444 3 703

İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

 

Ä°Ä°AB nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Açılımı ince iÄŸne aspirasyon biyopsisi olan Ä°Ä°AB, görüntüleme ile nodül ya da kitleye uygulanan ve tanılama yapılmasına yardımcı olan bir iÅŸlemdir. Bu iÅŸlemle canlı doku örnekleri kolaylıkla analiz edilebilir ve hastalıklarda tanılama yapılabilir. Bu yöntem genellikle lenf nodları, tiroid nodülleri, akciÄŸer nodülleri ve tükürük bezi kitlelerinin tanısında kullanılır. Güvenilir, konforlu ve aÄŸrısız bir teÅŸhis yöntemidir. Genel olarak 15-30 dakika kadar süren ince iÄŸne aspirasyonu, her yaÅŸ gurubuna uygulanabilir.

Ä°nce Ä°ÄŸne Biyopsisi Nedir?

Ä°nce iÄŸne biyopsisi, görüntüleme kullanılarak kitle ya da nodülden ince yapılı enjektör ya da iÄŸne ile örnek alan ve bu örnekleri deÄŸerlendiren iÅŸlemdir. Bu iÅŸlem sayesinde doku örneÄŸi cerrahi müdahaleye gerek kalmadan alınabilir.

İnce İğne Biyopsisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

  • Tiroid ince iÄŸne aspirasyon biyopsisi
  • Tükürük bezi kitleleri
  • Lenf nodu ince iÄŸne aspirasyon biyopsisi
  • Cilt altı nodülleri
  • AkciÄŸer nodülleri

İnce İğne Biyopsisinin Avantajları Nelerdir?

Ä°nce iÄŸne aspirasyon biyopsisi ile yapılan iÅŸlem hızlı, kolay, aÄŸrısız ve güvenilirdir. Bu özellikleri ile de hem doktora hem de hastaya avantaj saÄŸlar. Ä°ÅŸlemle alınan örneÄŸin sonucu iyi huylu ise hasta gereksiz bir ameliyat iÅŸleminde kurtulur.

İnce İğne Biyopsisi Nasıl Uygulanır?

“Ä°nce iÄŸne aspirasyon biyopsisi nedir? Nasıl uygulanır?” sorusu da merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Biyopsi yapılacak bölge ultrasonografi ile deÄŸerlendirilir. Ardından bölge antiseptik ile temizlenerek lokal anestezi ile uyuÅŸturulur. Bu iÅŸlemin sonrasında da iÄŸne ucu ve enjektör ile nodüle yönelik incelemeler yapılır. Alınan örnek ise mikroskop camlarına püskürtülür. “Memede ince iÄŸne aspirasyon biyopsisi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı da aynı ÅŸekildedir.

İnce İğne Biyopsisi Hamilelere Yapılabilir mi?

“Ä°ÄŸne aspirasyonu nedir?” sorusu kadar bu iÅŸlemin hamile kadınlara uygulanıp uygulanamayacağı da merak edilir. Bu yöntem gebelerde de güvenle kullanılabilir.

Ä°nce Ä°ÄŸne Biyopsi Ä°ÅŸleminden Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ä°ÅŸlem öncesinde hastanın kanama parametrelerini sunan parametreler incelenmelidir. Bu süreçte hastanın kan sulandırıcı kullanmaması önemlidir. Ä°ÅŸlem sonrasında ise bölgeye 1 gün kadar su gelmemelidir.

Tiroid Biyopsisi Acı Verir mi?

Tiroid iÄŸne biyopsisi de lokal anestezi ile uygulandığından hastaya aÄŸrı yaÅŸatmaz. Tiroid ince iÄŸne aspirasyon biyopsisi sonuçları da alınan hücrelerde tiroid kanserinin saptanması söz konusuysa nodüle ameliyat uygulandığında ameliyat sonucu patolojik incelemesinde tiroid kanseri saptanma olasılığı %97-99’dur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 08.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER