444 3 703

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Acil kontrasepsiyon hapı olarak da bilinen ertesi gün hapı, plansız gebelikleri engellemek adına kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Korunmasız cinsel ilişki sonrası uygulanarak en acil doğum kontrolü sağlanır. Erken kullanıldığından koruyuculuğu ve etkisi yüksek olan bu yöntemin rutin bir korunma şekli olmadığı bilinmelidir.

Ertesi Gün Hapı Nedir?

“Ertesi gün hapı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Korunmasız cinsel ilişki ya da başarısız doğum kontrol yöntemi nedeniyle hamileliği önlemek adına kullanılan bir yöntemdir. Rutin olarak uygulanması uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Bu ilaç yalnızca alternatif bir korunma yöntemidir. Bu ilaçlar eczanelerden reçetesiz temin edilebilir.

Ertesi Gün Hapı Çeşitleri

Ertesi gün hapı fiyatı ve kullanımı bu ilacın türüne göre farklılık gösterir. Ertesi gün hapı çeşitleri ise şöyledir:

  • Östrojen ve Progesteron Hormonu İçerenler: Kullanımı ilişkiden hemen sonra 2 tablet ve 12 saat sonra da diğer 2 tablet şeklindedir. Bu ilacın kullanımı yumurtlamayı hemen durdurur ve ceninin rahim içine yerleşmesine engel olur.
  • Progesteron Reseptör Modülatörü Ulipristal Asetat: En etkili olanıdır. Kullanımı ilişki sonrasında 5 güne kadardır. Bu ilaç Türkiye’de bulunmaz.
  • Sadece Progesteron Hormonu İçerenler: Kullanımı 2 tableti birlikte almak şeklindedir. Yumurtlamayı durdurur ve gebeliği önler.

Ertesi Gün Hapı Ne İşe Yarar?

“Ertesi gün hapı ne ise yarar?” diye merak ediyorsanız hamileliği önlemek adına kullanılan bir yöntem olduğunu bilmelisiniz. Tek kullanım için koruma sağlar ve takip eden günler için yaşanılacak cinsel ilişki için korumaz. Ayrıca bu ilaç, kişinin yaşadığı gebeliği de sonlandırmaz.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Etki Eder?

Ertesi Gün Hapı Nasıl Etki Eder? Ertesi gün hapı işe yaradığı nasıl anlaşılır?” soruları merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Bu hapların koruyuculuğu, erken sürelerde kullanılıp kullanılmadığı ile yakından ilgilidir ve bu süre 3 günden daha fazla olmamalıdır. Geç kullanımı etkisinin azalmasına neden olabilir. Yumurtlama öncesi dönemde kullanımında koruma oranı %75-80 civarıdır.

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Kullanılır?

“Ertesi gün hapı ne zaman içilir?” sorusunun yanıtı şöyledir:

Bu hapların genel kullanımı korunmasız cinsel ilişkinin sonrasındaki gündür. Bu hapların kullanımının gerekli olduğu durumlar ise şöyledir:

  • Rutin olarak alınan doğum kontrol haplarının kullanılmaması veya unutulması.
  • Kullanılan doğum kontrol yönteminin yetersiz kalacağının düşünülmesi.
  • Cinsel ilişki sırasında erkeğin korunma yönteminden emin olunmaması.
  • Cinsel ilişki anında kondomun yırtılması.
  • Zorla cinsel birliktelik yaşanması.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

“Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?” diye merak ediyorsanız korunmasız cinsel ilişki sonrası erken kullanmanın önemli olduğunu bilmelisiniz. Bu süre ilişkiden sonraki 72 saati kapsar.

Ertesi Gün Hapı Kullanımından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ertesi gün hapı kullandıktan sonra cinsel ilişki yaşanması durumunda hamilelik yaşanma riski her zaman bulunur. Bu nedenle ertesi gün hapı içtikten sonra bazı durumlara dikkat edilmelidir. İşte dikkat edilmesi gerekenler:

  • Haptaki talimatlar izlenmelidir.
  • Başka bir doğum kontrol yöntemi başlatılana dek cinsel birliktelikten kaçınılmalıdır.
  • Ertesi gün hapının kullanılması regl zamanının 1 hafta kadar gecikmesine neden olabilir.
  • Hapın kullanımının sonrasında 1 haftadan uzun yaşanan kanama, lekelenme, haftalarca süre alt karın ağrısı olması durumunda tıbbi yardım alınmalıdır.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 15.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER