444 3 703

EMDR Nedir?

 

EMDR nedir?” sorusu son zamanların en sık merak edilen konuları arasında. Geçmişi 1987 yılına dayanan EMDR terapi, kişinin yaşadığı ve etkisinden bir türlü kurtulamadığı huzursuzluk, anı ve olayları anlamlandırarak kişide rahatlamayı sağlar. EMDR açılımı Eye Movement Desensitization and Reprocessing şeklindedir. Bunun Türkçe karşılığı ise Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işlemedir. Hospitalpark Darıca Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Sena Cabbar, EMDR terapisi hakkında bilgi verdi.

EMDR Terapi Nedir?

“EMDR terapi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, kişide duyarsızlaştırma ve yeniden yapılandırma tekniklerini kullanarak travma ve rahatsız edici olayların yarattığı psikolojik sorunları çözmede kullanılan bir tedavi yöntemidir. Danışan merkezli olan bu tedavi yöntemi davranışsal terapi, psikodinamik ve bilişsel terapi gibi farklı yaklaşımları bir araya getirir. EMDR için iyileşmede hafızanın bilişsel, duygusal ve bedensel birimlerine odaklanan bir yol izlemek önemlidir. Peki EMDR açılımı nedir? Eye Movement Desensitization and Reprocessing olan EMDR’nin Türkçe açılımı Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemedir.

EMDR Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

“EMDR terapisi nedir? Faydaları nelerdir?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:

Danışan merkezli olan bu tedavi yöntemi yas, travma, çeşitli fobiler, panik bozukluğu, migren, depresyon, takıntı, kaygı bozukluğu, cinsel işlev bozukluğu, yeme bozuklukları, cinsel ya da fiziksel taciz vakaları, kişilik bozukluğu, stres kontrolü ve bağımlılıklarda etkilidir. Bu türden rahatsızlıklar üzerinden EMDR etkisi adına yapılan araştırma sonuçlarına göre ki EMDR terapisi, yukarıda sayılan psikolojik sorunların azaltılması ve tamamen ortadan kaldırılmasında etkilidir.

EMDR Protokolü Nedir?

“EMDR ne demek? EMDR protokolü hangi adımları içerir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

  • Danışan Geçmişi: Kişinin yaşadığı sorunlar ve semptomların kaynağı olan anılar ve gelecek hedefleri belirlenerek tedavi rotası çizilir.
  • Hazırlık: Danışana terapi hakkında bilgi verilir.
  • Değerlendirme: Bu aşamada terapist danışanın hedeflenen anıyı temsil eden resmi, bu resme olan negatif inancını, hislerini, duygularını belirlemesinde yardımcı olur. Bu resimle ilgili pozitif duygular da bu aşamada belirlenir.
  • Duyarsızlaştırma: Bu aşamada danışan kötü anıyı temsil etmesi adına seçtiği resme odaklanır, negatif duygularını deneyimler, düşünür ve tüm bunların kendisinde yarattığı değişimi hisseder. Bu adımın ardından danışandan zihnini serbest bırakması istenir.
  • İşlemleme: Bu aşamada danışan terapistin hareket ettirdiği parmağı gözleriyle takip eder. Danışan bu sırada hem zihninden geçenlere hem de göz hareketlerine aynı anda dikkat verir. Bununla beynin sağ ve sol yarımküresi ilişkiye geçirilmek hedeflenir. Terapide uygulanan çift yönlü göz hareketleri beynin bilgiyi REM uyku sırasında işlediği şekilde etki sunar. Bu aşamada terapist süreci setler halinde ilerletir ve her setten sonra danışana neler düşündüğünü sorarak işlemleme sürecini kontrol eder ve süreçte rehber olur. Bu aşama danışanın yaşadığı köyü anı hakkında inanç ve düşünceleri daha az rahatsız edici noktaya gelene kadar sürdürülür.
  • Yerleştirme: Bu aşamada danışanın pozitif inancını pekiştiren setler uygulanır.
  • Beden Tarama: Danışan bu aşamada bedenini tarar ve rahatsız eden duyguları işler.
  • Kapanış: Bu aşamada terapist danışanına geribildirimde bulunur. Gerekli olması halinde danışanı rahatlatacak teknikler kullanılır.
  • Yeniden Değerlendirme: Bu aşamada bir öncesi seans değerlendirmesi yapılır.

 

EMDR Tedavisi Nasıl Etki Gösterir?

EMDR tedavisi ile geçmişte yaşanan rahatsız edici deneyimler hakkındaki tüm olumsuz düşünceler ile şimdiki zamanda yaşanan olaylarla ilgili durumlar değiştirilerek yaşanan stresin azaltılması amaçlanır. EMDR terapisi yaptıranlar için bu kapsamda hafızayla ilgili unsurlar birleştirilir.

EMDR Tedavisi Nasıl Çalışır?

“EMDR Terapisi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir:

EMDR terapisine göre beyin, tüm yeni deneyimleri fizyolojik temelli bir sistemle işleyerek işlevsel kılar. Bu terapi düşünce, duygu, imge, koku, ses ve duyum gibi bilgilerin işlenip ilgili anının ağlarına bağlanır ve bütünleşir. Bu sayede de deneyim öğrenilir ve elde edilen bilgiler gelecekteki tepkilere uygun olacak şekilde yönlendirilir. Bu terapi ile danışanlara yeni bir bakış açısı kazandırılır.

EMDR Tedavisi Ne Kadar Sürer?

“EMDR nedir tıp ne kadar süre ile uygular?” sorusunun yanıtı şöyledir:

EMDR terapist ve danışan arasında geçen etkileşimli terapi süreci minimum 8 seans gerektirir. Ancak bu seans bazı danışanlar için 20 seansa kadar çıkabilir. Yani süre tamamen danışan özelinde belirlenir.

EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?

“EMDR nedir nasıl uygulanır?” diye merak ediyorsanız bu terapi sürecinin bir hipnoz olmadığını ve danışanın terapi boyunca uyanık, bilinçli kaldığını bilmelisiniz. EMDR tedavi sürecinde ilk olarak danışanın yaşantıları ile ilgili anıları belirlenir. Ardından bu anılarak ulaşılır ve danışana iki yönlü uyaranlar uygulanır. Bu uyaranlar iki yönlü dokunsal uyaran, göz hareketleri ya da iki kulaktan sesli uyaran verme şeklinde olabilir. Terapinin temelini oluşturan bu uyaranlar sonucu etkiler. Kullanılan bu uyaranlarla beynin iki yarım küresi arasında geçiş mümkün hale gelir. Bu sayede de olumsuz deneyimlerin hafıza kısımlarına erişim çok daha hızlı olur. Bunun sonucunda da kaygılı ve korkulu olarak depolanan bellek yerine güçlü ve güvende hissedilen yeni bilgiler oluşturulur.

EMDR Nedir Ne İşe Yarar?

EMDR nedir ne işe yarar?” Etkin bir yöntem midir?” gibi soruların yanıtları da merak edilen konular arasında. Bu terapi yöntemi dünya genelinde kabul gören ve kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemi kabul eden uluslararası sağlık kuruluşları ise şöyledir:

  • Amerika Savaş Gazileri Bakanlığı (U.S. Department of Veterans Affairs)
  • Amerika Savunma Bakanlığı (U. S. Department of Defense)
  • Amerikan Psikiyatri Birliği (APA, American Psychiatric Association)
  • Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı (United Kingdom Department of Health)
  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO, World Health Organization)
  • Türkiye Psikiyatri Derneği
  • Ulusal İsrail Akıl Sağlığı Kurulu (Israeli National Council for Mental Health)
  • Uluslararası Travmatik Stres Çalışmaları Birliği (International Society for Traumatic Stress Studies)

EMDR Terapisi Fiyatı

EMDR terapi fiyatları uygulanacak seans sayısı özelinde farklılık gösterir.

EMDR Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

“EMDR hangi hastalıklarda kullanılır?” diye merak ediyorsanız bu terapinin depresyon belirtileri başta olmak üzere panik atak, yas, sınav stresi, çeşitli travmalar, fobiler, kronik ağrılar, motivasyon, stres bozukluğu, somatik bozukluklar, cinsel sorunlar, okul fobisi, aşk acısı, baş ağrısı, migren, yeme bozukluğu, kişilik bozuklukları, alkol, madde bağımlılığı, cinsel ve/veya fiziksel tacizde kullanıldığını bilmelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.10.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 21.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER