444 3 703

PCT Testi Nedir?

2 Yorum

 

PCT nedir kan tahlili ile araştırılan bir değerdir. Kanda enfeksiyon araştırılmasında bakılan değerlerden biri olan PCT diğer adıyla prokalsitonin değeridir. Bu test ile verilen antibiyotik tedavisinin etkinliği ya da sepsis gibi ciddi rahatsızlıklar araştırılır.

PCT Testi Nedir?

“Procalcitonin testi nedir?” sorusu ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Kandaki prokalsitonin deÄŸerini ölçen bir testtir. Peki, prokalsitonin nedir? Prokalsitonin, kalsitonin adı verilen hormonun bir peptit öncüsüdür. Prokalsitonin testi ile kiÅŸinin yaÅŸadığı bakteriyel enfeksiyonun vücuda yayılımına bakılır.

PCT Testi Hangi Hastalıkların TeÅŸhisi Ä°çin Yapılır?

“Kan tahlilinde PCT nedir? Hangi hastalıkların teÅŸhisinde kullanılır?” diye merak ediyorsanız iÅŸte bu sorunun yanıtı:

  • Antibiyotik tedavisinin etkinliÄŸini izlemek
  • Böbrek enfeksiyonları
  • Ä°drar yolu enfeksiyonları
  • Menenjit gibi enfeksiyonlar
  • Sepsisin ÅŸiddetini belirleme

PCT Testi Nasıl Yapılır?

PCT testi, hastane ortamından uygulanır. Ä°ÄŸne ile hastanın kolundaki damardan kan örneÄŸi alınarak bu örnek teste gönderilir.

PCT Testi Neden Ä°stenir?

PCT testi nedir? Neden istenir?” sorusunun yanıtı da ÅŸöyledir: Bakteriyel enfeksiyon durumundan ÅŸüphelenilmesi ile bu test istenir.

PCT DüÅŸüklüÄŸü Nedir?

PCT düÅŸüklüÄŸü nedir kan tahlili ile araÅŸtırılır. “PCT düÅŸüklüÄŸü nedir?” sorusunun detaylı yanıtı ile ÅŸöyledir: Prokalsitonin düÅŸük bir miktar akciÄŸer ve karaciÄŸerde üretilirken büyük ölçüde de tiroit bezinde üretilmektedir. Bu deÄŸerin düÅŸük olması vücutta bakteriyel enfeksiyon olmadığı anlamına gelir. Bu deÄŸerin normal aralığı ise 0 ile 0.05 µg/L’dir.

PCT YüksekliÄŸi Nedir?

“Kan tahlilinde PCT yüksekliÄŸi nedir?” sorusunun yanıtı: Kan tahlilinde PCT yüksekliÄŸi 0,5 ile 2 ng/mL deÄŸerini ifade eder ve bu deÄŸer bakteriyel bir enfeksiyonun iÅŸaretidir.

PCT YüksekliÄŸi Nasıl DüÅŸürülür?

Peki, PCT yüksekliÄŸi nasıl düÅŸürülür? Ä°lk olarak kiÅŸiye kan kültür testi uygulanır. Bu test ile bakterinin türü belirlenir ve antibiyotik tedavisine baÅŸlanır.

PCT Testiyle Birlikte Ä°stenen DiÄŸer Testler:

“PCT tahlili nedir? BaÅŸka testler gerekli midir?” diye merak ediyorsanız bu testle birlikte tam kan sayımı, CRP, beyin omurilik sıvısı analizi, kan kültürü, kan gazları ve idrar kültürü testlerinin de istenebileceÄŸini bilmelisiniz.

Sepsis Nedir?

“Sepsis nedir?” sorusu da vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen enfeksiyona bağışıklık sisteminin tepki vermesi ve bunun sonucunda da organ ve dokularda hasarların oluÅŸmasıdır ÅŸeklinde yanıt verilebilir. Sepsis durumunda tekli ve çoklu organ yetmezliÄŸi ve ölüm oluÅŸabilir. Sepsis belirtileri de yüksek ateÅŸ, terleme, zihin bulanıklığı, aÄŸrı, çarpıntı, hızlı nefes alma ve daha az idrara çıkma ÅŸeklindedir.

PCT Nedir Kaç Olmalı?

“PCT nedir kaç olmalı?” sorusunun en detaylı yanıtı ise ÅŸöyle:

Kan tahlilinde PCT yüksekliÄŸi 0,5 ile 2 ng/mL deÄŸerini ifade eder ve bu deÄŸer bakteriyel bir enfeksiyonun iÅŸaretidir. Bu deÄŸerin düÅŸük olması vücutta bakteriyel enfeksiyon olmadığı anlamına gelir. Bu deÄŸerin normal aralığı ise 0 ile 0.05 µg/L’dir. “PCT 0.29 çıktı. Anlamı nedir?” diye merak ediyorsanız 10 µg/L ve üzeri PCT deÄŸeri kuvvetli sepsis varlığı anlamına gelir. Merak ettiÄŸiniz “PCT kan testi nedir? Normal deÄŸer aralıkları nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını öÄŸrendiÄŸimiz yazı ile tedavi sürecini daha bilinçli bir ÅŸekilde geçirebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 14.08.2022 00:00
2 Yorum

09 Mart 2023 tarihinde
Nazan polat

Pct 0,38 çıktı düşük sebebi nedir

Büyük Anadolu Hastaneleri
09 Mart 2023 tarihinde

Merhaba, sorularınızı Büyük Anadolu Hastaneleri Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 iletebilir, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


16 Åžubat 2023 tarihinde
Shebnem mahmudova

Pct 0,266 cıktı tehlikeli mi?

Büyük Anadolu Hastaneleri
16 Åžubat 2023 tarihinde

Merhaba, sorularınızı Büyük Anadolu Hastaneleri Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 iletebilir merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER