444 3 703

Tüp Bebek Nedir? Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

DoÄŸal yollardan çocuk sahibi olamayan kiÅŸilerin sıklıkla merak ettiÄŸi sorulardan biri de “Tüp bebek nedir?” sorusudur. IVF ya da üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi olarak tanımlanan bu tedavi, üremeye yardımcı yöntemlerden biridir. Bu tedavi anne adayından yumurta toplanması ve baba adayından da sperm hücrelerinin alınması ile baÅŸlatılır. Bu tedavi mikroenjeksiyon ve klasik tüp bebek tedavisi olmak üzere iki farklı yöntemle gerçekleÅŸtirilir. Klasik yöntemde spermle yumurta aynı ortamda bırakılır ve doÄŸal döllenme saÄŸlanır. Mikroenjeksiyon yönteminde de sperm yumurtanın içine enjekte edilir.

Tüp Bebek Nedir?

“Tüp bebek tedavisi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Tıp literatüründe in vitro fertilizasyon olarak adlandırılan tüp bebek, yumurtanın vücut dışında suni bir ÅŸekilde sperm tarafından döllenmesidir. In vitro fertilizasyon, diÄŸer üreme yöntemlerinin kısırlık tedavisinde baÅŸarısız olduÄŸu durumlarda kullanılır. 1 yıl boyunca korumasız ve düzenli aralıklarla girilen cinsel iliÅŸkiye raÄŸmen gebelik gerçekleÅŸmezse çiftlerin bazı saÄŸlık kontrollerinden geçmesi gerekir. Kadın ya da erkekte üreme ile ilgili problemler çıkması durumunda da üremeye yardımcı olan tedavi yöntemleri uygulanır.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

“Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır?” sorusu da ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Anne adayından yumurtalar toplanır ve bu yumurtalar baba adayından toplanan spermlerle laboratuvar ortamında döllendirilir. Bu iÅŸlemin sonucunda elde edilen en saÄŸlıklı embriyo da rahme yerleÅŸtirilir. Bu iÅŸlemlerin tümü gerçekleÅŸtirilmeden önce hem anne hem de baba adayının üremeleri deÄŸerlendirilir. Bu deÄŸerlendirmenin ardından da anne adayının yumurtalarının olgunlaÅŸma süreci için hormon tedavisi baÅŸlatılır. Bu tedavinin ardından da tüp bebek tedavisinde kullanılan iÄŸneler arasında olan çatlatma iÄŸnesi uygulanır ve yumurtaların foliküllerinden çıkması desteklenir. Bazı vakalar için anne rahmine birden fazla embriyo transferi yapılabilir. Bunun sonucunda da çoÄŸul gebelik durumu yaÅŸanabilir.

Tüp Bebek Kimlere Yapılır?

“Tüp bebek nedir kimlere uygulanır?” diye merak ediyorsanız bu tedavinin menopoz öncesi her yaÅŸta uygulanabileceÄŸini bilmelisiniz. Ancak gebelik ÅŸansının 40 yaşından sonra azaldığı da unutulmamalı.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Zaman BaÅŸlar?

“Tüp bebek tedavisi ne zaman baÅŸlar?” sorusu da merak edilen bir diÄŸer konudur. 35 yaşından küçük kadınların 1 yıl, 35 yaşından büyük kadınların da 6 ay boyunca düzenli ve korumasız cinsel iliÅŸkiye girmesi ancak gebelik gerçekleÅŸmemesi durumunda bu tedavi baÅŸlanır.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

“Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?” diye merak ediyorsanız bu tedavinin 15 ile 18 gün sürdüÄŸünü bilmelisiniz. Bu sürenin tamamlanmasının ardından 10-12 gün sonra da kan düzeyinde Beta HCG düzeyi kontrol edilir. Bu kontrolle gebeliÄŸin gerçekleÅŸip gerçekleÅŸmediÄŸine bakılır.

Tüp Bebek BaÅŸarı Oranı Nedir?

“Tüp bebek nedir nasıl yapılır? BaÅŸarı oranı nedir?” sorusu merak edenler için aÅŸağıdaki gibi açıklanabilir: Tüp bebek tedavisi boyunca baÅŸarıyı etkileyen faktörlerden en önemlisi anne adayının yumurtalık kapasitesi ve yaşıdır. Bu süreçte anne adayının genç olması tedavide elde edilecek baÅŸarı oranını artırır. Bu hususta ilk tüp bebek denemesi 20 ile 30 yaÅŸ arasında denendiÄŸinde baÅŸarı ÅŸansı %70, bu oran 30 ile 35 yaÅŸlarında %50 ve 35 ile 37 yaÅŸlarında da %45'tir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan Ä°laçlar

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, yumurtaların olgunlaÅŸması için kiÅŸi özelinde belirlenerek kullanılan hormon ilaçlarıdır.

Tüp Bebek Tedavisinde Estradiol Kaç Olmalı?

“Tüp bebek tedavisinde estradiol kaç olmalı?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu tedavide regl döneminin 2 ve 3.gününde estradiol 50 pg/ml olmalıdır. Bu deÄŸerin 50 pg/ml üzerinde olması yumurta rezervinin kötü olduÄŸu anlamına gelir.

Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

“Tüp bebek nedir kısaca hangi durumlarda uygulanır?” diye merak ediyorsanız bu sorunun yanıtı aÅŸağıdaki gibidir:

  • Açıklanamayan kısırlık
  • Sperm üretimi veya iÅŸlevinin bozulması
  • Endometriozis
  • Fallop tüpünün hasar görmesi veya tıkanması
  • Genetik bir bozukluk
  • Rahim fibroidleri
  • Yumurtlama bozuklukları

Tüp Bebek Kaç Kez Denenebilir?

“Tüp bebek nedir nasıl olur?” sorusu kadar “Tüp bebek tedavisi ne kadar denenebilir?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu tedavi denemesi 3 veya 4 kez yapılabilir.

Tüp Bebek Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir?

“Tüp bebek nedir nasıl uygulanır? Kaç yaşına kadar uygulanmalıdır?” diye merak ediyorsanız bu tedavinin 45 yaşına kadar uygulanabildiÄŸini bilmelisiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme

Ä°deal kiloda olmak tedavide baÅŸarıyı artıran etkenler arasındadır. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde beslenme son derece önemlidir. Tedavi boyunca bol sıvı alınmalıdır. Bu sürede saÄŸlıksız içeceklerden uzak durulmalıdır. Barbunya, nohut, kuru fasulye gibi besinler haftada en az 2 gün tüketilmelidir. Haftada 3 kez balık tüketilmelidir. PiÅŸirme yöntemlerinde kızartmadan uzak durulmalıdır. Folik asit bakımından zengin besinler tercih edilmelidir. Åžeker ve tatlandırıcı kullanımı tedavi boyunca bırakılmalıdır. Sigara kullanımına ara verilmelidir.

Tüp Bebek AÅŸamaları Nelerdir?

Tüp bebek nedir tedavi aÅŸamaları nelerdir?” sorusu da merak edilen konular arasında. Tüp bebek tedavisi aÅŸamaları ise ÅŸöyledir:

  • Ön görüÅŸme: Kadın üreme sistemi muayene ve ultrasonografik incelemelerle kontrol edilir. Yumurtalık kapasitesi ölçümü için AMH testi yapılır. Gerekli görülmesi durumunda da tiroit fonksiyon, HSG olarak bilinen rahim filmi, serolojik testler, histeroskopi ve kan sayımı yapılır. Baba adayından sperm analizi istenir. Bu iÅŸlemlerin ardından da uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir.
  • Yumurtaların uyarılması: Anne adayının yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların olgunlaÅŸma süreci için hormon tedavisi uygulanır. Bu tedavi için kiÅŸiye GnRH analogları verilir. Bunun ardından da yumurtalıkları uyarmak adına hMG ve FSH uygulanır. Bu iÅŸlemlerle anne adayındaki yumurtalık sayı ve kalite olarak artar. 8 ile 10 gün sonra da folikül büyüklüÄŸü 18-20 mm. boyutuna ulaÅŸtığında çatlatma iÄŸnesi yapılır.
  • Yumurtaların toplanması: Çatlatma iÄŸnesinden 24 ya da 36 saat sonra yumurta toplama iÅŸlemine geçilir. Bu iÅŸlem sedasyon anestezisi ile gerçekleÅŸir ve 13-30 dakika kadar sürer.
  • Spermlerin alınması: Baba adayından sperm örneÄŸi alınır. Bu örnek laboratuvara verilir. Sperm olmayan baba adayları için cerrahi iÅŸlemle sperm elde edilir.
  • Döllenme: Klasik tüp bebek yönteminde alınan sperm ve yumurtalar laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve döllenme iÅŸlemi için beklenir. Mikroenjeksiyon yönteminde ise sperm örnekleri yumurtaya enjekte edilir.
  • Embriyo transferi: Tüm bu iÅŸlemlerin sonucunda elde edilen embriyo anne adayının rahmine transfer edilir.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 31.10.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 31.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER