444 3 703

Karaciğer Fonksiyon Testleri: ALT – AST

 

KaraciÄŸer fonksiyon testleri, karaciÄŸerdeki problemlerin araÅŸtırılmasında kullanılan yaygın testlerdir. ALT ve AST olarak farklılık gösteren KCFT testi nedir? Nasıl yapılır?

KaraciÄŸer Fonksiyon Testleri Nelerdir?

KaraciÄŸer fonksiyon testleri nelerdir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Bu testler Alanin Aminotransferaz yani ALT ve Aspartat Aminotransferaz – AST’dir. ALT testi karaciÄŸerdeki hasarı incelemek ve karaciÄŸer hastalıklarını teÅŸhis etmek adına kullanılır. AST testi ise siroz, hepatit ve karaciÄŸer hasarı gibi sorunların teÅŸhisinde kullanılır.

ALT Testi Nedir?

KaraciÄŸer enzim testleri arasında olan ALT, karaciÄŸer hasarını inceler. ALT karaciÄŸer tarafından üretilen bir enzimdir ve SGPT yani serum glutamik piruvik transaminaz olarak da adlandırılır. KaraciÄŸer çeÅŸitli nedenlerle hasar gördüÄŸünde kana daha fazla ALT karışır ve bu seviye yükselir. ALT testi de bu yükseliÅŸi ölçer.

ALT Testi Hangi Hastalıkların Tanısı Ä°çin Yapılır?

ALT karaciÄŸer fonksiyon testi, karaciÄŸer hasarını inceler. ALT karaciÄŸer baÅŸta olmak üzere az miktarda kaslar, böbrek ve kalpte bulunan bir enzimdir. KaraciÄŸerde hücrelerin zarar görmesine neden olan rahatsızlıklar ALT düzeylerini etkiler.

ALT Testi Nasıl Yapılır?

KCFT testleri arasında olan ALT testi için koldaki herhangi bir damardan kan örneÄŸi alınır ve ALT deÄŸeri incelenir. KaraciÄŸer hasarının kontrol edilmesini saÄŸlayan bu test ile karaciÄŸerdeki hasar öÄŸrenilir ve uygun bir tedavi süreci planlanır.

ALT YüksekliÄŸi Nedir?

ALT testi için normal referans aralığı <41 U/L’dir. Bu aralığa göre yüksek çıkan ALT, karaciÄŸerde hastalığa iÅŸaret eder. Bu deÄŸerin yükselmesine obezite, alkol, siroz, diyabet, karaciÄŸerde yaÄŸlanma, safra yolu tıkanıklığı, hepatit ve kalp yetmezliÄŸi gibi rahatsızlıklar neden olur.

ALT DüÅŸüklüÄŸü Nedir?

ALT deÄŸerinin düÅŸük çıkması tıbbi bir tehlikeyi iÅŸaret etmez.

ALT Testi Kimlerden Ä°stenir?

Bu test hem belirli ÅŸikayetlerin olması hem de karaciÄŸer hastalığı tedavisinin gidiÅŸatının deÄŸerlendirilmesi adına yapılır. Testin yapılmasına neden olan ÅŸikayetler ise ÅŸöyledir:

  • Ailede karaciÄŸer hastalığı öyküsü
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Aşırı zayıflık
  • Bacak ve ayak bileklerinin ÅŸiÅŸmesi
  • Ciltte kaşıntı
  • Diyabet veya metabolik sendrom
  • Hepatit virüsü maruziyeti
  • Ä°ÅŸtahta kayıp
  • Karında aÄŸrı
  • Karında ÅŸiÅŸlik
  • Koyu renk idrar
  • Kronik yorgunluk
  • Mide bulantısı
  • Obezite
  • Sarılık
  • YaÄŸlı karaciÄŸer hastalığı

 

AST Nedir?

AST de karaciÄŸer tarafından üretilen bir enzimdir. Ek olarak böbrek, beyin, kaslar, kalp ve kırmızı kan hücrelerinde de az miktarda bulunur.

AST Hangi Hastalıkların Tanısı Ä°çin Yapılır ?

KaraciÄŸer enzim yüksekliÄŸi belirtileri uygulanan AST karaciÄŸer hasarı, siroz ve hepatit gibi rahatsızlıkları teÅŸhis etmek adına uygulanır.

AST Testi Nasıl Yapılır ?

“AST karaciÄŸer fonksiyon testleri nasıl yapılır?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Bu test vücut için önemli iÅŸlevleri yerin getiren karaciÄŸerdeki hasarları kontrol etmek adına uygulanır. Test ile karaciÄŸer hasarı tespit edilir ve en uygun tedavi planlanır. Bu test için hastanın kolundaki damardan kan alınır ve sonuçlar ALT ile birlikte deÄŸerlendirilir.

AST YüksekliÄŸi Nedir?

AST karaciÄŸer fonksiyon testleri yüksekliÄŸi ÅŸu ÅŸekilde tespit edilir:

AST testi için normal referans aralığı <41 U/L’dir. Sonuç bu deÄŸerin üstün olduÄŸunda AST yüksekliÄŸi söz konusudur. Yüksek AST deÄŸeri kaslar, karaciÄŸer, böbrek ve kalpteki hastalıkları iÅŸaret eder. Bu yükseliÅŸe neden olan önemli hastalıklar da siroz, safra kanallarının tıkanması, karaciÄŸer kanseri ve kronik hepatittir. Bunun yanında karaciÄŸerde yaÄŸlanma, aşırı sıcak ve güneÅŸ çarpması, nöromüsküler hastalıklar, anjiyoplasti de bu deÄŸerin yükselmesine neden olur. AST deÄŸerinin yükselmesinde etkili olan diÄŸer rahatsızlıklar da gebelik, aşırı egzersiz, kaslarda yaralanma, mide kanamaları, obezite, , hemolitik anemiler, çölyak, organ yetmezliÄŸi ve Wilson hastalığı ÅŸeklindedir.

AST DüÅŸüklüÄŸü Nedir?

KaraciÄŸer fonksiyon testleri biyokimya laboratuvarlarında incelenir ve AST’nin düÅŸük olması diyabetik ketoasidoz, böbrek hastalıkları, B6 vitamin eksikliÄŸi, hamilelik ve ciddi beslenme bozukluÄŸunun bir sonucu olabilir.

KaraciÄŸer Fonksiyon Testleri Fiyat

KaraciÄŸer fonksiyon testleri fiyat aralığı yapılacak uygulama özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle iÅŸlem öncesinde detaylı bilgi alınmalıdır.

KaraciÄŸer Fonksiyon Testleri Normal DeÄŸerleri Nedir?

KaraciÄŸer fonksiyon testleri normal deÄŸerleri AST ve ALT için <41 U/L’dir.

Karaciğer Fonksiyon Testleri Nerede Yapılır?

“KaraciÄŸer fonksiyon testleri nerede yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testlerin dahiliye doktoru tarafından istendiÄŸini bilmelisiniz. Bu testler hakkında merak edilen sorulardan bir diÄŸeri de “KaraciÄŸer fonksiyon testleri aç karnına mı yapılır?” sorusudur. Önceden hazırlık istemeyen bu testlerin yanında doktorun hemogram ve kan ÅŸekeri testleri isteme ihtimaline karşı sabah aç karnına gidilmesi daha doÄŸru olur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 09.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 09.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER