444 3 703

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Yaygın yaÅŸanan problemlerden biri olan ve sıklıkla merak edilen sorulardan biri de “DiÅŸ aÄŸrısına ne iyi gelir?” YaÅŸanan aÄŸrı ister keskin ister sürekli olsun kiÅŸinin yaÅŸam kalitesini etkileyebilir. Peki, aniden baÅŸlayan aÄŸrı için neler yapılabilir? Ä°ÅŸte bu sorunun yanıtı:

Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Ä°lk olarak “DiÅŸ aÄŸrısı neden olur?” sorusunun yanıtı verilmelidir. DiÅŸlerde yaÅŸanan aÄŸrının altında birçok durum yatabilir. Bu nedenler arasında iltihaplanma, çürük, diÅŸ eti hastalıkları, apse ve diÅŸlerdeki hassasiyet olabilir. Ä°ÅŸte bu nedenler:

  • Ağız bölgesinde yaÅŸanan travmalar: Ağız bölgesinde yaÅŸanan herhangi bir travma ile kiÅŸinin diÅŸ bütünlüÄŸü bozulabilir. Bu durum da kiÅŸinin çiÄŸneme ve ısırma gibi eylemlerde aÄŸrı hissetmesine sebebiyet verir.
  • DiÅŸ apseleri: Geciken müdahale nedeniyle diÅŸ kökünde bakteri toplanmasıdır.
  • DiÅŸ çürüÄŸü: DiÅŸin dış kısmı olan mine tabakasının erozyona uÄŸramasıdır. Bu durum plaklar, gıdalarla alınan ÅŸekerli partiküller ve asit gibi nedenler oluÅŸur.
  • DiÅŸ eti hastalıkları: DiÅŸ etlerinin çeÅŸitli mikroorganizmalar tarafından enfekte edilmesidir. Bu durumda diÅŸ etinde iltihaplanma meydana gelir ve diÅŸ etleri kızarık bir görünüm alır. En doÄŸru tedavinin gecikmesi durumunda da kiÅŸinin diÅŸ eti bütünlüÄŸünde bozulma yaÅŸanır. Peki, iltihaplı diÅŸ aÄŸrısına ne iyi gelir? Ä°ltihap durumunda vakit kaybetmeden diÅŸ hekimine gidilmelidir.

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

DiÅŸ aÄŸrısı belirtileri her kiÅŸi özelinde farklıdır. Belirtiler genel olarak aÅŸağıdaki gibidir:

  • DiÅŸ çevresinde hassasiyet,
  • DiÅŸ veya diÅŸ eti bölgesinde ödem ve aÄŸrı,
  • Isırma ya da çiÄŸneme sırasında aÄŸrı,
  • SoÄŸuk ve sıcak içeceklere karşı aÄŸrı ve hassasiyet,
  • Yüksek ateÅŸ.

DiÅŸ AÄŸrısına Ne Ä°yi Gelir? DiÅŸ AÄŸrısı Nasıl Geçer?

DiÅŸ aÄŸrısı nasıl geçer?” sorusu da merak edilen bir diÄŸer konu. KiÅŸinin bu bölgede aÄŸrı yaÅŸaması durumunda altta yatan nedeni tespit etmesi son derece önemli. EÄŸer diÅŸteki aÄŸrı hafif bir tahriÅŸ nedeniyle yaÅŸanıyorsa tuzlu su gibi bir müdahale ile sonuç alınabilir. Ancak sorun ciddi bir nedenden kaynaklanıyorsa diÅŸ hekimi müdahalesi gereklidir. YaÅŸanan aÄŸrı 1-2 gün boyunca devam ediyorsa mutlaka diÅŸ hekimine baÅŸvurulmalıdır.

 

Evde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

“DiÅŸ aÄŸrısına ne iyi gelir evde neler yapılabilir?” sorusu da merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

AÄŸrı özellikle geceleri ÅŸiddetlenebilir. Bu durumda yaÅŸanan aÄŸrı hafifletmek adına diÅŸ hekiminizin bilgisi dahilinde evde bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. Ä°ÅŸte “DiÅŸ aÄŸrısına ne iyi gelir evde tedavi?” sorusunun yanıtı:

Tuzlu Su ile Gargara

Genel olarak uygulanan yöntemlerden biridir. Tuzlu su doÄŸal bir dezenfektandır. Bu karışım ile yapılan gargara ile hem diÅŸ aralarındaki gıda artıkları temizlenir hem de ağıda bulunan yaralardaki inflamasyon azaltılabilir. Uygulama için 1 bardak suya yarım çay kaşığı kadar tuz eklenip iyice karıştırılması ve gargara yapılması yeterlidir.

SoÄŸuk Kompres

AÄŸrı olan bölgeye soÄŸuk uygulama özellikle travma kaynaklı durumlarda etkili olabilir. SoÄŸuk uygulama sayesinde bölgedeki kan damarları daralır ve aÄŸrı hissinde azalma yaÅŸanır.

Sarımsak

AÄŸrı için antibiyotik etkisi olarak bilinen sarımsak hem diÅŸteki plan oluÅŸumuna neden olan bakterileri yok eder hem de yaÅŸanan aÄŸrının hafiflemesine yardım eder. Uygulama için sarımsağın ezilerek macun kıvamına getirilmesi ya da rendelenmesi yeterlidir. Ardından aÄŸrıyan bölgeye sürülmelidir.

Karanfil

“DiÅŸ aÄŸrısına ne iyi gelir bitkisel bir uygulama var mı?” diye merak ediyorsanız karanfili deneyebilirsiniz. Karanfilin içerdiÄŸi yaÄŸ aÄŸrının ve aÄŸrıyan bölgede bulunan inflamasyonun azalmasına yardım eder.

Kekik Yağı

Bir diÄŸer bitkisel diÅŸ aÄŸrısı ilacı da kekiktir. Güçlü bir antioksidan ve antibakteriyel olan kekik yağı su ile seyreltilmeli ve ardından temiz bir pamukla aÄŸrıyan bölgeye uygulanmalıdır. Ayrıca 1 bardak suya 1 damla eklenerek gargara da yapılabilir.

BuÄŸday Çimi

“DiÅŸ aÄŸrısına ne iyi gelir ilaç yerine ne uygulanabilir?” diye merak ediyorsanız buÄŸday çiminden yardım alabilirsiniz. BuÄŸday çimi suyu ile günde birkaç kez gargara yapabilirsiniz.

Başınızı Yükseltin

AÄŸrı durumunda uyumak zordur ve yatmak yaÅŸanan aÄŸrının artmasına neden olur. Çünkü baÅŸ düz pozisyondayken kan basıncı artar. Bu nedenle başı yükselterek uyumak aÄŸrının azalmasına yardım eder.

Gece Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

“Uyutmayan diÅŸ aÄŸrısı nasıl geçer?” sorusu da sıklıkla merak edilenler arasında. Uyutmayan aÄŸrı çok sık yaÅŸanır. Çünkü gece yaÅŸanan hormonal deÄŸiÅŸiklikler nedeniyle damarlardaki basınç artar ve damarlar geniÅŸler. Bunun bir sonucu olarak da geceleri daha ÅŸiddetli aÄŸrı yaÅŸanır. Bu durumda diÅŸ aÄŸrısına iyi gelen aÄŸrı kesiciler alınabilir ve ilk fırsatta diÅŸ hekimine gidilebilir.

20’lik DiÅŸ AÄŸrısı Nedir? 20’lik DiÅŸ AÄŸrısı Nasıl Geçer?

DiÅŸ aÄŸrısına ne iyi gelir çürük olduÄŸunda neler yapılabilir?” sorusu da merak edilenler arasında. 20’lik diÅŸ, alt ve üst çenede yer alan diÅŸlerin en sonundan üçüncü büyük diÅŸlerdir. Bu diÅŸler bulundukları yer nedeniyle genel olarak kemikle ya da diÅŸ eti ile kaplıdır. Bu durumda da diÅŸler gömülü kalır ve çıkması gereken dönemde çıkamaz, aÄŸrı yaÅŸanır. Peki 20’lik diÅŸ aÄŸrısına ne iyi gelir? Bu durumda tıbbi yardım alınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.09.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 29.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER