444 3 703

İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

 

İİAB nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Açılımı ince iğne aspirasyon biyopsisi olan İİAB, görüntüleme ile nodül ya da kitleye uygulanan ve tanılama yapılmasına yardımcı olan bir işlemdir. Bu işlemle canlı doku örnekleri kolaylıkla analiz edilebilir ve hastalıklarda tanılama yapılabilir. Bu yöntem genellikle lenf nodları, tiroid nodülleri, akciğer nodülleri ve tükürük bezi kitlelerinin tanısında kullanılır. Güvenilir, konforlu ve ağrısız bir teşhis yöntemidir. Genel olarak 15-30 dakika kadar süren ince iğne aspirasyonu, her yaş gurubuna uygulanabilir.

İnce İğne Biyopsisi Nedir?

İnce iğne biyopsisi, görüntüleme kullanılarak kitle ya da nodülden ince yapılı enjektör ya da iğne ile örnek alan ve bu örnekleri değerlendiren işlemdir. Bu işlem sayesinde doku örneği cerrahi müdahaleye gerek kalmadan alınabilir.

İnce İğne Biyopsisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

  • Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi
  • Tükürük bezi kitleleri
  • Lenf nodu ince iğne aspirasyon biyopsisi
  • Cilt altı nodülleri
  • Akciğer nodülleri

İnce İğne Biyopsisinin Avantajları Nelerdir?

İnce iğne aspirasyon biyopsisi ile yapılan işlem hızlı, kolay, ağrısız ve güvenilirdir. Bu özellikleri ile de hem doktora hem de hastaya avantaj sağlar. İşlemle alınan örneğin sonucu iyi huylu ise hasta gereksiz bir ameliyat işleminde kurtulur.

İnce İğne Biyopsisi Nasıl Uygulanır?

“İnce iğne aspirasyon biyopsisi nedir? Nasıl uygulanır?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Biyopsi yapılacak bölge ultrasonografi ile değerlendirilir. Ardından bölge antiseptik ile temizlenerek lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu işlemin sonrasında da iğne ucu ve enjektör ile nodüle yönelik incelemeler yapılır. Alınan örnek ise mikroskop camlarına püskürtülür. “Memede ince iğne aspirasyon biyopsisi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı da aynı şekildedir.

İnce İğne Biyopsisi Hamilelere Yapılabilir mi?

“İğne aspirasyonu nedir?” sorusu kadar bu işlemin hamile kadınlara uygulanıp uygulanamayacağı da merak edilir. Bu yöntem gebelerde de güvenle kullanılabilir.

İnce İğne Biyopsi İşleminden Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlem öncesinde hastanın kanama parametrelerini sunan parametreler incelenmelidir. Bu süreçte hastanın kan sulandırıcı kullanmaması önemlidir. İşlem sonrasında ise bölgeye 1 gün kadar su gelmemelidir.

Tiroid Biyopsisi Acı Verir mi?

Tiroid iğne biyopsisi de lokal anestezi ile uygulandığından hastaya ağrı yaşatmaz. Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi sonuçları da alınan hücrelerde tiroid kanserinin saptanması söz konusuysa nodüle ameliyat uygulandığında ameliyat sonucu patolojik incelemesinde tiroid kanseri saptanma olasılığı %97-99’dur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 08.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER