444 3 703

Plevra Biyopsisi Nedir?

 

Akciğer ve akciğer zarı hastalıklarının teşhis edilmesinde plevra biyopsisi önemli bir yere sahip. Peki, Plevral efüzyon nedir?

Plevra Biyopsisi Nedir?

“Plevra biyopsisi nedir?” sorusunu yanıtlamadan önce plevra hakkında bilgi vermek daha doğru olur. Plevra, göğüs boşluğunu içten kaplayarak akciğerleri çevreleyen ve ince yapılı olan bir zar tabakasıdır. Normalde bu tabakada herhangi bir hastalık olmadığında BT ya da ultrason ile görüntüleme yapılmaz. Ancak enfeksiyon ve bunun dışından bir nedenle bağlı oluşan kalınlaşma durumunda bu görüntüleme yapılabilir. Bu biyopsi de plevra yaprakları arasında oluşan sıvı birikimini ya da kalınlaşmayı tespit etme ve örnek alma işlemidir.

Akciğerde Plevral Kalınlaşma Ne Demek?

akciğerde plevral kalınlaşma genel olarak 65 yaş ve üzeri erkeklerde görülür. Solunum yolu ile alınan kimyasal ya da tozlar nedeniyle oluşan bir durumdur.

Plevra Biyopsisi Neden Yapılır?

Plevra biyopsisi işlemi ile hem akciğer hastalıkları hem de plevrayı tutan akciğer dışı farklı hastalıkların teşhisi gerçekleştirilir.

Plevra Biyopsisi Nasıl Yapılır?

“Akciğerde plevral efüzyon nedir? Nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu işlem radyolojik olarak kapalı yöntemle gerçekleştirilir. İşlem yapılacak bölgeye lokal anestezi yapılarak örnek alınır.

Plevra Biyopsisi Kimlere Yapılır?

“Plevral kalınlaşma neden olur?” sorusu kadar bu işlemin kimlere uygulandığı da merak konusu. Plevra işlemi belirli nedenlerle plevra kalınlaşması ya da sıvı birikmesi olan kişilere uygulanır.

Plevra Sıvısı Ne Demektir?

Plevra sıvısı, plevra yaprakları arasında ve akciğerin göğüs duvarı içerisinde bulunan ve nefes alırken kayganlığı sağlayan bir sıvıdır.

Plevral Efüzyon Neden Olur?

Plevral efüzyon sıvı demektir. Plevral efüzyon tedavi süreci ise doğru yapılmış bir tanıyı gerekli kılar.

Kapalı Plevra Biyopsisi Nedir?

Ultrason ya da bilgisayarlı tomografi altında lokal anestezinin ardından iğne ile plevradan doku veya sıvı alınması işlemidir.

Malign Plevral Efüzyon Nedir?

“Maling plevral efüzyon nedir?” sorusu plevra, akciğer ya da başka organda gelişen kansere bağlı plevral efüzyon oluşumu maling plevral efüzyon adını alır. Malign plevral efüzyon yaşam süresi hastalığın evresine bağlıdır ancak ortalama 3 ile 12 ay arasındadır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:44Yayınlanma Tarihi: 14.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER