444 3 703

Çocuklarda İshale Ne İyi Gelir?

 

Çocuklarda ishal yaygın olarak görülen bir durumdur. Dışkıda çok fazla su olması halinde yaşanan bu durum her yaştan çocuğu etkiler ve çocuğun sık dışkılamasına neden olur. Çocuklarda sık karşılaşılan ishal nadiren ciddi seyirde ilerler. Ancak belirtiler iyi gözlemlenmeli ve doğru müdahalede bulunulmalıdır. Aksi takdirde çocukta sıvı kaybına neden olarak çocuğun vücudundaki tuz ve su dengesinin bozulmasına sebebiyet verebilir.

İshal Nedir?

İshal, bağırsak hareketlerinin bozulması ile dışkının cıvık olmasıdır. 3 aydan küçük çocuklar yalnızca anne sütü ya da mama ile beslendiğinden günde 7-8 kez cıvık dışkılama yapabilir. Bu oldukça normaldir. Ancak 3 aylıktan büyük bebek ve çocukların günde üçten daha fazla dışkılama yapması durumu ishal olarak kabul edilir.

Çocuklarda İshal Neden Olur?

“Çocuklarda ishal neden olur?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

  • Bağırsak enfeksiyonları,
  • Bazı antibiyotik ilaçlar,
  • Besin alerjileri,
  • Gıda zehirlenmeleri,
  • Laktoz intoleransı,
  • Şeker veya yapay tatlandırıcı içeren besinleri aşırı tüketme,
  • Virüslerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklar.

 

Çocuklardaki ishalin en sık nedeni de virüslerdir. Daha çok kış aylarında görülen virüsler sulu ishal, kas ağrıları, kusma, karında kramplar, iştahsızlık, baş ağrısı ve hafif ateşe neden olur. Bakterilerle virüslerin neden olduğu ishal arasındaki en önemli fark ateştir. Bakterilerin neden olduğu ishal durumunda yüksek ateş görülürken virüslerden kaynaklı ishal durumunda hafif ateş durumu yaşanır. Ayrıca bakteri kaynaklı ishal durumunda dışkı sümüksü ya da kanlı olabilir. İshal genellikle 3-7 gün gibi bir sürede düzelir. 15 günü geçen ishal ise besin alerjileri, enfeksiyonlar, genetik hastalıklar ve sindirim bozuklukları gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle ishalin 10 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda Kanlı İshal Neden Olur?

Çocuklarda ishal nedenleri kanlı olması durumunda aşağıdaki gibidir:

  • Bağırsak enfeksiyonu,
  • Bağırsak paraziti,
  • Bakteriyal sorunlar,
  • Bazı genetik problemler,
  • Dizanteri.

 

Çocuklarda İshal Belirtileri Nelerdir?

İshal durumunda karında ağrı, mide krampı, sulu ve sık dışkılama, şişkinlik, çocuklarda ishal ve kusma, halsizlik gibi belirtiler gözlemlenir.

Su Gibi İshale Ne İyi Gelir?

“Su gibi ishale ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız çocuğunuzun yağsız pirinç pilavı, muz, şeftali, yoğurt, haşlanmış patates, keçiboynuzu, elma ve yağsız makarna gibi besinleri tüketmesini sağlayarak destekleyici bakım sunabilirsiniz. Peki çocuklarda ishal nasıl geçer? İshali durduracak belirli bir yiyecek, içecek ya da tedavi yoktur. Ancak doğru bir bakımla çocuğunuzun yaşadığı semptomları hafifletebilirsiniz. Bunun için ishali tetikleyen durum ve yiyecekleri belirleyebilir, çocuğunuzun su kaybına karşı çorba ya da et suyu içirebilir, şekerli gıdalardan ve içecekler uzak durmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklarda İshale İyi Gelen Besinler Nelerdir?

“Çocuklarda ishal nasıl kesilir?” diye merak ediyorsanız çocuğunuzun bu dönemde dengeli bir diyet uygulaması gerektiğini bilmelisiniz. Yalnızca anne sütü ile beslenen çocukların sık sık emzirilmesi gerekir. “Çocuklarda ishal ve kusmaya ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı ise şöyledir:

Çocuğunuzda sıvı kaybı yoksa ve ağızdan beslenebiliyorsa normal beslenme rutini devam ettirilmelidir. Bu süreçte sebze, meyve, buğday, pirinç, yağsız et, ekmek ve patates gibi besinleri tercih etmelisiniz. Yağlı gıdalar, çok tuzlu ve şekerli besinler, meyve suları ishalin artmasına neden olur bu nedenle çocuğunuzu bu besinlerden uzak tutmalısınız. Lif bakımından zengin besinler de bu süreçte çocuğunuzun tüketmesi gerekenler arasında. Bu besinler arpa, bezelye, elma, fasulye, muz, tatlı patates ve yulaftır.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?

Çocuklarda ishal ve ateş, 6 aydan küçük bebekler, dışkıda kan, dehidrasyon belirtileri, kusma, karında şişlik, halsizlik doktora başvurulması gereken belirtiler arasında. Dehidrasyon belirtileri ise idrara az çıkma, aşırı uyku hali, tükürük ve gözyaşının azalmasıdır.

Çocuklarda İshal Kaç Gün Sürer?

“Çocuklarda ishal kaç gün sürer?” diye merak ediyorsanız ishalin genel olarak 7 gün içinde kendiliğinden geçtiğini bilmelisiniz.

Çocuğunuzun ishalden korunması için ellerini sık sık yıkaması, temiz su tüketmesi, çiğ besinleri iyice yıkadıktan sonra yemesi, çocuklarda ishal belirtileri görülmesi durumunda okula gitmemesi ve dinlenmesi önemlidir. İshal sürecinde de çocuğunuzun bol sıvı alması gerekir. Çocuğunuz sıvı kaybı yaşadıysa glikoz-elektrolit solüsyonlarından yardım alabilirsiniz. Ancak öncesinde mutlaka bir uzman görüşü almalısınız. Bebeğiniz ishalse emzirmeye devam etmelisiniz. İnek sütü ishali artırdığından bu süreçte çocuğunuza süt vermemelisiniz. Çocuğunuzun vücudunda potasyum ve sodyum kaybı olacağından muz ve elma gibi besinler tükettirmelisiniz. Şekerli gıdalar da ishalin artmasına neden olabilir. Bu nedenle çocuğunuz ishal döneminde tatlı tüketmemeli.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.11.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.11.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER