444 3 703

Kreatinin Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği Neyi İfade Eder?

4 Yorum

 

Kreatinin nedir kan tahlili için önemli bir değerdir. Kreatinin, vücutta böbrek tarafından atılan zararlı ve atık maddelerden biridir ve idrar yolu ile dışarı atılır. İdrar ve kan tahlilleri ile bu değere bakılarak böbrek rahatsızlıkları ile ilgili gerekli tanı konulabilir ve takip gerçekleştirilebilir. Peki, kreatinin nedir ve kreatinin kaç olmalı?

Kreatinin Testi Nedir?

Kreatinin testi, böbrek rahatsızlıklarının tanılanması adına kan tahlilinden yapılan testlerden biridir.

Kreatinin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Kreatinin testi nedir? Hangi rahatsızlıkların tanısı için kullanılır?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

  • Kreatinin yüksekliği birçok nedene dayanmakla birlikte asıl olarak böbreklere etki eden bir rahatsızlık nedeniyle olur. Bu değerin yüksek çıkması kronik ya da akut böbrek hastalıklarını, protein kaçağını, böbrek enfeksiyonlarını, diyabetik böbrek hastalığını ifade edebilir. Ayrıca üretra taşları, mesane taşları ve mesane kitlesi de bu değerin yükselmesine neden olabilir.
  • Kanda kreatinin düşüklüğü de gebelik başta olmak üzere yatalak hastalarda görülür.

Kreatinin Testi Nasıl Yapılır?

“Kreatinin tahlili nedir? Nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu değer idrardan ya da kanda ölçülür.

Kreatinin Normal Değeri Nedir?

“Kreatinin tahlili nedir? Normal değer kaçtır?” sorusu da bu değer yaş ve cinsiyete göre değişir şeklinde yanıtlanabilir. Ortalama değer erkeklerde 1.13mg/dl, kadınlarda 0.93 mg/dl değerleri arasındadır.

Kreatinin Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir. Bu nedenle iç hastalıkları ya da nefroloji bölümüne başvurulabilir.

Kreatinin Değeri Kaç Olursa Diyalize Girilir?

Kreatinin kan testi sonucunda diyaliz gerektiren bir değer bulunmaz. Hasta için diyaliz kararının verilmesinde hem bu değerin yüksekliği hem de çeşitli belirtiler etkendir. Bu belirtiler de kusma, idrara çıkış ve bulantıdır.

Kreatinin Testi Aç Karnına mı Yapılır?

“Kreatinin testi aç karnına mı yapılır?” diye merak ediyorsanız en az 6 saat boyunca aç olmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.11.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.11.2022 00:00
4 Yorum

24 Eylül 2023 tarihinde
Hafize Demirel

Merhaba kreatin değerim 15.6 yüksek midir ciddi bir sorun mudur acaba

Büyük Anadolu Hastaneleri
09 Ekim 2023 tarihinde

Verdiğiniz değer üzerinden yorum yapmamız doğru olmayacaktır. Bunun için kreatinin referans aralığınızı iletmeniz gerekmektedir. BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz, değer aralığınızı bu numaraya ileterek en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


24 Mayıs 2023 tarihinde
Harun Tanrıverdi

Merhaba benim Kreatinin değeri 0,69 mg/dL çıktı normalmi ya da tehlike arzediyormu?rn

Büyük Anadolu Hastaneleri
24 Mayıs 2023 tarihinde

Merhaba, sorularınızı Büyük Anadolu Hastaneleri Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 iletebilir, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


26 Mart 2023 tarihinde
senay yildirim

Merhaba,rnrnKreatinin 4.83, CKD-EPI değeri 9, ancak idrar çıkışı olan ve genel durumu iyi ( bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı vs olmayan) 70 yaş kadın hasta için diyaliz başlanır mı? ( 1 ay önceki kreatinin değeri 3.82, ondan bir ay önceki kreatinin değeri 3.45 idi) rnrnPotasyum :5.04 mmoL/L (Ref: 3.5 - 5.1)rnSodyum : 141 mmoL/L (Ref: 135-146)rnÜre : 194.95 mg/dL ( Ref: 0-50)rnBUN:91.1 mg/dL (Ref: 8.0 - 22.0)rnrnTeşekkür ederim.rnrnSaygılarımla,

Büyük Anadolu Hastaneleri
27 Mart 2023 tarihinde

Merhaba, sorularınızı Büyük Anadolu Hastaneleri Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 iletebilir, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


09 Ocak 2023 tarihinde
Nuran yılmaz

Kreatin ne kadar yüksek olursa olsun .diyalize gidilir mi. Düşük mü olması gerekir

Büyük Anadolu Hastaneleri
10 Ocak 2023 tarihinde

Diyaliz kararının alınmasında kreatinin yüksekliğinin yanı sıra hastanın idrar çıkışı, bulantı, kusma gibi eşlik eden bulguları ve bazı laboratuvar test sonuçları önem taşımaktadır.

Yorum Ekle


KATEGORİLER