444 3 703

Tansiyon Neden Yükselir?

 

Her doktor randevusunun tansiyon ölçümü ile baÅŸlamasının iyi bir nedeni var. Türkiye’de üç yetiÅŸkinden birinde yüksek tansiyon var ve bu insanların yaklaşık %20'si genel olarak yüksek tansiyona sahip olduklarının farkında deÄŸil.

Hipertansiyon, kanın atardamara doÄŸru ittiÄŸi kuvvetin anormal derecede yüksek olması ve kiÅŸiye zarar vermesidir. Kan basıncınız iki rakamla ölçülür: En yüksek sistolik kan basıncı, kalp kasıldığında atardamar duvarlarına karşı iten kuvveti ölçer. Alt diyastolik kan basıncı, kalp atışlar arasında dinlenirken atardamarlardaki basıncı ölçer.

Normal seviyelerdeki kan basıncı 120 mmHg/80 mmHg ve daha düÅŸüktür. Risk içeren seviyeler ise 120-139 mmHg/80-89 mmHg'dir. Yükse tansiyon olarak tanımlanan durum da 140 mmHg/90 mmHg veya daha yüksek ölçümlerdir. Peki tansiyon neden yükselir?

Tansiyonu Yükselten Nedenler

“Tansiyon neden yükselir nedenleri nelerdir?” diye merak ediyorsanız iÅŸte bu sorunun yanıtı:

  • Kafein: Normal kan basıncı deÄŸerleriniz olsa bile kafein tüketimi kan basıncında geçici ama dramatik bir artışa neden olabilir. Yüksek tansiyonunuz varsa kafeinli maddeleri sınırlamanız veya bunlardan kaçınmalısınız.
  • Belirli ilaçlar: Yüksek tansiyonunuz varsa ilaçlarınız söz konusu olduÄŸunda dikkatli olmalısınız. Bazı nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, ilaç kombinasyonları ve hatta dekonjestan içeren reçetesiz satılan soÄŸuk algınlığı ilaçları yüksek tansiyonu olanlar için tehlikeli olabilecek tansiyon artışına neden olabilir.
  • Tiramin içeren gıdaların tüketimi: Tiramin vücudunuzda doÄŸal olarak bulunan ve bazı gıdalarda da bulunan bir amino asittir. TütsülenmiÅŸ veya iÅŸlenmiÅŸ etlerin yanı sıra peynirlerde de bulunan tiramini çok fazla tüketmek kan basıncınızda ani bir artışa neden olabilir. Tiramin içeren bazı yiyecekler eskitilmiÅŸ peynirler, bira, iÅŸlenmiÅŸ etlerdir.
  • Sigara içmek: Sigara içmek kan basıncında ani 5 ile 10 mm Hg artışa neden olabilir. Bu etki geçici olmakla birlikte sigara kullanımının etkisi atardamar duvarlarınızın uzun süre hasar görmesi nedeniyle zamanla kalp saÄŸlığınız üzerinde zararlı etkilere neden olabilir.
  • Stres ve kaygı: Stres geçici kan basıncı yükselmelerinin yaygın ve çoÄŸu zaman kaçınılmaz bir nedenidir. Stresiniz uzun vadeli bir sorun haline gelirse kalıcı tansiyon sorunlarına yol açabilir.
  • Aşırı aktif adrenal bez: Aşırı aktif adrenal bezler vücudun sodyum ve suyu yönetmesine yardımcı olan ve kan basıncında artışa yol açabilen aşırı miktarda belirli hormonlar üretir.
  • Madde kullanımı: Kan basıncında keskin bir artış madde kullanımının kısa vadeli fizyolojik yan etkilerinden biridir. Ancak kalp ritminde bozukluklar ve kalp krizleri dahil olmak üzere daha ciddi tıbbi komplikasyonların bazılarına yol açabilir.
  • KiÅŸinin tıbbi durumu: Kollajen vasküler bozukluk, skleroderma ve tiroid sorunları gibi belirli tıbbi durumların tümü ani kan basıncı yükselmelerine neden olabilir.
  • Kronik böbrek hastalığı: Böbreklerin kan basıncınızı düzenlemede oynadığı kilit rol nedeniyle kronik böbrek hastalığı daha yüksek kan basıncı seviyelerine yol açabilir. Buna karşılık yüksek tansiyon kanın kan damarlarına uyguladığı kuvvet miktarını arttırdığı için KBH için en önemli risk faktörlerinden biridir.
  • Gizli hipertansiyon
  • Günün saati: Tansiyonunuz genellikle uyanma ve uyku saatleri arasında yükselir ve düÅŸer. Genellikle uyku sırasında en düÅŸüktür, gün boyunca yükselir ve öÄŸleden sonra tekrar düÅŸmeye baÅŸlar.
  • Sıcaklık: Tansiyon genellikle soÄŸukta daha yüksek ve sıcakta daha düÅŸüktür. SoÄŸuk havalar kan damarlarınızı daraltır ve bu damarlardan kan pompalamak için gereken basıncı artırır. Nem veya atmosfer basıncı gibi hava deÄŸiÅŸiklikleri özellikle 65 yaÅŸ ve üstü kiÅŸilerde kan basıncını da etkileyebilir.
  • Egzersiz: Egzersiz sırasında kan basıncında geçici artışlar yaÅŸanabilir.
  • Dolu bir mesane: BoÅŸ bir mesaneniz olduÄŸunda kan basıncınız daha düÅŸüktür. Sistolik kan basıncınız (kan basıncı okumasındaki ilk sayı, örneÄŸin 119/79 mmHg) mesaneniz dolduÄŸunda 10 ile 15 mmHg arasında yükselebilir.
  • HamileliÄŸe baÄŸlı yüksek tansiyon
  • YaÅŸ
  • Stres
  • Kalıtım
  • Hareketsiz yaÅŸam
  • Diyabet yani ÅŸeker hastalığı
  • Cinsiyet
  • Aşırı tuz tüketimi
  • Aşırı kilo
  • Alkol tüketimi

 

Tansiyonu Ne DüÅŸürür?

Tansiyon yüksekliÄŸi belirtileri görüldüÄŸünde ilk olarak hastaya ilacı verilmelidir. Ancak kiÅŸiye daha önce yüksek tansiyon tanısı konulmamışsa en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurulmalıdır. Ä°laç verilen hastanın bileklerine su tutulmalıdır. Ayrıca hastanın ayakları aÅŸağıya sarkıtılarak yatırılmalıdır. Tansiyona evdeki yöntemler çözüm bulmak adına sarımsak, limon, muz, pancar ve nardan yardım alınabilir. Ancak kiÅŸinin durumu ciddiyse zaman kaybetmeden en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurulmalıdır.

Tansiyon neden yükselir tansiyon hakkında sizler için derlediÄŸimiz bu yazıda tansiyonun yükselmesine neden olan faktörleri sıraladık. Siz de hipertansiyon sorunu yaşıyorsanız bu faktörlere dikkat edebilir ve daha saÄŸlıklı bir yaÅŸam sürebilirsiniz.

Küçük tansiyon neden yükselir?

Küçük tansiyon neden yükselir?” diye merak ediyorsanız kılcal damarların olması gerektiÄŸinden daha dar olması durumunda bu durumun gerçekleÅŸtiÄŸini bilmelisiniz. Peki küçük tansiyon neden yükselir nasıl düÅŸürülür? SoÄŸuk su, soÄŸuk duÅŸ ve limonlu su ile düÅŸürülebilir.

 

Büyük tansiyon neden yükselir?

“Büyük tansiyon neden yükselir?” diye merak ediyorsanız yaÅŸ, cinsiyet, kalıtım, kilo, ÅŸeker hastalığı, aşırı tuz tüketimi, alkol tüketimi, stres ve hareketsiz yaÅŸam tarzının bu duruma neden olduÄŸunu bilmelisiniz.

 

Tansiyon 17 10 olursa ne olur?

Damarlardaki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması felç ve kalp krizi gibi ciddi durumlara neden olabilir.

 

Genç yaÅŸta tansiyon neden yükselir?

Böbrek üstü bezi hormonlarının anormal çalışması, böbrek enfeksiyonları, tiroid bezi bozuklukları, böbrek taÅŸları, metabolik sendrom ve böbrek damar hastalıkları gibi nedenlerle erken yaÅŸta tansiyon görülebilir.

 

Ani tansiyon neden yükselir?

Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.

 

Gebelikte tansiyon neden yükselir?

“Hamilelikte tansiyon neden yükselir?” diye merak ediyorsanız ilk gebeliÄŸin, obezitenin, daha önceki gebeliklerde tansiyon yüksekliÄŸinin, çoÄŸul gebeliklerin, ÅŸeker hastalığının bu duruma neden olduÄŸunu bilmelisiniz.

 

Sabah kalkınca tansiyon neden yükselir?

“Sabahları tansiyon neden yükselir?” sorusunun yanıtı uyku apnesidir.

 

Uykuda tansiyon neden yükselir?

“Gece tansiyon neden yükselir?” sorusuna açlık, kan basıncının yükselmesi ve vücudun dirençsiz kalması ÅŸeklinde yanıt verilebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 07.10.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 07.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER