444 3 703

B12 Vitamini Eksikliği: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bilgi Talep Formu


B12 vitamini ve diğer tüm vitaminler vücutta bulunan hücrelerin yenilenebilmesi, büyümesi, gelişmesi ve enerji üretmesi için son derece önemli bir organik bileşiktir. Bu nedenle insan vücudunda sentezlenemeyen, sentezlenme işlemi gerçekleşse bile yetersiz kalan vitaminler mutlaka besinler ya da takviye yolu ile alınmalıdır. Bu vitaminlerden biri olan B12, vücut tarafından üretilmez ve suda çözünebilir. Bu nedenle besinler ve takviyelerle desteklenmelidir. Peki, B12 eksikliği nelere yol açar? Nasıl tedavi edilir?

B12 Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

“B12 eksikliği nedir? B12 neden düşer?” merak edilen konular arasındadır. B12 eksikliği pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Vejetaryen beslenme ve kilo vermek ameliyatı en önemli nedenler arasındadır. B12 bitkiler tarafından üretilemez. Bu vitamin yalnızca yumurta, süt, et, kümes hayvanları ve diğer hayvansal besinlerde bulunur. Bu nedenle vejetaryenlerin vitamin takviyeli tahıllar tüketmesi ya da vitamin takviyesi alması gereklidir. B12 eksikliği nedenleri arasında kilo verme ameliyatları da bulunur. Bu türden ameliyatı geçiren kişilerde B12 eksikliğinin gelişme olasılığı oldukça yüksektir. Çünkü bu ameliyatla vücudun yiyeceklerden B12 alması engellenir. “B12 eksikliği neden olur?” sorusuna verilecek bir diğer yanıt da crohn ya da çölyak hastalığı gibi besinlerin emilimine müdahale eden sağlık sorunlarıdır. Yine aynı etkiyi yaratan mide ekşimesine karşı olan ilaçlar da bu vitaminin emilimini engeller. Bunun yanı sıra parazit ya da bakteri çoğalması gibi ince bağırsağa etki eden durumlar, bağışıklık sisteminden kaynaklı olan sorunlar, peynir, süt, et ve yumurta gibi hayvansal ürünleri yeterince tüketmeme de eksiklik yaratır.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

“B12 eksikliği belirtileri nelerdir?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. B12 eksikliği belirtileri, vücut tarafından B12 vitamininin yeterli alınmadığı durumlarda ortaya çıkar. B12 eksikliği nörolojik bozukluk nedeni de olabilir. Çünkü normal sınırın biraz altında olan B12 seviyesi bile yorgunluk, depresyon, hafıza sorunları ve akıl karışıklığı gibi B12 eksikliği psikolojik belirtileri yaratabilir. Ancak bu belirtiler tek başına B12 eksikliği tanısı koymada yetersizdir. B12 vitamin eksikliği belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Ağız içi yaraları
  • Anemi nedeniyle ciltte solukluk, nefes darlığı, halsizlik ve üşüme
  • Kuru cilt
  • Denge problemleri
  • Depresyon
  • Sinirli ruh hali
  • Ellerde ve aynı zamanda ayaklarda uyuşma
  • Hafıza problemleri
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Odaklanma problemleri
  • Saç dökülmesi
  • Bebeklerde refleks sorunları, tahriş ve beslenme güçlüğü

B12 eksikliği belirti verdiği andan itibaren tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Kimler B12 Eksikliği Riski Taşır?

Beslenmelerinde hayvansal gıda olmayan kişiler B12 eksikliği riski yaşar. Ek olarak vegan beslenen ve hamilelik ile emzirme süreci geçiren kadınlarda da bu eksiklik giderek kötüleşebilir. Pernisiyöz anemisi yaşayan kişiler de riskli gruptadır. İnce bağırsağı kısaltılmış kişilerde de eksiklik görülür. Bu kişilerde kansızlık ve B12 eksikliği belirtileri kısa sürede kontrol altına alınmalıdır.

B12 Vitamin Takviyesi

B12 eksikliği yaşayanların yorumları gerekli takviyelerin bir uzman onayı ile alınması yönünde. Bu takviyeler burun spreyi ya da ağızdan olabilir. Ancak B12 içeren besinler de mutlaka beslenme rutinine dahil edilmelidir. Vegan beslenen kişilerin de takviye ya da vitaminle zenginleştirilmiş tahıllı besinleri tüketmesi tavsiye edilir.

Almanız gereken takviyenin yaş, sağlık durumu, ilaç kullanımı ve beslenme alışkanlıkları ile doğrudan ilgili olduğunu bilmelisiniz. Mikrogram (mcg) cinsinden önerilen vitamin miktarı şöyledir:

6 aya kadar bebekler

0,4 mcg

7-12 aylık bebekler

0,5 mcg

1-3 yaş arası çocuklar

0,9 mcg

4-8 yaş arası çocuklar

1,2 mcg

9-13 yaş arası çocuklar

1.8 mcg

14-18 yaş arası gençler

2.4 mcg

Yetişkinler

2.4 mcg

 

Peki, kadınlarda B12 kaç olmalı? Kadınlarda da 2.4 mcg’dir. Ancak hamilelik durumu söz konusu ise günde 2.6 mcg ve emziriyorsa günde 2.8 mcg olmalıdır.

B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi

B12 eksikliği tedavisi için vitamin yetersizliğinin nedeni detaylı olarak araştırılır. Araştırmada vegan beslenen kişinin diyeti nedeniyle bir eksik görülüyorsa doktor tarafından B12 takviyesi önerilir. Ancak kişide vitaminin emilimine bağlı olarak yaşanan bir yetersizlik durumu varsa takviye tek başına yeterli olmayabilir. Bu durumda B12 iğnesi ile takviye gerçekleştirilir. Peki, iğne ile B12 eksikliği ne kadar sürede düzelir? İğne 15 gün sonra etkisini göstermeye başlar.

B12 Kaç Olmalı?

“B12 vitamini kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız B12 testi ile referans olarak 300 pg/mL'nin üzerinde olan seviyelerin normal, 200-300 pg/mL seviyelerinin sınırda ve 200 pg/mL'nin altında olan seviyelerin de eksiklik olarak kabul edildiğini bilmelisiniz.

B12 Eksikliği Nasıl Önlenir?

“B12 eksikliği nasıl giderilir?” sorusu da merak edilenler arasında. Çoğu insan süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve eti yeterli düzeyde tükettiğinde eksiklik yaşamaz. Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir. “B12 eksikliği ne yememeli?” sorusunun yanıtı B12 emilimini engelleyen ilaçlardan uzak durmaktır.

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir:

  • Balık
  • Böbrek sakatatı
  • Çeşitli deniz ürünleri
  • Karaciğer sakatatı
  • Kırmızı et
  • Peynir
  • Süt
  • Tavuk
  • Yoğurt
  • Yumurta

B12 vitamini eksikliği tedavisi için bilgi talep formu doldurabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.02.2024 10:50Yayınlanma Tarihi: 28.07.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!