Tüm ailenin bir araya geldiği ve ziyafet sofralarının kurulduğu zamanlardan biri olan Kurban Bayramı, özellikle et tüketiminin sık olması nedeniyle beslenmeye dikkat edilmesi gereken önemli günlerden biri. Peki, hem bu özel günün tadını çıkarıp hem de nasıl sağlıklı beslenebilirsiniz? İşte Kurban Bayramı’nda beslenme için 10 öneri:
Kurbanda beslenme, kavurmalı kahvaltılarla başlar. Ancak etin kesildikten hemen sonra tüketilmesi doğru değildir. Yeni kesilen et yeterince yumuşak değildir ve bu nedenle hem zor pişer hem de sindirim problemlerine sebebiyet verebilir. Bunun önüne geçmek adına etin en az 24 saat boyunca bekletilmesi gerekir. Bunun yanında kahvaltıda et yerine yumurta, taze yeşillikler, peynir ve tam tahılı ekmek gibi besinler tercih edilmelidir.
Kurban Bayramı’nda beslenme diyetisyen önerilerinden biri de ara öğünlere dikkat edilmesidir. Sabah yapılan bol etli, kızartmalı ve reçelli kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde de tüketilen ağır yemekler ara öğünlerin atlanmasına neden olur. Ancak ara öğün metabolizma hızının düşmesinde, tansiyon yükselmesinin engellenmesinde yardımcıdır. Bu nedenle Kurban Bayramı öğünler dengeli bir şekilde yapılmalı ve ara öğünlerde mutlaka meyve, süt ya da sütlü kahve tüketilmelidir.
Bayramda beslenme sonrası içilen keyif kahveleri önemli geleneklerden biridir. Bu kahvelerin yanı sırta ziyaretlerde ikram edilen ekstra çay ve kahveler de bayramda aşırı kafein tüketimine neden olur. Aşırı kafein tüketimi ile çarpıntı ve ritim bozukluğu gibi sağlık sorunları yaşanabilir. Bunun yanı sıra vücudun demir emilimi bozulabilir. Bu sebeple günde 1 fincan Türk kahvesi ve 1 büyük fincan çay tüketimi idealdir.
Bayramda beslenmeye dikkat ederken etlerin pişirilme yöntemi de doğru olmalıdır. Eti pişirirken yapılan hatalardan biri de pişen ete kuyruk ya da iç yağ eklemektir. Yemeğe lezzet katmak adına yapılan bu işlem, damar ve kalp sağlığı için sakıncalıdır. Bu nedenle et kendi suyunu salana dek kısık ateşte pişirilmelidir.
Kırmızı et tüketirken yapılan hatalardan biri de eti ayranla birlikte tüketmektir. Demir bakımından zengin olan kırmızı eti ayran ile birlikte tüketmek demir emiliminin engellenmesine neden olabilir. Bu nedenle kırmızı eti C vitamini bakımından zengin olan besinlerle tüketmek ve demir emiliminin artmasını sağlamak önemlidir.
“Bayramda nasıl beslenmeli?” sorusu kadar etin nasıl saklanılması gerektiği de merak konusudur. Bayram boyunca tüketilen etlerden geriye kalanlar büyük parçalar halinde değil kuşbaşı ve kıyma gibi küçük parçalarla ayrılmalı ve tek pişirimlik olacak şekilde poşetlenerek derin dondurucuya yerleştirilmelidir. Etler buzdolabında -2 santigrat derece sıcaklıkta 1 ya da 2 hafta bekletilebilir. Bu süre derin dondurucu da ise -18 santigrat derecede ortalama 6 aydır.
Dengeli bir öğünde tüm besin gruplarından yeterli miktarda olması önemlidir. Ancak bayramlarda et ağırlıklı beslenme ön plandadır. Sindirimi zor olan etin aşırı miktarda tüketimi ise mide ağrılarının yaşanmasına, kabızlığa ve sindirim problemlerine sebebiyet verir. Bu nedenle etin yanında mutlaka lif içeriği yüksek sebze ve tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir. Probiyotik yoğurt, ayran ve kefir gibi besinler de et tüketiminden 2 saat sonra ara öğün olarak tüketilmelidir.
Tatlı, bayramlarda etten sonra en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak şekerli ve yağlı hamurlu tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilerek bir denge sağlanabilir.
Bayram ziyaretlerinde bol bol çay ve kahve tüketimi ile unutulan su günde 2-3 litre olacak şekilde tüketilmelidir. Bol tüketilen çay ve kahve idrar söktürür. Bu sonucunda da aşırı su kaybı yaşanır. Bu nedenle su tüketimi ihmal edilmemelidir.
Gün boyunca alınan kalorinin dengelenmesi ve yağ yakımının kolaylaştırılması için egzersiz şart. Bu nedenle bayram boyunca yemek sonrası ve sabahları olacak şekilde tempolu yürüyüşler yapılmalı. Buna ek olarak asansör kullanmak yerine mutlaka merdiven çıkılmalı. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam ile sağlanan rutin Kurban Bayramı sonrası beslenme ile dengelenmelidir.