444 3 703

Hemoglobin (HGB) Nedir? Hemoglobin Değeri Kaç Olmalı?

2 Yorum

 

Hemoglobin, anemi yani kansızlık baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli rahatsızlıkların sebeplerinin araÅŸtırılmasında kullanılan bir testtir.

Hemoglobin Testi Nedir?

Kanda HGB seviyeleri ölçümü desilitrede gram (g/dL) ÅŸeklinde ifade edilir. Bu deÄŸerin düÅŸük seviyelerde çıkması, düÅŸük oksijen seviyesi ile doÄŸrudan baÄŸlantılıdır. Bu test özellikle kiÅŸide demir eksikliÄŸi ya da kansızlık problemlerinde yapılır. DeÄŸerin normal referans aralığının altında olduÄŸu noktada ölçülen hemoglobin seviyeleri bireyin cinsiyetine ve yaşına göre deÄŸiÅŸiklik gösterir. Bu seviye referans aralığının altında ise ilk anemiden ÅŸüphelenilir. DeÄŸerin yüksek çıkması da nadir görülen polisitemi kan hastalığını gösterir.

Hemoglobin Nedir?

“Hemoglobin nedir?” sorusunu daha detaylı açıklamak gerekirse; bu deÄŸer kanın vücutta oksijen taşımasını saÄŸlayan kırmızı kan hücrelerinde bulunur ve bu hücrelere renginin verir. Demir açısından oldukça zengin olan hemoglobin, oksijen ile birleÅŸerek oksijeni, vücutta oksijen seviyelerinin düÅŸük olduÄŸu kılcal damarlara taşır.

Hemoglobin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı Ä°çin Yapılır?

Tam kan sayımının parametrelerinden biri olan HGB, demir eksikliÄŸi ve kansızlık baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli rahatsızlıkları tespit etmek adına kullanılır.

Hemoglobin DüÅŸüklüÄŸü Ne Anlama Gelir?

Hemoglobin normal deÄŸeri düÅŸükse bu durum vücudun kırmızı kan hücrelerini yaratma mekanizmasını etkileyen durum ya da hastalığa sebebiyet verir. Erkeklerde hemoglobin düÅŸüklüÄŸü de kansızlık habercisidir.

DüÅŸük Hemoglobin Seviyesinin Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin eksikliÄŸi genellikle anemiye iÅŸaret eder. Bu durumda da baÅŸ aÄŸrısı, zayıflık, düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, baÅŸ dönmesi, göÄŸüs aÄŸrısı, soluk cilt, el ve ayakta üÅŸüme gibi çeÅŸitli semptomlara neden olur.

Hemoglobin YüksekliÄŸi Ne Anlama Gelir?

“Hemoglobin pozitif ne demek?” diye merak ediyorsanız bu durumun hemoglobin yüksekliÄŸi olduÄŸunu bilmelisiniz. Ä°drarda hemoglobin yüksekliÄŸi de idrar yolu enfeksiyonları baÅŸta olmak üzere böbrek tümörleri, kemik iliÄŸi bozukluÄŸu, orak hücre anemisi ve sıtma gibi durumlarda da görülür.

Yüksek Hemoglobin Seviyesinin Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin yüksekliÄŸi belirtileri genellikle kaşıntı, aniden kilo verme, baÅŸta aÄŸrı, baÅŸ dönmesi, eklemlerin aÄŸrıması ve ÅŸiÅŸmesi, halsizlik, gözlerde sararma ve aşırı terleme ÅŸeklindedir.

Hemoglobin Testi Nasıl Yapılır?

Hemoglobin yüksekliÄŸi ve düÅŸüklüÄŸü ölçümü için kiÅŸinin kolundaki damardan, el üzerinden ya da parmak ucundan kan alınır. Bu örnek yenidoÄŸan bebeklerde de topuktan alınır ve incelenmeye gönderilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.08.2022 00:00
2 Yorum

18 Kasım 2023 tarihinde
Cengiz

Merhaba benim hgb değerim 18.3 çıktı hocam sigara veya alkol kullanmıyorum son 2 aydır baş dönmelerim arttı ne yapmalıyım: birçok doktor ile görüştük bisey yok diye bizi geçiştirdi.

Büyük Anadolu Hastaneleri
21 Kasım 2023 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


13 Haziran 2023 tarihinde
Bahar KonukoÄŸlu

11.5.15.5 hgb de çıktı sonucu ne oluyor acaba

Büyük Anadolu Hastaneleri
14 Haziran 2023 tarihinde

Merhaba. Normal aralık 12 ile 14 ancak bu değerler de normal kabul edilmekte. En kapsamlı açıklama için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER