444 3 703

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Acil kontrasepsiyon hapı olarak da bilinen ertesi gün hapı, plansız gebelikleri engellemek adına kullanılan doÄŸum kontrol yöntemlerinden biridir. Korunmasız cinsel iliÅŸki sonrası uygulanarak en acil doÄŸum kontrolü saÄŸlanır. Erken kullanıldığından koruyuculuÄŸu ve etkisi yüksek olan bu yöntemin rutin bir korunma ÅŸekli olmadığı bilinmelidir.

Ertesi Gün Hapı Nedir?

“Ertesi gün hapı nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Korunmasız cinsel iliÅŸki ya da baÅŸarısız doÄŸum kontrol yöntemi nedeniyle hamileliÄŸi önlemek adına kullanılan bir yöntemdir. Rutin olarak uygulanması uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Bu ilaç yalnızca alternatif bir korunma yöntemidir. Bu ilaçlar eczanelerden reçetesiz temin edilebilir.

Ertesi Gün Hapı ÇeÅŸitleri

Ertesi gün hapı fiyatı ve kullanımı bu ilacın türüne göre farklılık gösterir. Ertesi gün hapı çeÅŸitleri ise ÅŸöyledir:

  • Östrojen ve Progesteron Hormonu Ä°çerenler: Kullanımı iliÅŸkiden hemen sonra 2 tablet ve 12 saat sonra da diÄŸer 2 tablet ÅŸeklindedir. Bu ilacın kullanımı yumurtlamayı hemen durdurur ve ceninin rahim içine yerleÅŸmesine engel olur.
  • Progesteron Reseptör Modülatörü Ulipristal Asetat: En etkili olanıdır. Kullanımı iliÅŸki sonrasında 5 güne kadardır. Bu ilaç Türkiye’de bulunmaz.
  • Sadece Progesteron Hormonu Ä°çerenler: Kullanımı 2 tableti birlikte almak ÅŸeklindedir. Yumurtlamayı durdurur ve gebeliÄŸi önler.

Ertesi Gün Hapı Ne Ä°ÅŸe Yarar?

“Ertesi gün hapı ne ise yarar?” diye merak ediyorsanız hamileliÄŸi önlemek adına kullanılan bir yöntem olduÄŸunu bilmelisiniz. Tek kullanım için koruma saÄŸlar ve takip eden günler için yaÅŸanılacak cinsel iliÅŸki için korumaz. Ayrıca bu ilaç, kiÅŸinin yaÅŸadığı gebeliÄŸi de sonlandırmaz.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Etki Eder?

Ertesi Gün Hapı Nasıl Etki Eder? Ertesi gün hapı iÅŸe yaradığı nasıl anlaşılır?” soruları merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Bu hapların koruyuculuÄŸu, erken sürelerde kullanılıp kullanılmadığı ile yakından ilgilidir ve bu süre 3 günden daha fazla olmamalıdır. Geç kullanımı etkisinin azalmasına neden olabilir. Yumurtlama öncesi dönemde kullanımında koruma oranı %75-80 civarıdır.

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Kullanılır?

“Ertesi gün hapı ne zaman içilir?” sorusunun yanıtı ÅŸöyledir:

Bu hapların genel kullanımı korunmasız cinsel iliÅŸkinin sonrasındaki gündür. Bu hapların kullanımının gerekli olduÄŸu durumlar ise ÅŸöyledir:

  • Rutin olarak alınan doÄŸum kontrol haplarının kullanılmaması veya unutulması.
  • Kullanılan doÄŸum kontrol yönteminin yetersiz kalacağının düÅŸünülmesi.
  • Cinsel iliÅŸki sırasında erkeÄŸin korunma yönteminden emin olunmaması.
  • Cinsel iliÅŸki anında kondomun yırtılması.
  • Zorla cinsel birliktelik yaÅŸanması.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

“Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?” diye merak ediyorsanız korunmasız cinsel iliÅŸki sonrası erken kullanmanın önemli olduÄŸunu bilmelisiniz. Bu süre iliÅŸkiden sonraki 72 saati kapsar.

Ertesi Gün Hapı Kullanımından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ertesi gün hapı kullandıktan sonra cinsel iliÅŸki yaÅŸanması durumunda hamilelik yaÅŸanma riski her zaman bulunur. Bu nedenle ertesi gün hapı içtikten sonra bazı durumlara dikkat edilmelidir. Ä°ÅŸte dikkat edilmesi gerekenler:

  • Haptaki talimatlar izlenmelidir.
  • BaÅŸka bir doÄŸum kontrol yöntemi baÅŸlatılana dek cinsel birliktelikten kaçınılmalıdır.
  • Ertesi gün hapının kullanılması regl zamanının 1 hafta kadar gecikmesine neden olabilir.
  • Hapın kullanımının sonrasında 1 haftadan uzun yaÅŸanan kanama, lekelenme, haftalarca süre alt karın aÄŸrısı olması durumunda tıbbi yardım alınmalıdır.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 15.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER