444 3 703

Sonbahar Aşı Rehberi: Grip (İnfluenza) Aşısı Nedir?

 

Kış aylarında görülen grip, tipik olarak hapşırma ve öksürme ile ortaya çıkar. Ä°nfluenza A ve B virüslerinin akciÄŸer, burun ve boÄŸaza yerleÅŸmesi ile görülen bu hastalık; yüksek ateÅŸ, titreme, nöbetleri, kuru öksürük, yorgunluk, boÄŸaz aÄŸrısı, ÅŸiddetli kas ve eklem aÄŸrıları, baÅŸ aÄŸrısı gibi belirtiler verir. Kuluçka süresi 1-3 gün arasında seyreden gripten korunmanın en doÄŸru yolu grip aşısı olmaktır. Grip aşısı içeriÄŸi ile kiÅŸiyi gripten 6 ile 8 ay gibi bir süre korur. Dünya SaÄŸlık Örgütü her sene bu hastalığa neden olan virüsün yapısını inceler ve geliÅŸen mutasyonlara göre aşıyı günceller.

Grip Aşısı Nedir?

“Grip aşısı nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Ä°nfluenza adı verilen ortomiksovirüs ailesine ait virüslerin neden olduÄŸu grip hastalığına karşı önlem alınmak adına uygulanan bir aşıdır. Bu aşı, virüste bulunan partikülleri kullanarak vücudun antikor üreterek virüse yanıt vermesini saÄŸlar. Böylelikle vücut enfeksiyona karşı hazır hale gelir. Bu hastalığa sebebiyet veren virüsün mutasyona uÄŸraması nedeniyle aşı her yıl yenilenir. Grip aşısı içeriÄŸi doÄŸrultusunda farklılık gösteren aşılar aÅŸağıdaki gibidir:

Ä°ntranazal aşı: Bu aşı türünde hastalık yapma özelliÄŸi azaltılmış canlı virüsler kullanılır. Uygulama ÅŸekli burun içine spreydir. Ä°çeriÄŸi ile bağışıklık sistemini uyaran aşı uzun süreli koruma saÄŸlar ve sık tercih edilir.

Kuadrivalan (dörtlü ya da tetra) aşı: Bu aşının içeriÄŸinde laboratuvar ortamında hayvan yumurtalarından geliÅŸtirilen virüsler bulunur. Ä°çeriÄŸi 1 adet H1N1 virüsü, 1 adet H3N2 virüsü ve 2 adet influenza B virüsüdür. Bu aşı türü 6 aydan büyük olan bebeklere ve çocuklara uygulanır.

Trivalan aşı: Üç farklı virüs partikülü kullanılır. Ä°çeriÄŸinde 1 adet H1N1 virüsü, 1 adet H3N2 virüsü ve 1 adet influenza B virüsüne yönelik antijen bulunur. 65 yaÅŸ üstü grip aşısı olarak uygulanır.

Grip Aşısının Faydaları Nelerdir?

Grip aşısı faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • KiÅŸinin grip olma riskini azaltır.
  • Kalp hastalıkları, diyabet ve KOAH gibi kronik hastalığı olan kiÅŸilerde grip kaynaklı hastalığı azaltır.
  • Hamilelerde grip aşısı, gebelik döneminde yaÅŸanan solunum yolu enfeksiyonları ve bu enfeksiyonlardan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle hastaneye yatış riskinin azalmasını saÄŸlar.
  • Her yaÅŸtan kiÅŸinin hastaneye yatma riskini azaltabilir.
  • KiÅŸi hastalansa bile hastalığın ÅŸiddeti hafif olur.

 

Grip Aşısı Kimlere Yapılır, Kimlere Yapılmaz?

“Grip aşısı kimlere yapılır?” sorusunun yanıtı ÅŸöyledir: Ciddi yumurta alerjisi olmayan, 6 aylıktan küçük olmayan, aşı içeriÄŸindeki maddelere alerjisi bulunmayan, gebeliÄŸin ilk 3 ayında olmayan kiÅŸilere grip aşısı uygulanabilir. Peki grip aşısı kimlere yapılmaz? HamileliÄŸinin ilk üç ayında olan kadınlar, grip aşısına daha önce alerjik reaksiyon gösteren kiÅŸiler, 6 aydan küçük bebekler, yumurta alerjisi olan kiÅŸiler için önerilmez.

Grip Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Grip aşısı yan etkileri de merak edilen konular arasında. Grip aşısı sonrasında görülen etkiler genelde alerjik reaksiyonlar ve enjeksiyona baÄŸlıdır. Bunun yanında bu aşı bir inaktive aşıdır. Bu sebeple aşıya baÄŸlı olarak grip yaÅŸanması gibi bir durum olmaz. Aşılama yaptıran kiÅŸilerin %20’sinin aşı bölgesinde kızarma, ÅŸiÅŸ ve aÄŸrı oluÅŸabilir. Aşı sonrasında görülebilecek diÄŸer yan etkiler de ÅŸöyledir:

  • AteÅŸ
  • Aşının yapıldığı yerde kızarıklık, aÄŸrı ve ÅŸiÅŸme
  • Hafif baÅŸ aÄŸrısı
  • Kas aÄŸrıları
  • Mide bulantısı
  • Yorgunluk

Grip Aşıları Ne Zaman Yapılır?

‘Grip aşıları ne zaman yapılır?’ sorusu da sıklıkla merak edilir. Grip hastalığı yayılmaya baÅŸlamadan aşının yaptırılması önemlidir. Çünkü aşılamanın ardından vücutta antikor geliÅŸimi ve virüse karşı koruma saÄŸlaması 2 haftayı bulur. Bu nedenle aşının eylül ve ekim aylarında yaptırılması ve aralık ayı öncesinde bitirilmesi gerekir.

Çocuklarda Grip Aşısı

Çocuklarda grip aşısı, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre 6 aydan büyük olan tüm çocuklara yapılmalıdır. Çünkü grip enfeksiyonu üst solunum yollarında baÅŸlayarak bağışıklığı zayıf çocuklarda alt solunum yolları rahatsızlıklarına neden olabilir. ÇocuÄŸa grip aşısı dozu 6 ay ile 8 yaÅŸ arasında 4 hafta ara ile 2 doz ve 8 yaşından büyük çocuklara da 1 doz ÅŸeklinde uygulanır.

Grip Aşısı Nasıl Vurulur?

Grip aşısı uygulama tekniÄŸi aşı türü özelinde farklıdır. Ä°ntranazal aşı burun içine sprey ÅŸeklinde uygulanır. Kuadrivalan ve trivalan aşılarda enjeksiyon uygulama kullanılır. Peki bu grip aşısı nereye yapılır? Kuadrivalan ve trivalan aşılar kol bölgesinden cilt içine enjekte edilir.

Grip Aşısı Nerelerde Yapılır?

“Grip aşısı nerede yaptırılır?” sorusunun yanıtı ÅŸöyledir:

Aşı eczane, hastane ve saÄŸlık merkezlerinde bulunur. Bunun yanında bazı özel ÅŸirketler, kamu kurum ve kuruluÅŸları ve okullar da aşının temin edilmesini saÄŸlayabilir. Aşı uygulamasını ise bir hemÅŸire ya da doktor gerçekleÅŸtirir.

Grip Aşılarının Dozu YaÅŸ Gruplarına Göre Nedir?

Aşı çocuklarda 6.aydan itibaren 8 yaşına kadar 4 hafta ara ile 2 doz ÅŸeklindedir. 8 yaÅŸ ve üzeri çocuklarda 1 doz uygulanır. Ancak 6. aydan 8 yaşına kadar olan çocuklarda daha önce grip aşısı olmadıysa ilk uygulama 1 ay ara ile 2 doz ÅŸeklindedir. Aşı dozu tüm çocuklar için 0.5 ml yani tam dozdur.

Gebelerde Grip Aşısı

Hamileler grip aşısı olabilir mi?” diye merak ediyorsanız hamilelik grip aşısı gripten korunmanın en etkili yollarından biridir. Ä°çinde canlı virüs bulunmayan grip aşısı hem emzirme hem de hamilelik döneminde güvenle yaptırılabilir. Aşı özellikle hamileliÄŸin 2. ve 3. trimesterlerinde olan kadınlara önerilir. Üstelik aşının ardından anne vücudunda geliÅŸen antikorların bir kısmı bebeÄŸe de geçer ve bebeÄŸin yaÅŸamının ilk yıllarında gripten korunmasına yardım eder.

Grip influenza belirtileri karşısında bağışıklığı güçlendirmek ve saÄŸlıklı bir kış geçirmek istiyorsanız grip aşısını yaptırmayın ihmal etmeyin ve influenza riskinden korunun.

Grip aşısı hiçbiri canlı virüs içermez, bu nedenle size grip bulaÅŸtırmaz.

Ä°nfluenzaya karşı aşı 1930'larda baÅŸladı ve 1945'ten itibaren Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde geniÅŸ çapta bulunabilirlik saÄŸlandı. Bu aşı Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün temel ilaçlar listesinde yer alıyor.

6 ay ve daha büyük herkese yıllık grip aşısı önerilir. 6 aylık ve daha büyük çocuÄŸunuza grip aşısı yapılabilir. Burun spreyi aşısı 2 ile 49 yaÅŸ arasındaki kiÅŸilere verilebilir.

Emziren anneler de grip aşısı randevu ile aşı yaptırabilir. Grip aşısı, emziren kadınlar ve 6 aylıktan büyük bebekleri için güvenlidir. Aslında hamileyken veya emzirirken grip aşısı olan kadınlar anne sütü yoluyla bebekleriyle paylaÅŸabilecekleri grip antikorları geliÅŸtirir.

Grip aşısı sorgulama, e-Nabız üzerinden yapılabilir. E nabız grip aşısı sorgulama için sisteme girmeli ve ardından ana ekranın orta bölümünde bulunan “Ä°NFLUENZA” yazan kısma tıklamalısınız. Böylelikle adınıza grip aşısı tanımlanıp tanımlanmadığını öÄŸrenebilirsiniz. Bu kısımdan 65 yaÅŸ üstü grip aşısı sorgulama iÅŸlemini de gerçekleÅŸtirebilirsiniz.

Aşı 65 yaÅŸ üstü ve kronik hastalığı olan kiÅŸiler için ücretsizdir.

Grip aşısı riskli kiÅŸiler için saÄŸlık ocaklarında aile hekimleri tarafından uygulanabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.10.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 04.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER