444 3 703

Fetal DNA Testi Nedir?

 

Fetal DNA testi yani cfDNA testi, bir tarama testidir. Perinatal rahatsızlıkların teÅŸhisi ve tedavisinde kullanılan testlerden biridir. Perinatal rahatsızlıkların teÅŸhisi ve tedavisinde ileri genetik inceleme ve tarama testleri uygulanmaktadır. Cinsiyet kromozomu-X/Y bozuklukları, Down Sendromu-Trizomi 21, Edward Sendromu-Trizomi 18, kaybolan ikiz eÅŸi için anne kanında saptanan fetal, Patau Sendromu-Trizomi 13, plasentadan kaynaklanan serbest DNA ölçümleri kullanılarak tarama testleri yapılır. Tanısal deÄŸerde olmayan bu testler %99’a yakın deÄŸerde hassasiyete sahiptir.

Fetal DNA Testi Nedir?

Fetal DNA testi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

cfDNA testi olarak da adlandırılan bu test, bir tarama testi. Bu test anne kanında bebeÄŸe ait olan DNA’nın analiz edilmesine dayanır. Güvenilir sonuçlar veren test için anne kanından deÄŸerlendirme yapıldığından bebeÄŸin zarar görmesi gibi bir durum söz konusu deÄŸildir.

Fetal DNA Testine Neden Ä°htiyaç Duyulur?

Fetal DNA testi yaptıranlar gebelik sürecinde bebeÄŸin geliÅŸimini ya da annenin saÄŸlığını tehlikeye atacak bir sorunun olması durumunda örnek verir. Yapılan tüm tetkikler doÄŸrultusunda doÄŸru tanı konularak uygun bir tedavi süreci planlanır.

Fetal DNA Analizi Nasıl Yapılır?

“Fetal DNA testi nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Enjektör ile anneden kan alınarak laboratuvara gönderilir. Kan üzerinde biyoinformatik yöntemler ve NGS (next-generation sequencing) teknolojisi ile genetik analiz yapılır.

Fetal DNA Testi Ne Zaman Yapılır?

“Fetal DNA testi ne zaman yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testin hamileliÄŸin 10.haftasından sonra istenmesinin daha uygun olduÄŸunu bilmelisiniz.

Fetal DNA Testi Ne Zaman Sonuçlanır?

“Fetal DNA testi ne zaman sonuçlanır?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu testin sonuçlanması her laboratuvar özelinde farklıdır ancak bu süre genel olarak 7-10 gündür.

BaÅŸarısız Test Sonuçlarında Ne Yapılır?

“Anne kanından fetal DNA testi yaptırıp yanlış çıkan var mı?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

ÇeÅŸitli cfDNA baÅŸarısızlık oranları rapor edilir ve test için tekrar numune gönderilir. Bu yönteme alternatif olarak da serum tarama testi ya da detaylı ultrason önerilir. Gebelik yüksek risk altında yaÅŸanıyorsa sonuç vermeyen testin ardından amniyosentez veya gebeliÄŸin haftasına göre koryon villus örneklemesi yapılır. Yanlış çıkan pozitif testler teknik sorunlardan kaynaklanabileceÄŸi gibi anne kanseri, sınırlı plasental mozaisizm, anne mozaisizmi ya da ölen ikize baÄŸlı olabilir. Bu nedenle fetal DNA testi yaptıranlar yanlış sonuç aldığında durum detaylı araÅŸtırılmalıdır.

Fetal DNA Testi Fiyatı

Fetal DNA testi fiyatı 2022 dönemi için yapılacak ek iÅŸlemlere göre farklılık gösterir. Bu nedenle randevu sırasında Fetal DNA testi ücreti hakkında bilgi alınmalıdır.

Fetal DNA Testi Türkiye'de Yapılıyor mu?

Ä°steÄŸe baÄŸlı olan bu test bebeÄŸin kaybedilme riskini göze almak istemeyen ebeveynler için bir seçenektir. Hem tek hem de ikiz gebeliklerde yaptırılabilen bu test Türkiye’de de uygulanmaktadır.

Down Sendromu Ä°çin Risk Yüzdeleri Nelerdir?

Fetal DNA testi sonucu örneÄŸi pozitifse, bebeÄŸin down sendromlu olma olasılığının %90’dan fazla olmayacağı anlamına gelir. Tarama sonucu Down sendromu ve trizomi 18 pozitif olan 35 yaÅŸ ve üzeri annelerde %87 Down sendromu ve %63 trizomi 18 risk vardır. Aynı ÅŸekilde sonucu negatif olan annelerde fetüsün normal olma olasılığı % 99.9’dır ancak bu Down sendromu olasılığını engellemez.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 03.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER