444 3 703

Grip (İnfluenza) Belirtileri Nedir? Grip Nasıl Geçer?

 

Tıp literatüründe influenza olarak geçen grip genel olarak yıl boyunca sonbahardan ilkbahara kadar sürer. Bu süreçte de burun çekme, hapşırma, öksürme, yorgunluk gibi semptomların yaşanmasına neden olur. Peki grip nedir? Nasıl belirtiler verir ve önlemek adına neler yapılabilir? İşte soruların yanıtları ve daha fazlası:

Grip Nedir?

“İnfluenza ne demek?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Grip, solunum yollarında yaşanan bir enfeksiyondur. İnsandan bir diğer insana kolayca geçen bir virüsten kaynaklanır. Grip virüsleri genellikle yılın soğuk aylarında görülür. Grip bir diğer adıyla influenza genel olarak ekim ayında başlar mart sonu ve nisan başına dek devam eder. “Grip nedir?” sorusu için de yanıt aynıdır. Çünkü influenza gribin tıp lüteratüründeki adıdır.

Gripte Risk Faktörleri Nelerdir?

Grip hastalığı bir takım risk faktörlerine sahiptir. Bunlar:

  • İlk faktör yaştır. Çünkü grip genel olarak 6 ay ile 5 yaş arası çocukları ve 65 yaş üstü yetişkinleri etkiler.
  • Çevresel faktörler de etkilidir. Kalabalık bir ortamda yaşayan ya da çalışan kişiler grip açısından en riskli gruptadır.
  • Zayıf bağışıklık sistemi de bir diğer risk faktörüdür. Kanser tedavi, organ nakli, HIV / AIDS, uzun süre steroid kullanımı ve kan kanseri gibi durumlar bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu faktörler nedeniyle kişinin gribe yakalanması kolaydır ve komplikasyon geliştirme riski de yüksektir.
  • Akciğer hastalığı, astım, sinir sistemi hastalıkları, kan hastalıkları, diyabet, böbrek veya karaciğer hastalıkları, metabolik bozukluklar ve kalp hastalığı gibi durumlar da riski artırır.
  • Hamile kadınlar hamileliğin 2. ve 3. aylarında grip komplikasyonları geliştirebilir. Bunun yanında doğumdan 2 hafta sonrasına kadar da grip komplikasyonları oluşabilir.
  • Vücut kitle indeksi (BMI) 40 ve daha fazla olan kişiler de risk altındadır.

 

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip yani influenza belirtileri her hasta özelinde farklıdır. Belirtiler genel olarak şöyledir:

  • Baş ağrısı
  • Birkaç hafta süren yorgunluk
  • Burun akıntısı veya tıkalı burun
  • Farenjit
  • Şiddetli öksürük
  • Hapşırma
  • Kusma ve ishal
  • Nefes nefese kalma
  • Kas ve vücutta şiddetli ağrı
  • Yüksek ateş

 

Yüksek ateş ve vücut ağrısı gibi belirtiler 3 ile 5 gün içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak yorgunluk ve öksürük gibi belirtiler ise 2 hafta ve daha uzun süre devam edebilir. Grip genellikle 2 ile 3 günlük bir kuluçka dönemi sonrasında ortaya çıkar.

Bebeklerde influenza belirtileri ise yüksek ateş ve deride döküntü, hızlı ya da zor nefes alma, huzursuzluk, iştahsızlık, vücutta solgunluk veya morarmadır.

Grip ve Covid-19 Arasındaki Fark Nedir?

İnfluenza virüsleri yani grip ile COVID-19 aslında birbirinden farklıdır ancak bazı ortak özelliklere sahiptir. Her iki virüste solunum yollarında görülür. Baş, boğaz, eklem, kas ağrıları, kusma, öksürük, ishal ve bulantı gibi belirtilerle başlar. Peki aralarındaki fark nedir? İşte bu farklar:

  • Kuluçka süreleri: İnfluenza yani mevsimsel grip, pandemi grip belirtileri ile karşılaştırıldığında bulaştıktan sonra daha hızlı belirti verir. COVID-19'da belirtiler daha geç çıkar.
  • Gripte boğaz ağrısı ve burun akıntısı ilk belirtilerdir. COVID-19'da ise tat alma ve koku sorunları daha öndedir.
  • COVID19'da yaşanan can kaybı yüksektir. Gripte çok nadir can kaybı yaşanır.
  • Hastalığa bağlı olarak zatürre yaşanma oranı COVID-19 hastalarında daha yüksek, grip hastalarında düşük.
  • Kişide enfeksiyon belirtisi görülmesi durumunda ayrım yapmak adına PCR testi yapılması gerekir. Ancak influenza durumunda ciddi durum varsa antiviral ilaç kullanımı yeterlidir.

 

Covid-19 ve Grip Nasıl Yayılır?

Her iki hastalığın yayılımı enfekte olan kişinin öksürmesi, konuşması ya da hapşırması ile burun ve ağzından çıkan damlacıkların solunması ya da virüs bulunan yüzeye temas edilip ardından göz, ağız veya burna dokunulmasıdır. Yine her iki hastalık da enfekte olan ve belirtisi bulunmayan kişiler tarafından yayılma da söz konusudur. Bu nedenle grip ve Covid-19 belirtilerini ayırt etmek adına en etkili yöntem PCR testidir.

Peki, grip hastalığı kaç gün sürer? Grip kaynaklı şikayetler genel olarak 7 gün sürer. Bu şikayetler ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında giderek azalır. İyileşme süresi de 1-2 haftaya kadar uzayabilir.

Gribin Nedenleri Nelerdir?

Bronşlar, burun, boğaz ve nadir olarak da akciğerlere etki eden influenza virüsü kaynaklı solunum yolu enfeksiyonu olan gribin yaşanmasının nedenleri ve “Grip hastalığı nasıl geçer?” sorusunun yanıtı şöyledir:

  • Hapşırma, öksürük, tokalaşma, yakın temas ve öpüşme ile hızla bulaşır. Ek olarak da ellerin yeterince temiz tutulması nedeniyle de yayılır.
  • Kapalı ortamlar da bulaşma için elverişli bir ortam yaratır.

 

Grip Tanısı Nasıl Konur?

Grip hastalığının tanısı influenza testi ile hastalığın ilk 3 gününde burundan sürüntü alınmasıyla konur. Bu testle aynı anda hem influenza A/B (grip) hem de Covid-19 tespit edilebilir.

Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Grip yani influenza tedavisi için antiviral influenza aşısı ve antiviral ilaçlar kullanılır. Bu virüs her yıl antijenik değişime uğradığından grip aşısı her yıl en sık görülen grip virüslerine göre yenilenir. Grip aşıları genel olarak eylül ve kasım ayları arasında uygulanır. Bu sayede hastalığın ağır seyirde ilerlemesi ve komplikasyonlara neden olması önlenir.

Grip İlaçları

“Grip ilacı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Grip hastalığının belirtileri başladığında ilk 48 saat içinde grip tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılır. Ancak her grip hastasının bu ilaçları kullanması gerekli değildir. Bu ilaçlar genellikle riskli gruplara verilir. Bu grup dışındaki hastalarda ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler kullanılır. Bunun yanında hastaya bol bol sıvı alması ve dinlenmesi önerilir. Hastanın bu dönemde taze meyve ve sebze tüketmesi de ayrıca önemlidir.

Gribe Ne İyi Gelir? Gribe İyi Gelen Besinler Nelerdir?

“Grip nedir nasıl geçer?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Evde grip tedavisi sırasında doktor tarafından verilen ilaçların dengeli ve yeterli beslenmeyle desteklenmesi son derece önemli. Bu türden hastalıklarda vücut her zamankinden daha çok enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjinin karşılanması adına da protein, posa, vitamin ve mineraller bakımından zengin bir beslenme rutini takip edilmelidir. Su tüketimi bu dönemde de 2,5-3 lt. civarında olmalı. Bu süreçte gribe iyi gelen besinler de şöyledir:

  • C vitamini: Portakal, greyfurt, limon, kivi, mandalina, kuşburnu, nar, roka, maydanoz, yeşil biber, karnabahar, ıspanak, domates ve tere
  • Çinko: Badem, çiğ fındık, kabak çekirdeği, ceviz, kuşkonmaz, hindi eti, kuzu eti ve mantar
  • Selenyum: Ton balığı, karides, somon, sarımsak, soğan, et
  • Omega 3 yağ asitleri: Badem, çiğ fındık, ceviz
  • Beta-karoten: Ananas, balkabağı, hurma, havuç ve kayısı
  • Kuersetin: Soğan, turunçgiller, dut, elma, kırmızı üzüm, böğürtlen, çilek
  • Prebiyotik

 

Grip Aşısı

Soğuk algınlığı ve grip nedir?” sorusu kadar grip aşısı da merak edilen konular arasında.

%70 ile %90 arasında koruyuculuğa sahip olan grip aşısı için öncelikli olarak 65 yaşın üzerindekiler, astım hastası çocuklar ve yetişkinler, uzun süreli aspirin tedavisi alanlar, kalp akciğer hastalığı olanlar, grip döneminde hamileliğinin 2. veya 3. ayında olanlar, yaşlı bakım evinde kalanlar, sağlık çalışanları, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, şeker hastaları, böbrek hastaları ve AIDS virüsü taşıyan insanlara uygulanır. Bunun yanında gribin belirtileri olan emziren anneler de aşı olabilir.

Influenza kaç günde geçer?

Sağlıklı kişiler için grip kısa süren bir hastalıktır ve bağışıklık sisteminin savaşmasıyla kendiliğinden geçer. Belirtiler de 1-4 gün içinde başlar ve 5-7 gün kadar sürer.

 

Grip öksürüğe neden olur mu?

Öksürük hem soğuk algınlığı hem de influenza (grip) belirtisi olsa da yaşadığınız öksürük türü çok farklıdır. Grip mukus üretmeyen kuru bir öksürüğe neden olur. Ancak soğuk algınlığı genellikle mukus üretir bu nedenle balgamlı öksürük yaygındır.

 

Alerjik grip nedir?

Alerjik grip, kişinin alerjiye yatkın olması ve ek olarak solunum yolu ile alınarak bağışıklığın yabancı algıladığı maddeler nedeniyle burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde kaşınma, batma ve kızarıklık olmasıdır.

 

Süper grip nedir?

Covid-19 ile benzer semptomlar gösteren ancak PCR testinde pozitif çıkmayan, kişide göğüs ve sinüs enfeksiyonlarına, boğaz ağrısına, öksürüğe, tat ve koku kaybına, yorgunluğa neden olan griptir.

 

Grip hastalığı hangi doktor bakar?

Nezle ve grip durumunda KBB, dahiliye ve iç hastalıkları bölümlerinden randevu alınabilir.

 

Grip hastalığı kaç günde geçer?

Grip semptomların başladığı gün itibariyle 3 ile 7 gün sürer. Tüm semptomlar da 1 ile 2 hafta içinde kaybolur.

 

Nezle ile grip arasındaki fark nedir?

Nesle yani soğuk algınlığı yavaş yavaş gelişir ve kesik kesik öksürme ile boğaz ağrısı belirtileri yaratır. Ayrıca hafif seyirlidir ve ayakta atlatılır. Grip belirtileri aniden başlar. Kişide 3-6 saat içinde aniden halsizlik, üşüme ve yüksek ateş, tıkanıklık, burun akıntısı gibi belirtiler yaratır.

 

Sürekli grip olmak hangi hastalığın belirtisidir?

Sık sık grip oluyorsanız ve iyileşmeniz uzun sürüyorsa D vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Kronik akciğer ve astım hastalarında D vitamininin eksik olması bu hastalığın daha sık yaşanmasına neden olur.

 

1 günde grip nasıl geçer?

Gribin iyileşme süresi kişinin bağışıklık sistemi ile yakından ilgilidir. Ancak kısa sürede iyileşmek isteyen hastaların bol bol sıvı alması, dinlenmesi ve sağlıklı beslenmesi önemlidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.09.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 29.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER