444 3 703

Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

 

2019 yılının son aylarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs belirtileri ve etkileri ile dünyayı endiÅŸelendiren bir virüstür ve yeni tip olan bu Coronavirus, Covid-19 adı verilmiÅŸtir. Çıktığı andan itibaren dünyada pek çok insanın hayatını kaybetmesine sebep olan bu virüs için çeÅŸitli yöntemlerle farklı aşı türleri geliÅŸtirildi. Ancak virüslerde mutasyon söz konusu olduÄŸundan Covid-19 için de pek çok mutasyon yaÅŸandı. Bu durum aşıların etkinliÄŸinin azalmasına sebebiyet verdi ve koronavirüs belirtileri deÄŸiÅŸti. Ortaya çıkan Delta ve Omicron gibi yeni varyantları ve covid belirtileri hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

2019 yılından günümüze dünyayı hızlı bir ÅŸekilde etkisi altına alan virüsle ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de “Koronavirüs belirtileri nelerdir?” Ä°ÅŸte bu sorunun yanıtı:

Ä°nsanlarda ve aynı zamanda hayvanlarda enfeksiyon yaratan coronavirusler çok çeÅŸitli bir virüs ailesidir. Bu virüslerden bazıları insanlar üzerinde hafif seyirli üst solunum yolu hastalığına sebebiyet verirken MERS-CoV ve SARS-CoV gibi virüsler daha ciddi seyirde yaÅŸanan solunum yolu problemleri yaratır ve bu koronavirüs belirtileri gün gün ilerler. Peki, Koronavirüs belirtileri kaç günde belli olur? Belirtiler genellikle 4-5 gün içinde kendini belli eder ancak bu süre her birey özelinde farklılık gösterebilir.

Corona Virüsü Belirtileri Nedir?

Koronavirüs belirtileri nedir?” sorusunun yanıtını daha detaylandırmak gerekirse;

2019 yılında ortaya çıkan koronavirüs belirtileri 2022 yılında da devam ederek yeni mutasyonlar geçirdi. Damlacık yolu ile insandan insana bulaÅŸan koronavirüs belirtileri yeni olan ve yaygın görülen etkileri aÅŸağıdaki gibi:

  • Kas ve eklemlerde aÄŸrı
  • Nefes darlığı
  • Öksürük
  • Tat ve koku kaybının yaÅŸanması
  • Yüksek ateÅŸ

Daha az yaygın olan semptomlar ise ÅŸöyle:

  • BaÅŸ aÄŸrısı
  • BoÄŸazda aÄŸrı
  • Ciltte döküntü
  • El ve ayak parmaklarında rengin deÄŸmesi
  • Ä°shal
  • Kusma
  • Mide bulantısı

Delta Varyantı Nedir?

Delta varyantı nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Delta varyantı, coronavirüse neden olan SARS-CoV-2’nin mutasyona uÄŸraması ile oluÅŸan varyanttır. Peki, delta varyantı ne zaman çıktı? Ä°lk olarak 2020'nin sonlarında Hindistan'da tespit edilen Delta varyantı 31 Mayıs 2021'de tanımlandı ve 22 Kasım 2021'e kadar 179'dan fazla ülkeye yayıldı. Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) Haziran 2021'de Delta varyantının baskın hale geldiÄŸini belirtti. Bu varyant hakkında merak edilen bir diÄŸer soru da “Delta varyantı kaç gün sürer?” Delta varyantı ile ilgili yapılan çalışmalar ortalama 4 gün olduÄŸu öne sürmekte.

Delta Varyantı Belirtileri Nelerdir?

Delta hızlı yayılış gösteren özelliÄŸe sahip. Bu nedenle Hindistan’da görülen vakaların hızlı bir ÅŸekilde artmasında etkisi büyük. Varyantın hızlı bir ÅŸekilde bulaÅŸtığı ülkelerle ilgili resmi rakam 80’den fazla. Peki delta varyantı belirtileri kaç günde çıkar? Bu varyant bulaÅŸtığı andan itibaren 2 gün içinde belirtiler yaratır. Bu varyantta virüsün dikensi proteinlerde yaÅŸanan deÄŸiÅŸimlerle ACE reseptörlerine baÄŸlanma katsayısında artış görüldüÄŸünde bulaÅŸması diÄŸer varyantlar gibi damlacık yoluyla olmasına raÄŸmen vakalar üzerinde farklı belirtiler yaratır ve bazı vakalarda ağır tabloların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu nedenle de delta kaynaklı vakalarda bulaÅŸma damlacık yoluyla olmasına raÄŸmen vakalarda farklı belirtiler görülür ve bu delta virüsü belirtisi seyri bazı hastalar için daha ağırdır. Delta virüsü belirtileri de baÅŸ aÄŸrısı, boÄŸazda aÄŸrı, burun akıntısı, geçmeyen ateÅŸ, kronik öksürük ve nefes darlığıdır.

Omicron Varyantı Nedir?

SARS-CoV-2’nin mutasyona uÄŸraması ile oluÅŸan bir diÄŸer varyant türü de omicron virüsü. Peki, omicron varyantı ne zaman çıktı? Bu varyant, ilk olarak 24 Kasım 2021'de Güney Afrika'da ortaya çıktı. Çıktığı andan itibaren hızlı bir ÅŸekilde vaka artışına sebebiyet veren Omicron, Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından endiÅŸe verici varyant sınıfına dahil edildi. Bu varyantta bulaÅŸma damlacık yolu ile. Virüsün gen diziliminde en çok deÄŸiÅŸimin tespit edildiÄŸi varyant türü olarak öne çıkan Omicronda deÄŸiÅŸimin büyük bir kısmı virüsün hücreye tutunmasını mümkün kılan çıkıntılarda oluÅŸur ve bu nedenle bulaÅŸma oranı yüksektir. Peki, omicron varyantı kuluçka süresi nedir? Omicronda kuluçka süresi enfekte olduktan belirti çıkana kadar 5 gündür. Bu varyant hakkında “omicron varyantı kaç günde geçer?” sorusu da merak edilmekte. Bu varyant 5-7 günde vücuttan temizlenmekte.

Omicron Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüs belirtileri Omicron varyantında soÄŸuk algınlığında görülen belirtilerle benzerdir. Bu varyant ile enfekte olan vakalar baÅŸ aÄŸrısı ve burunda akıntı ÅŸeklinde belirtiler verir. Bu nedenle de bu varyant ile enfekte olan hastalar test yaptırmaktan genel olarak kaçınarak hastalığın daha çok kiÅŸiye bulaÅŸmasına sebebiyet verir. Ağır hastalık tablosu yaratmayan Omicron bu özelliÄŸi ile endiÅŸe verici olmazken yayılma hızı yüksektir. Bu nedenle de kronik hastalığı olan ya da zayıf bir bağışıklığa sahip olan kiÅŸilerde ciddi seyirde yaÅŸanır ve omicron varyantı tedavisi acilen yapılmalıdır.

Delta ve Omicron Varyantları Arasındaki Fark

Delta ve Omicron mutantları birbirinden farklı. Yapılan çoÄŸu araÅŸtırma omicron varyantında 50 çeÅŸit mutasyon olduÄŸu ve yaÅŸanan bu mutasyonların büyük bir bölümünün virüsün dikensi proteininde meydana geldiÄŸini bildirmekte. Bu özelliÄŸi ile de omicron kısa bir sürede çok sayıda vaka yaratmakta. Ek olarak omicron virüsü ilk ortaya çıkan covid 19 vaka sayısı aksine genç ve çocuk nüfusu etkilemekte.

Bunun yanı sıra Delta ve Omicron varyantları yarattığı belirtilerle de birbirinden ayrılır. Delta varyantı ateÅŸ, koku ve tat kaybı ve öksürük ÅŸeklinde kendini belli ederken omicron varyantı baÅŸ aÄŸrısı, burun akıntısı, hapşırma ve boÄŸaz aÄŸrısı belirtileri ile ortaya çıkar.

Covid-19 ile nezle, grip ve alerji semptomları arasındaki farkları gösteren tablo aÅŸağıdaki gibidir:

Covid-19 Belirtileri

Nezle Belirtileri

Grip Belirtileri

Alerji Belirtileri

Sık ateş

Nadiren ateÅŸ

Sık ateş

-

Nadir ağrı

Nadir ağrı

Sık ağrı

-

-

Sık burun akıntısı

Nadir burun akıntısı

Sık burun akıntısı

Nadir burun tıkanıklığı

-

Nadir burun tıkanıklığı

Sık burun tıkanıklığı

Sık yorgunluk

Nadir yorgunluk

Sık yorgunluk

Nadir yorgunluk

-

Sık hapşırma

Nadir hapşırma

Sık hapşırma

Sık kuru öksürük

-

-

Nadir kuru öksürük

Åžiddetli solunum zorluÄŸu

-

-

Nadir solunum zorluÄŸu

Nadir boğaz ağrısı

Sık boğaz ağrısı

Nadir boğaz ağrısı

-

-

-

-

Sık gözlerde sulanma

Nadir ishal

-

Nadir ishal

-

 

Grip ve Coronavirus Arasındaki Farklar

Koronavirüs belirtileri göÄŸüs aÄŸrısı

Koronavirüs belirtileri nelerdir nasıl anlaşılır?” sorusu kadar grip ve coronavirus arasındaki farklar da merak konusudur. Grip ve koronavirüsün ortak belirtileri burun akıntısı, ateÅŸ, öksürük, boÄŸaz aÄŸrısı, halsizlik, nefes darlığı, baÅŸ aÄŸrısı ve eklem aÄŸrısıdır. Ancak COVID-19 durumunda gripten farklı olarak koku ve tat kaybı, ishal, kusma ya da mide bulantısı, bilinç bulanıklığı ve konsantrasyonda azalma belirgindir. Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda en yakın zamanda bir saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurulmalı ve covid 19 test sonucu ile durum tespit edilmelidir. Covid 19 test sonucu öÄŸrenme ile durumun grip mi yoksa covid mi olduÄŸu daha net bir ÅŸekilde anlaşılabilir. E-nabız covid-19 test sonucu için doÄŸru bir adrestir. Daha ciddi belirtilerden olan ÅŸiddetli baÅŸ aÄŸrısı, nefeste darlık, baÅŸ dönmesi ve göÄŸüste aÄŸrı varsa acil servise baÅŸvurulmalıdır.

Koronavirüs ile grip, nezle ve alerji arasındaki farklar aÅŸağıdaki tablo ile daha net anlaşılabilir:

Koronavirüs

Alerji

Grip

Nezle

BÄ°RÄ°NCÄ°L BELÄ°RTÄ°LER

Nefes darlığı

Öksürük

Yorgunluk

Yüksek ateÅŸ

BÄ°RÄ°NCÄ°L BELÄ°RTÄ°LER

Burunda tıkanıklık veya akıntı

Cilt veya gözde kaşıntı

Hapşırma

BÄ°RÄ°NCÄ°L BELÄ°RTÄ°LER

Baş ağrısı

Öksürük

AteÅŸ veya titreme

Yorgunluk

Kaslarda ya da vücutta aÄŸrı

BÄ°RÄ°NCÄ°L BELÄ°RTÄ°LER

Hapşırma

Burunda tıkanma

Boğazda ağrı

Baş ağrısı

Hafif öksürük

Ä°KÄ°NCÄ°L BELÄ°RTÄ°LER

Baş ağrısı

Boğaz ağrısı

Titreme

İshal ve mide bulantısı

Burunda akıntı

Eklem ve kaslarda ağrı

Ä°KÄ°NCÄ°L BELÄ°RTÄ°LER

Nefes darlığı

Hırıltılı nefe alıp verme

Uykusuzluk ve yorgunluk

Ä°KÄ°NCÄ°L BELÄ°RTÄ°LER

Ä°shal

Boğaz ağrısı

Hapşırma

Burunda akıntı

Mide bulantısı

Ä°KÄ°NCÄ°L BELÄ°RTÄ°LER

Yorgunluk

Vücutta aÄŸrı

 

Aşıların Coronavirus Varyantları Üzerindeki Etkisi

Enfekte olan hastalar için farklı tedavi yöntemleri tercih edilmekte. Hatta bu tedavide onay almış ilaçlar da mevcut. Covid-19 aşısı da kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Hızlı bir ÅŸekilde geliÅŸtirilen covid 19 aşı çeÅŸitleri ile insanları hayatını kaybetmesinin önüne geçilmektedir. Bu aşılardan ilki virüsün zayıflatılmış bir formu olan inaktif aşılardır. Bunun yanında mesajcı Rna aşılar da kullanılmaktadır. Sinovac inaktif bir aşı olarak öne çıkarken BioNTech mRna aşısıdır. Ancak yeni varyant türlerinin belirmesi aşıların etkinliÄŸini deÄŸiÅŸtirmiÅŸ durumda. Aşılar Delta varyantı üzerinde etki gösterirken bu etki Omicron varyantında düÅŸmekte. Bu varyantın aşının etkisinden kaçmasının daha kolay olduÄŸu bildirilen araÅŸtırmalar arasında. Bu sebeple çoÄŸu ülke 2 doz aşının üzerinden 3 aydan fazla süre geçmiÅŸ olan bireylerin 3.dozu yaptırmasını önermekte.

Virüsün dış yüzeyini saran dikensi proteinler, virüsün hücreye girerek orada tutunmasını kolaylaÅŸtırır. Ancak aşıların etkisiyle bağışıklık sistemi virüsü tanıyarak bu dikensi proteinler karşısında antikor üretir ve kiÅŸideki covid 19 belirtileri üzerinde koruma saÄŸlar. Bu nedenle 2 doz aşı yaptırmanın üzerinden 3 aydan daha uzun bir süre geçmiÅŸ olan kiÅŸiler için 3.dozun tamamlanması tavsiye edilen bir korunma yöntemi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 04.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER