Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan kişilerin sıklıkla merak ettiği sorulardan biri de “Tüp bebek nedir?” sorusudur. IVF ya da üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi olarak tanımlanan bu tedavi, üremeye yardımcı yöntemlerden biridir. Bu tedavi anne adayından yumurta toplanması ve baba adayından da sperm hücrelerinin alınması ile başlatılır. Bu tedavi mikroenjeksiyon ve klasik tüp bebek tedavisi olmak üzere iki farklı yöntemle gerçekleştirilir. Klasik yöntemde spermle yumurta aynı ortamda bırakılır ve doğal döllenme sağlanır. Mikroenjeksiyon yönteminde de sperm yumurtanın içine enjekte edilir.
“Tüp bebek tedavisi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Tıp literatüründe in vitro fertilizasyon olarak adlandırılan tüp bebek, yumurtanın vücut dışında suni bir şekilde sperm tarafından döllenmesidir. In vitro fertilizasyon, diğer üreme yöntemlerinin kısırlık tedavisinde başarısız olduğu durumlarda kullanılır. 1 yıl boyunca korumasız ve düzenli aralıklarla girilen cinsel ilişkiye rağmen gebelik gerçekleşmezse çiftlerin bazı sağlık kontrollerinden geçmesi gerekir. Kadın ya da erkekte üreme ile ilgili problemler çıkması durumunda da üremeye yardımcı olan tedavi yöntemleri uygulanır.
“Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Anne adayından yumurtalar toplanır ve bu yumurtalar baba adayından toplanan spermlerle laboratuvar ortamında döllendirilir. Bu işlemin sonucunda elde edilen en sağlıklı embriyo da rahme yerleştirilir. Bu işlemlerin tümü gerçekleştirilmeden önce hem anne hem de baba adayının üremeleri değerlendirilir. Bu değerlendirmenin ardından da anne adayının yumurtalarının olgunlaşma süreci için hormon tedavisi başlatılır. Bu tedavinin ardından da tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler arasında olan çatlatma iğnesi uygulanır ve yumurtaların foliküllerinden çıkması desteklenir. Bazı vakalar için anne rahmine birden fazla embriyo transferi yapılabilir. Bunun sonucunda da çoğul gebelik durumu yaşanabilir.
“Tüp bebek nedir kimlere uygulanır?” diye merak ediyorsanız bu tedavinin menopoz öncesi her yaşta uygulanabileceğini bilmelisiniz. Ancak gebelik şansının 40 yaşından sonra azaldığı da unutulmamalı.
“Tüp bebek tedavisi ne zaman başlar?” sorusu da merak edilen bir diğer konudur. 35 yaşından küçük kadınların 1 yıl, 35 yaşından büyük kadınların da 6 ay boyunca düzenli ve korumasız cinsel ilişkiye girmesi ancak gebelik gerçekleşmemesi durumunda bu tedavi başlanır.
“Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?” diye merak ediyorsanız bu tedavinin 15 ile 18 gün sürdüğünü bilmelisiniz. Bu sürenin tamamlanmasının ardından 10-12 gün sonra da kan düzeyinde Beta HCG düzeyi kontrol edilir. Bu kontrolle gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılır.
“Tüp bebek nedir nasıl yapılır? Başarı oranı nedir?” sorusu merak edenler için aşağıdaki gibi açıklanabilir: Tüp bebek tedavisi boyunca başarıyı etkileyen faktörlerden en önemlisi anne adayının yumurtalık kapasitesi ve yaşıdır. Bu süreçte anne adayının genç olması tedavide elde edilecek başarı oranını artırır. Bu hususta ilk tüp bebek denemesi 20 ile 30 yaş arasında denendiğinde başarı şansı %70, bu oran 30 ile 35 yaşlarında %50 ve 35 ile 37 yaşlarında da %45'tir.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, yumurtaların olgunlaşması için kişi özelinde belirlenerek kullanılan hormon ilaçlarıdır.
“Tüp bebek tedavisinde estradiol kaç olmalı?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu tedavide regl döneminin 2 ve 3.gününde estradiol 50 pg/ml olmalıdır. Bu değerin 50 pg/ml üzerinde olması yumurta rezervinin kötü olduğu anlamına gelir.
“Tüp bebek nedir kısaca hangi durumlarda uygulanır?” diye merak ediyorsanız bu sorunun yanıtı aşağıdaki gibidir:
“Tüp bebek nedir nasıl olur?” sorusu kadar “Tüp bebek tedavisi ne kadar denenebilir?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu tedavi denemesi 3 veya 4 kez yapılabilir.
“Tüp bebek nedir nasıl uygulanır? Kaç yaşına kadar uygulanmalıdır?” diye merak ediyorsanız bu tedavinin 45 yaşına kadar uygulanabildiğini bilmelisiniz.
İdeal kiloda olmak tedavide başarıyı artıran etkenler arasındadır. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde beslenme son derece önemlidir. Tedavi boyunca bol sıvı alınmalıdır. Bu sürede sağlıksız içeceklerden uzak durulmalıdır. Barbunya, nohut, kuru fasulye gibi besinler haftada en az 2 gün tüketilmelidir. Haftada 3 kez balık tüketilmelidir. Pişirme yöntemlerinde kızartmadan uzak durulmalıdır. Folik asit bakımından zengin besinler tercih edilmelidir. Şeker ve tatlandırıcı kullanımı tedavi boyunca bırakılmalıdır. Sigara kullanımına ara verilmelidir.
“Tüp bebek nedir tedavi aşamaları nelerdir?” sorusu da merak edilen konular arasında. Tüp bebek tedavisi aşamaları ise şöyledir: