirsiniz. Ancak öncesinde mutlaka bir uzman görüÅŸü almalısınız. BebeÄŸiniz ishalse emzirmeye devam etmelisiniz. Ä°nek sütü ishali artırdığından bu süreçte çocuÄŸunuza süt vermemelisiniz. ÇocuÄŸunuzun vücudunda potasyum ve sodyum kaybı olacağından muz ve elma gibi besinler tükettirmelisiniz. Åžekerli gıdalar da ishalin artmasına neden olabilir. Bu nedenle çocuÄŸunuz ishal döneminde tatlı tüketmemeli.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.11.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.11.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER