444 3 703

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Yaygın yaşanan problemlerden biri olan ve sıklıkla merak edilen sorulardan biri de “Diş ağrısına ne iyi gelir?” Yaşanan ağrı ister keskin ister sürekli olsun kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Peki, aniden başlayan ağrı için neler yapılabilir? İşte bu sorunun yanıtı:

Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

İlk olarak “Diş ağrısı neden olur?” sorusunun yanıtı verilmelidir. Dişlerde yaşanan ağrının altında birçok durum yatabilir. Bu nedenler arasında iltihaplanma, çürük, diş eti hastalıkları, apse ve dişlerdeki hassasiyet olabilir. İşte bu nedenler:

  • Ağız bölgesinde yaşanan travmalar: Ağız bölgesinde yaşanan herhangi bir travma ile kişinin diş bütünlüğü bozulabilir. Bu durum da kişinin çiğneme ve ısırma gibi eylemlerde ağrı hissetmesine sebebiyet verir.
  • Diş apseleri: Geciken müdahale nedeniyle diş kökünde bakteri toplanmasıdır.
  • Diş çürüğü: Dişin dış kısmı olan mine tabakasının erozyona uğramasıdır. Bu durum plaklar, gıdalarla alınan şekerli partiküller ve asit gibi nedenler oluşur.
  • Diş eti hastalıkları: Diş etlerinin çeşitli mikroorganizmalar tarafından enfekte edilmesidir. Bu durumda diş etinde iltihaplanma meydana gelir ve diş etleri kızarık bir görünüm alır. En doğru tedavinin gecikmesi durumunda da kişinin diş eti bütünlüğünde bozulma yaşanır. Peki, iltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir? İltihap durumunda vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir.

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısı belirtileri her kişi özelinde farklıdır. Belirtiler genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Diş çevresinde hassasiyet,
  • Diş veya diş eti bölgesinde ödem ve ağrı,
  • Isırma ya da çiğneme sırasında ağrı,
  • Soğuk ve sıcak içeceklere karşı ağrı ve hassasiyet,
  • Yüksek ateş.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısı nasıl geçer?” sorusu da merak edilen bir diğer konu. Kişinin bu bölgede ağrı yaşaması durumunda altta yatan nedeni tespit etmesi son derece önemli. Eğer dişteki ağrı hafif bir tahriş nedeniyle yaşanıyorsa tuzlu su gibi bir müdahale ile sonuç alınabilir. Ancak sorun ciddi bir nedenden kaynaklanıyorsa diş hekimi müdahalesi gereklidir. Yaşanan ağrı 1-2 gün boyunca devam ediyorsa mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.

 

Evde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

“Diş ağrısına ne iyi gelir evde neler yapılabilir?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Ağrı özellikle geceleri şiddetlenebilir. Bu durumda yaşanan ağrı hafifletmek adına diş hekiminizin bilgisi dahilinde evde bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. İşte “Diş ağrısına ne iyi gelir evde tedavi?” sorusunun yanıtı:

Tuzlu Su ile Gargara

Genel olarak uygulanan yöntemlerden biridir. Tuzlu su doğal bir dezenfektandır. Bu karışım ile yapılan gargara ile hem diş aralarındaki gıda artıkları temizlenir hem de ağıda bulunan yaralardaki inflamasyon azaltılabilir. Uygulama için 1 bardak suya yarım çay kaşığı kadar tuz eklenip iyice karıştırılması ve gargara yapılması yeterlidir.

Soğuk Kompres

Ağrı olan bölgeye soğuk uygulama özellikle travma kaynaklı durumlarda etkili olabilir. Soğuk uygulama sayesinde bölgedeki kan damarları daralır ve ağrı hissinde azalma yaşanır.

Sarımsak

Ağrı için antibiyotik etkisi olarak bilinen sarımsak hem dişteki plan oluşumuna neden olan bakterileri yok eder hem de yaşanan ağrının hafiflemesine yardım eder. Uygulama için sarımsağın ezilerek macun kıvamına getirilmesi ya da rendelenmesi yeterlidir. Ardından ağrıyan bölgeye sürülmelidir.

Karanfil

“Diş ağrısına ne iyi gelir bitkisel bir uygulama var mı?” diye merak ediyorsanız karanfili deneyebilirsiniz. Karanfilin içerdiği yağ ağrının ve ağrıyan bölgede bulunan inflamasyonun azalmasına yardım eder.

Kekik Yağı

Bir diğer bitkisel diş ağrısı ilacı da kekiktir. Güçlü bir antioksidan ve antibakteriyel olan kekik yağı su ile seyreltilmeli ve ardından temiz bir pamukla ağrıyan bölgeye uygulanmalıdır. Ayrıca 1 bardak suya 1 damla eklenerek gargara da yapılabilir.

Buğday Çimi

“Diş ağrısına ne iyi gelir ilaç yerine ne uygulanabilir?” diye merak ediyorsanız buğday çiminden yardım alabilirsiniz. Buğday çimi suyu ile günde birkaç kez gargara yapabilirsiniz.

Başınızı Yükseltin

Ağrı durumunda uyumak zordur ve yatmak yaşanan ağrının artmasına neden olur. Çünkü baş düz pozisyondayken kan basıncı artar. Bu nedenle başı yükselterek uyumak ağrının azalmasına yardım eder.

Gece Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

“Uyutmayan diş ağrısı nasıl geçer?” sorusu da sıklıkla merak edilenler arasında. Uyutmayan ağrı çok sık yaşanır. Çünkü gece yaşanan hormonal değişiklikler nedeniyle damarlardaki basınç artar ve damarlar genişler. Bunun bir sonucu olarak da geceleri daha şiddetli ağrı yaşanır. Bu durumda diş ağrısına iyi gelen ağrı kesiciler alınabilir ve ilk fırsatta diş hekimine gidilebilir.

20’lik Diş Ağrısı Nedir? 20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısına ne iyi gelir çürük olduğunda neler yapılabilir?” sorusu da merak edilenler arasında. 20’lik diş, alt ve üst çenede yer alan dişlerin en sonundan üçüncü büyük dişlerdir. Bu dişler bulundukları yer nedeniyle genel olarak kemikle ya da diş eti ile kaplıdır. Bu durumda da dişler gömülü kalır ve çıkması gereken dönemde çıkamaz, ağrı yaşanır. Peki 20’lik diş ağrısına ne iyi gelir? Bu durumda tıbbi yardım alınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.09.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 29.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER