444 3 703

Çocuk Resimleri Psikolojik Analizi

 

Çocuk resimleri psikolojik analizi eÄŸitim alanında olan çoÄŸu uzmanın dikkatini çeken bir alandır. Psikologlar, araÅŸtırmacılar, eÄŸitmenler ve ebeveynler de bu çizimlerin neyi ifade ettiÄŸini anlamak için çeÅŸitli gözlemler ve araÅŸtırmalar yapmakta. Küçük çocukların çizimlerini gözlemleme ve analiz etme süreciyle, her çocuÄŸun sosyal/duygusal, fiziksel ve entelektüel geliÅŸimi hakkında bilgi edinilebilir. Çocuklar genellikle etraflarındaki dünyayı küçük çocuklar için entelektüel, fiziksel ve duygusal yöntemlerle keÅŸfederler; kalem, fırça ve kağıt, onların en büyük umutlarını ve en derin korkularını iletmenin en iyi yoludur.

ÇocuÄŸunuzun çizdiÄŸi resimlerin psikolojik analizlerinin yapılmasını istiyor, bu resimlerde gördüÄŸünüz anormal detayların anlamını merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz. Bu yazımızda Hospitalpark Darıca Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Sena Cabbar, çocuk resimleri psikolojik analizi hakkında önemli bilgiler verdi.

ÇocuÄŸunuzun Çizimleri ve Karalamaları Ne Anlama Geliyor?

Çocuklar sözle ifade edemedikleri duygu, düÅŸünce ve davranışlarını resim yaparak veya oyun üzerinden anlatırlar. ÇocuÄŸun iç dünyasını anlayabilmek için çizdikleri resimlerdeki detaylar önemlidir. Resimleri yorumlayarak çocukların zorlandığı, anlatamadığı ÅŸeyleri anlayabilmemiz mümkün olabilir. Tek bir resim üzerinden yorum yapmak bize doÄŸru sonuçlar vermeyebilir.

ÖrneÄŸin;

  • Aile üyelerinden birinin büyük çizilmesi, ailede onun sözünün geçtiÄŸini ve çocuÄŸun da ondan çekindiÄŸini gösteriyor olabilir.
  • Aile üyelerinden birinin eksik çizilmesi ya da küçük çizilmesi çocuÄŸun o aile bireyiyle problemi olduÄŸunu, onu kıskandığını, onu sevmediÄŸini gösteriyor olabilir.
  • Özenle boyanan kiÅŸi çocuÄŸun en çok önemsediÄŸi kiÅŸi olurken, olumsuz duygular hissettiÄŸi kiÅŸileri çocuk siyaha boyayabilir gibi çocuÄŸun çizdiÄŸi resmi yorumlama örnekleri verebiliriz.

Çocuk Resimlerindeki Renk ve Figürler

Çocuk resimleri analizi için çocuÄŸun kağıda döktüÄŸü ÅŸekillerden, boyutlardan, çizgilerden ve daha birçok belirteçten yararlanılabilir. Ancak bu belirteçler mutlaka çocuÄŸun ruh saÄŸlığı ve yaşına göre deÄŸerlendirilmelidir. Ancak bu parametrelere baÄŸlı kalınarak yapılan bir analiz doÄŸru olacaktır. Bu sebeple de çocuk resimlerinin analizi yalnızca bu alanda eÄŸitim almış uzman kiÅŸilerce yapılması son derece önemlidir.

Çocukların yaÅŸlarına göre genel çizimleri ise ÅŸu ÅŸekilde anlatılabilir: 1-4 yaÅŸ arası çocukların yaptığı çizimler genel olarak basit karalamalardır. Bu dönemdeki çocuklar genel olarak oyun amaçlı ve rastgele çizimler çizer ve renkleri de bu ÅŸekilde kullanır. 4-7 yaÅŸ arası çocuklar ise çocuk resimleri psikolojik analizinde ÅŸema öncesi dönemindedir. Bu yaÅŸ aralığında olan çocuklar bir insanı çizmek istediÄŸinde yuvarlak kafa ve ayaklardan oluÅŸan bir figür resmeder. Yaşın ilerlemesi ile çocuÄŸun hem el becerisi hem de hayal dünyası geliÅŸir ve bu nedenle 7 yaşındaki çocuÄŸun resmi daha farklı detaylar sunar.

Çocuk Resimlerindeki Aile ve Sosyal Ä°liÅŸki Figürü

Resimden psikolojik analiz denildiÄŸinden aile ile ilgili olan resimler çocukların iç dünyasındaki sorunlar ve kiÅŸiliÄŸi hakkında önemli bilgiler verir. Çocuklar bu türden resimlerde genel olarak anne, baba ve varsa kardeÅŸe karşı hissettiÄŸi duyguları ve bu kiÅŸilerle olan iliÅŸkisini yansıtır. Bu resimlerde çocuklar ailesinde bulunan bireyleri farklı yerler ve boyutlarda çizer. Özellikle resimde kiÅŸiyi bir yere hapsetme ya da kendisinden uzak bir yere çizme gibi bir durum söz konusu ise bu çocuÄŸun kaçış ve korunma duygularının resmettiÄŸi anlamına gelir. Mutlu bir aile ortamında olan ve kendini aileden gören çocukların resminde anne, baba ve kardeÅŸ ya da kardeÅŸler detaylı, eÅŸit boyutta ve yakın çizilir.

ÇocuÄŸunuzun Çizimlerinin Anlamları

ÇocuÄŸun çizdiÄŸi resmi yorumlama, çocuÄŸunuzun zihninde neler olduÄŸu hakkında önemli detaylar sunabilir. Resimlerdeki önemli detaylarla çocuÄŸunuzun yaÅŸadığı duygusal ve fiziksel deneyimler hakkında ipuçları alabilirsiniz. Bunlar:

1. İlk Bakış

ÇocuÄŸunuzun resmine ilk baktığınızda iç dünyasında neler hissettiÄŸini anlayabilirsiniz. Resme baktığınızda neÅŸeli mi yoksa iç karartıcı mı görünüyor? Bu soruyu sorarak ilk ipuçlarını alabilirsiniz.

2. Renk Kullanımı

Çocuklar büyüdükçe deneyimleri ve keÅŸfettikleri duygular da artar. Bu nedenle duygusal anlamda saÄŸlıklı olan bir çocuk, resimlerinde geniÅŸ bir renk yelpazesine yer verir. ÇocuÄŸunuzun resimlerinde hemen hemen tüm renkler bulunuyorsa çocuÄŸunuzun mutlu olduÄŸunu anlayabilirsiniz. Resimlerdeki renkler duygular hakkında önemli bilgiler sunduÄŸundan belirli renk ya da renklerin aşırı derecede kullanımı da bu anlamda size ışık tutabilir. ÇocuÄŸunuzun resimlerinde yeÅŸil ve mavi renkler hakimse çocuk iç dünyasında mutlu ve uyumludur. Sarı ve turuncu gibi sıcak renkler de neÅŸeli olduÄŸunu gösterir. Koyu renklerin hakim olması da çocuÄŸun iç dünyasında bir hüznün hakim olduÄŸu anlamına gelebilir ve bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Çocuk Çizim AÅŸamaları

Çocuklar üç aÅŸamada resim çizer:

  • Karalama AÅŸaması: Bu aÅŸamada gerçek bir anlam bulunmaz ve rastgele karalamalar yapılır
  • Åžema Öncesi AÅŸama: Bu aÅŸamada ev ve aÄŸaç gibi basit figürler çizilir
  • Åžema AÅŸaması: Çizimler artık gerçekçi detaylara sahiptir
  • Çocuk sayfanın ortasına gülen bir güneÅŸ çizdiyse bu mutlu ve uyumlu bir ruh halinin iÅŸaretidir.
  • Resimlerdeki çubuk figürler de aileyi ifade eder. Bu resimlerde çocuklar kendini konumlandırdığı yer ve durduÄŸu birey detayıyla duygusal durumu hakkında bilgiler sunar.
  • ÇocuÄŸun resimlerindeki detaylar yaşı ile birlikte giderek artıyorsa bu biliÅŸsel olarak geliÅŸtiÄŸinin bir göstergesidir.
  • ÇocuÄŸun resimlerinde bulut ve yaÄŸmur gibi detaylar fazla ise bu endiÅŸeli ve korkmuÅŸ olabileceÄŸini gösterebilir.
  • Çocukların çizdikleri ev resimlerindeki pencere sayısı, kapı ve eve giden bir geçit olup olmadığı önemli detaylardır. Resimdeki evin kapısı açıksa bu misafirperver bir kiÅŸiliÄŸi gösterir. Geçit bulunan bir ev de çocuÄŸun yaşıtlarıyla saÄŸlıklı iliÅŸkiler kurabildiÄŸini gösterir.

ÇocuÄŸunuzun Çizimlerini Ne Zaman Ä°ncelemelisiniz?

Uzmanlar yalnızca çocukların yaÅŸadığı sıkıntıları bulmak ve çocukta davranış deÄŸiÅŸikliÄŸi yaratmak amaçlı resim incelemesi yapmaz. Çocukların yaptığı çizimler rutin hayatta neler yaÅŸadığını ve davranışlarının anlamanın bir aracıdır. Bazın dönemlerde çocuklar çizdikleri resimlerde kavga, silah, öfke gibi garip detaylara yer verebilir. Siz de çocuÄŸunuzun resimlerinde bu türden detayları yaygın bir ÅŸekilde gözlemlemeye baÅŸladıysanız mutlaka bir uzmana baÅŸvurmalısınız. Bunun yanında uzmana baÅŸvurmanız gerektiÄŸini gösteren diÄŸer durumlar da ÅŸöyle anlatılabilir:

  • ÇocuÄŸun resimlerinde ÅŸiddet ana konuysa ve tekrar ediyorsa
  • Çocuk sık sık kendisinin olduÄŸu resimlerde daha büyük kiÅŸi resmediyorsa
  • ÇocuÄŸun çizdiÄŸi insan figürleri genel anlamda ayrık vücut parçalarına sahipse
  • Resimlerde genel olarak koyu renkler ve garip detaylar hakimse bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

 

Tüm bunlara raÄŸmen çocukların resimlerine bir bütün olarak bakmak oldukça önemli. Çünkü çocuklar resimlerinde çılgın ve eÄŸlenceli detaylara yere verebiliyor ve bu detaylar dönem dönem deÄŸiÅŸebiliyor. Bu nedenle çocuÄŸunuzun resimlerini bir bütün olarak deÄŸerlendirmelisiniz. Ancak çocuÄŸunuzun çizdiÄŸi resimlerin psikolojik analizlerinin yapılmasını istiyor, bu resimlerde gördüÄŸünüz anormal detayların anlamını merak ediyorsanız psikiyatri uzmanları ve psikologlara baÅŸvurabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 10.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER