Her doktor randevusunun tansiyon ölçümü ile başlamasının iyi bir nedeni var. Türkiye’de üç yetişkinden birinde yüksek tansiyon var ve bu insanların yaklaşık %20'si genel olarak yüksek tansiyona sahip olduklarının farkında değil.
Hipertansiyon, kanın atardamara doğru ittiği kuvvetin anormal derecede yüksek olması ve kişiye zarar vermesidir. Kan basıncınız iki rakamla ölçülür: En yüksek sistolik kan basıncı, kalp kasıldığında atardamar duvarlarına karşı iten kuvveti ölçer. Alt diyastolik kan basıncı, kalp atışlar arasında dinlenirken atardamarlardaki basıncı ölçer.
Normal seviyelerdeki kan basıncı 120 mmHg/80 mmHg ve daha düşüktür. Risk içeren seviyeler ise 120-139 mmHg/80-89 mmHg'dir. Yükse tansiyon olarak tanımlanan durum da 140 mmHg/90 mmHg veya daha yüksek ölçümlerdir. Peki tansiyon neden yükselir?
“Tansiyon neden yükselir nedenleri nelerdir?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:
Tansiyon yüksekliği belirtileri görüldüğünde ilk olarak hastaya ilacı verilmelidir. Ancak kişiye daha önce yüksek tansiyon tanısı konulmamışsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İlaç verilen hastanın bileklerine su tutulmalıdır. Ayrıca hastanın ayakları aşağıya sarkıtılarak yatırılmalıdır. Tansiyona evdeki yöntemler çözüm bulmak adına sarımsak, limon, muz, pancar ve nardan yardım alınabilir. Ancak kişinin durumu ciddiyse zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Tansiyon neden yükselir tansiyon hakkında sizler için derlediğimiz bu yazıda tansiyonun yükselmesine neden olan faktörleri sıraladık. Siz de hipertansiyon sorunu yaşıyorsanız bu faktörlere dikkat edebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Küçük tansiyon neden yükselir?
“Küçük tansiyon neden yükselir?” diye merak ediyorsanız kılcal damarların olması gerektiğinden daha dar olması durumunda bu durumun gerçekleştiğini bilmelisiniz. Peki küçük tansiyon neden yükselir nasıl düşürülür? Soğuk su, soğuk duş ve limonlu su ile düşürülebilir.
Büyük tansiyon neden yükselir?
“Büyük tansiyon neden yükselir?” diye merak ediyorsanız yaş, cinsiyet, kalıtım, kilo, şeker hastalığı, aşırı tuz tüketimi, alkol tüketimi, stres ve hareketsiz yaşam tarzının bu duruma neden olduğunu bilmelisiniz.
Tansiyon 17 10 olursa ne olur?
Damarlardaki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması felç ve kalp krizi gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Genç yaşta tansiyon neden yükselir?
Böbrek üstü bezi hormonlarının anormal çalışması, böbrek enfeksiyonları, tiroid bezi bozuklukları, böbrek taşları, metabolik sendrom ve böbrek damar hastalıkları gibi nedenlerle erken yaşta tansiyon görülebilir.
Ani tansiyon neden yükselir?
Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
Gebelikte tansiyon neden yükselir?
“Hamilelikte tansiyon neden yükselir?” diye merak ediyorsanız ilk gebeliğin, obezitenin, daha önceki gebeliklerde tansiyon yüksekliğinin, çoğul gebeliklerin, şeker hastalığının bu duruma neden olduğunu bilmelisiniz.
Sabah kalkınca tansiyon neden yükselir?
“Sabahları tansiyon neden yükselir?” sorusunun yanıtı uyku apnesidir.
Uykuda tansiyon neden yükselir?
“Gece tansiyon neden yükselir?” sorusuna açlık, kan basıncının yükselmesi ve vücudun dirençsiz kalması şeklinde yanıt verilebilir.