444 3 703

Gebelik Testi Nedir? Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

 

Hamilelik testi ile hamile olup olmadığınızı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. İşte hamilelikte testler ve bilinmesi gerekenler.

Gebelik Testi Nedir?

Hamileliği doğrulayan bir test yöntemidir. Hamileliğin anlaşılması için idrar ya da kan kullanılarak yapılır. İdrar ya da kanda hCG hormonu aranır ve bu hormonun tespit edilmesi durumunda sonuç pozitif çıkar.

Gebelik Testi Türleri Nelerdir?

Gebelik testi kan ya da idrardan yapılır. İşte bu hamilelik testleri:

Kanda hCG Ölçümü İle Gebelik Testi

Kişiden kan örneği alınır ve kanda bulunan hCG hormonu laboratuvar ortamında incelenir. Bu hormonun salgısı hamileliğin ilk günleri regl başlamadan artış gösterir. Bu sebeple korunmasız ilişkiden sonra 8 ya da 11 gün içinde kanda hCG hormonu ölçülmelidir. Bu test sonucu negatifse hCG düzeyi 1mIU/ml’den düşük çıkar. Ancak gebeliğin başlaması halinde bu düzey 5 mIU/ml’ye ulaşır ve gebeliğin 8 ile 10.haftalarında en yüksek seviyeye gelir.

İdrarda hCG Ölçümü İle Gebelik Testi

İdrarda hCG ölçümü gebeliğin tespiti için en sık tercih edilen bir yöntemdir. Kişiden idrar örneği alınarak idrarda bulunan hCG hormonu laboratuvar ortamında incelenir.

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

“Hamilelik testi ne zaman yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testi gecikmiş reglin ilk gününden daha erken ya da 2 hafta sonra yapmalısınız. Zigot rahim duvarına yapıştıktan sonra hCG hormonu salgılanır ve bu sebeple 10 günlük hamilelikten önce test yapılmamalıdır.

Evde Gebelik Testi Nasıl Uygulanır?

“Eczaneden alınan gebelik testi nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Evde gebelik tespiti için test kitleri geliştirilmiştir ve kolaylıkla temin edilebilir. Bu testin uygulanması için belirtilen alana idrardan birkaç damla bırakmak yeterlidir. Test kitinin ucundaki kısmın idrarı doğru emmesi ve yeteri sürede beklenilmesi doğru sonucu almak adına gereklidir. Bu adımın ardından emici uç kapatılmalı ve test kiti sonuç penceresi yukarıda olacak şekilde tutulmalıdır. Ardından 5 dakika kadar beklenilmelidir. Bu sürenin sonunda hCG miktarı idrarda normal seviyedeyse tek çizgi belirir ve bu sonucun negatif olduğunu gösterir. Ancak hCG seviyesi yüksekse iki adet çizgi görünür ve bu testin sonucunun pozitif olduğunu belirtir.

Evde Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Evde hamilelik testi ile yapılan ölçümden en doğru sonucu almak için testin doğru zamanda uygulanması da önemlidir. Testten doğru sonucu alabilmek adına adet gecikmesinin 10. Gününden birkaç gün sonrası en doğru zamandır.

Gebelik Testi Fiyat Aralıkları Nelerdir?

Gebelik testi fiyat aralığı farklılık gösterir. Bu nedenle testin evde mi yoksa bir hastane ortamında mı yapılacağı kesinleştirilmelidir.

Bozuk gebelik testi nasıl anlaşılır?

Testi reglinizin gecikmesinden en az 1 hafta sonra uygulamalısınız. Daha erken bir dönemde yapılan testte sonuç gebelik olsa bile negatif olur.

Kanda gebelik testi seviyesi kaç olmalı?

Hamile bir kadın için hCG hormonu seviyesi sürekli değişir. Bu eğer 0-2 haftalık gebelikte 5-50 iken 2-3 haftalık gebelikte 1000-5000, 3-4 haftalık gebelikte 5000-10000 ve 6-8 haftalık gebelikte 15000-200000 seviyelerindedir.

Gebelik testi pozitif neyi ifade eder?

Gebelik testi pozitif çıktığında bu hamile olduğunuz anlamına gelir.

Erken gebelik testi nedir?

Erken gebelik testi, gebeliği hızlı bir şekilde öğrenmek isteyenler için üretilmiş bir test türüdür. Bu testi reglin geciktiği 5-6 öncesine kadar ölçüm yapar.

Hamilelik ilişkiden kaç gün sonra belli olur?

Doğru bir şekilde döllenen yumurtanın embriyo olması ve rahimde tutunması 4-5 günlük bir süreyi kapsar. Ancak bu süre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle tüm belirtilerin gözlemlenmesi adına ilişkinin ardından 2 hafta geçmesi beklenmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 04.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER