444 3 703

Hemoglobin (HGB) Nedir? Hemoglobin Değeri Kaç Olmalı?

2 Yorum

 

Hemoglobin, anemi yani kansızlık başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların sebeplerinin araştırılmasında kullanılan bir testtir.

Hemoglobin Testi Nedir?

Kanda HGB seviyeleri ölçümü desilitrede gram (g/dL) şeklinde ifade edilir. Bu değerin düşük seviyelerde çıkması, düşük oksijen seviyesi ile doğrudan bağlantılıdır. Bu test özellikle kişide demir eksikliği ya da kansızlık problemlerinde yapılır. Değerin normal referans aralığının altında olduğu noktada ölçülen hemoglobin seviyeleri bireyin cinsiyetine ve yaşına göre değişiklik gösterir. Bu seviye referans aralığının altında ise ilk anemiden şüphelenilir. Değerin yüksek çıkması da nadir görülen polisitemi kan hastalığını gösterir.

Hemoglobin Nedir?

“Hemoglobin nedir?” sorusunu daha detaylı açıklamak gerekirse; bu değer kanın vücutta oksijen taşımasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinde bulunur ve bu hücrelere renginin verir. Demir açısından oldukça zengin olan hemoglobin, oksijen ile birleşerek oksijeni, vücutta oksijen seviyelerinin düşük olduğu kılcal damarlara taşır.

Hemoglobin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Tam kan sayımının parametrelerinden biri olan HGB, demir eksikliği ve kansızlık başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıkları tespit etmek adına kullanılır.

Hemoglobin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Hemoglobin normal değeri düşükse bu durum vücudun kırmızı kan hücrelerini yaratma mekanizmasını etkileyen durum ya da hastalığa sebebiyet verir. Erkeklerde hemoglobin düşüklüğü de kansızlık habercisidir.

Düşük Hemoglobin Seviyesinin Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin eksikliği genellikle anemiye işaret eder. Bu durumda da baş ağrısı, zayıflık, düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, soluk cilt, el ve ayakta üşüme gibi çeşitli semptomlara neden olur.

Hemoglobin Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

“Hemoglobin pozitif ne demek?” diye merak ediyorsanız bu durumun hemoglobin yüksekliği olduğunu bilmelisiniz. İdrarda hemoglobin yüksekliği de idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere böbrek tümörleri, kemik iliği bozukluğu, orak hücre anemisi ve sıtma gibi durumlarda da görülür.

Yüksek Hemoglobin Seviyesinin Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin yüksekliği belirtileri genellikle kaşıntı, aniden kilo verme, başta ağrı, baş dönmesi, eklemlerin ağrıması ve şişmesi, halsizlik, gözlerde sararma ve aşırı terleme şeklindedir.

Hemoglobin Testi Nasıl Yapılır?

Hemoglobin yüksekliği ve düşüklüğü ölçümü için kişinin kolundaki damardan, el üzerinden ya da parmak ucundan kan alınır. Bu örnek yenidoğan bebeklerde de topuktan alınır ve incelenmeye gönderilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.08.2022 00:00
2 Yorum

18 Kasım 2023 tarihinde
Cengiz

Merhaba benim hgb değerim 18.3 çıktı hocam sigara veya alkol kullanmıyorum son 2 aydır baş dönmelerim arttı ne yapmalıyım: birçok doktor ile görüştük bisey yok diye bizi geçiştirdi.

Büyük Anadolu Hastaneleri
21 Kasım 2023 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


13 Haziran 2023 tarihinde
Bahar Konukoğlu

11.5.15.5 hgb de çıktı sonucu ne oluyor acaba

Büyük Anadolu Hastaneleri
14 Haziran 2023 tarihinde

Merhaba. Normal aralık 12 ile 14 ancak bu değerler de normal kabul edilmekte. En kapsamlı açıklama için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER