444 3 703

İkili Tarama Testi Nedir? Neden Yapılır?

 

Ä°kili tarama testi, doÄŸum kusurları, zeka geriliÄŸi ve anatomik anormalliklerin öÄŸrenilip önlem alınmasında kullanılır. Ä°ÅŸte bu test hakkında bilinmesi gerekenler ve merak edilenler:

Ä°kili Tarama Testi (Ä°kili Test) Nedir?

Ä°kili tarama testi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Ä°kili test, hamileliÄŸin ilk 3 ayında bebeÄŸin kromozomal geliÅŸiminde oluÅŸabilecek anormalliÄŸi kontrol etmek için kullanılan doÄŸum öncesi kan testidir. Kromozomlarda ortaya çıkan anormallikler, bebeÄŸin fetüs içinde ve sonraki yaÅŸamında büyümesini ciddi oranda etkileyen saÄŸlık sorunlarına yol açabilir. Bu test, Edward sendromu veya Down sendromu gibi belirli bozuklukların olasılıklarını erken evreden tespit etmede etkilidir. Test ile kanda PAPP-A ve serbest Beta HCG semptomları kontrol edilir. Test ayrıca ultrason ense taramasını da kapsayarak kromozomal anormallikleri kontrol eder.

İkili Tarama Testinin Avantajları Nelerdir?

Ä°kili test, hamilelik döneminde ya da bebek doÄŸduktan sonraki dönemde bakım, testler ve tedaviler konusunda seçim yapılmasına olanak saÄŸlar.

İkili Tarama Testi Nasıl Yapılır?

“Ä°kili tarama testi nasıl yapılır?” merak edilen bir diÄŸer konu baÅŸlığıdır. Bu test ultrason ile gerçekleÅŸtirilir. Sonuçlar pozitif ve negatif olarak bildirilir. Test sonuçları alınan kan örneÄŸi kadar annenin yaşına ve fetüsün ne kadar olduÄŸu ile de ilgilidir. Teste göre Serbest beta HCG'nin yüksek seviyeleri Down sendromu riskini tanımlar. Bunun yanında düÅŸük protein seviyeleri ise Down sendromu riskini taşıdığını belirtir. Peki, ikili tarama testi aç karnına mı yapılır? Test öncesinde herhangi bir hazırlık gerekmez ve annenin aç ya da tok olması da sonucu etkilemez.

Ä°kili Tarama Testi Sonucu

Ä°kili tarama testi sonucu detaylı bir ÅŸekilde analiz edilir. Ä°kili tarama testi sonuçları analizi sonrasında da hamilelik süreci hakkında bir plan yapılır. Peki, ikili tarama testi sonuçları nasıl olmalı? Sonuçlara göre 1:10 ila 1: 250 oran, pozitif ve yüksek riskli anlamına gelir. 1: 1000 ve daha yüksek çıkan oran ise negatif ve düÅŸük riski ifade eder. Nukal saydamlık deÄŸeri bu testle birleÅŸtirildiÄŸinde doÄŸruluÄŸu ifade eden oran %80'e kadar yükselir. Bunun yanında da 3,5 mm'den daha düÅŸük olan NT deÄŸeri de normal kabul edilir. “Ä°kili tarama testi PAPP-A kaç olmalı?” sorusu da merak edilen sorular arasında. Bu sorunun en doÄŸru yanıtı rapor incelenmesi sonucunda verilir.

İkili Tarama Testi Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

“Ä°kili tarama testi ne zaman yapılır?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Bu test gebeliÄŸin 11 ve 14.haftaları arasında yaptırılabilir.

İkili Tarama Testinde Nelere Bakılır?

“Ä°kili tarama testi neden yapılır? Nelere bakılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu test ile bebekte Patau sendromu, Down sendromu ve Edwards sendromu olup olmadığı araÅŸtırılır. Ancak bu test bebekte bu sendromların olup olmadığını kesin bir dille söylemez. Yalnızca bebeÄŸin bu sendromlardan birine sahip olma ÅŸansını daha yüksek ya da daha düÅŸük oranında ifade eder.

Ä°kili Tarama Testi Zorunlu mudur?

ikili tarama testi deÄŸerleri bebekte Patau sendromu, Down sendromu ve Edwards sendromu gibi rahatsızlıkları önceden teÅŸhis etmede yardımcı olduÄŸundan önerilen bir testtir ancak zorunlu deÄŸildir.

Down Sendromu Tedavi Edilebilir mi?

Ä°kili tarama testi riskli çıkanlar down sendromunun tedavi edilip edilemeyeceÄŸini merak eder. Ancak bu sendromun bir tedavisi bulunmaz. Bu sendroma sebep olan kromozonlar ebeveynlerden kaynaklı bir durum yüzünden deÄŸil tesadüfü olarak yanlış bölünür.

Ä°kili Tarama Testinde BebeÄŸin Cinsiyeti Belli Olur mu?

Bu test bebekte genetik rahatsızlıkları riskini ölçmek adına uygulanır ve bebeÄŸin cinsiyeti ikili test ile öÄŸrenilmez. Ancak aynı haftalarda yapılan detaylı ultrason ile cinsiyet hakkında bilgi alınabilir.

İkili Tarama Testi Fiyatı

Ä°kili tarama testi fiyatı da merak edilen konular arasında. Ä°kili tarama testi fiyatları uygulanacak iÅŸleme ve merkeze göre farklılık gösterir. Bu nedenle muayene öncesi 2'li tarama testi fiyat 2022 dönemi hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.

Ä°kili Tarama Testi Ne Kadar Sürer?

“Ä°kili tarama testi ne kadar sürer?” diye merak ediyorsanız bu testin ortalama 20 dakika kadar sürdüÄŸünü bilmelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 08.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER