444 3 703

Reverzibilite Testi Nedir?

 

Reverzibilite testi, hava yollarındaki daralmayı tespit etmek adına uygulanan testlerden biridir. Genellikle KOAH ce astım gibi rahatsızlıkları teÅŸhis etmede ve derecelendirmede kullanılır. Ä°laçlı ya da ilaçsız olarak 2 farklı ÅŸekilde uygulanan bu test, hava yolu rahatsızlığı ile ilgili ÅŸüphe bulunan tüm hastalara uygulanır.

Reverzibilite Testi Nedir?

“Reverzibilite testi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Bir çeÅŸit solunum fonksiyon testi olan reverzibilite testi, solunum sistemindeki bronÅŸ ya da hava yollarındaki hastalıkları araÅŸtırmak ve uygun tedaviyi planlamak adına uygulanan bir testtir.

Reverzibilite Testi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

“Reversibilite ne demek tıp alanında hangi hastalıklarda kullanılır?” diye merak ediyorsanız bu testin hava yollarını ilgilendiren tüm hastalıklar için yapıldığını ve ek sık KOAH ile astım tanısında kullanıldığını bilmelisiniz.

Reversibilite Testi Nasıl Yapılır?

“Reversibilite testi nasıl yapılır?” sorusu da merak edilen bir diÄŸer konu baÅŸlığı. Bu test solunum fonksiyon testi laboratuvarında 2 aÅŸamada uygulanır: Ä°lk aÅŸamada hasta bilgilendirilir, boyu ve ağırlığı ölçülerek kayıt altına alınır. Bu iÅŸlemin sonrasında da teste özel nefes alma ÅŸekli izah edilir. Ardından da hastanın burnuna klips takılır, solunum fonksiyon testinin ağızlığı da hastanın aÄŸzına yerleÅŸtirilerek hastanın öÄŸretildiÄŸi ÅŸekilde nefes alıp vermesi istenir. Bu iÅŸlemlerin sonrasında da ilk aÅŸama tamamlanır. Ä°kinci aÅŸamada da hastanın bronÅŸlarındaki kasların gevÅŸemesini saÄŸlayan sprey kullandırılır. Ardından hasta 15 dakika kadar dinlendirilir ve ilk aÅŸamadaki solunum testi tekrarlanır. Son adımda da iki ölçümün sonuçları karşılaÅŸtırma yapılarak deÄŸerlendirilir.

Erken Reverzibilite ve Geç Reverzibilite Nedir?

Bu test geç ve erken reverzibilite testi olmak üzere ikiye ayrılır:

Erken reverzibilite: 15 dakika aralar verilerek 2 solunum testi uygulanır. Ardından hastaya ilaç verilir ve 15 dakika dinlenmesi saÄŸlanır.

Geç reverzibilite: Astım ÅŸüphesi olan ve erken rezervibilitenin negatif tespit edildiÄŸi hastanın bronÅŸ ya da hava yollarındaki darlık incelenir.

Reverzibilite Testi Kimler Tarafından Uygulanır?

“Reversibilite ne demek? Bu test kim tarafından uygulanır?” diye merak ediyorsanız bu testin konusunda deneyim sahibi ve sertifikalı saÄŸlık teknisyenleri tarafından uygulandığını bilmelisiniz.

Reverzibilite Testi Ä°ÅŸlemi Ne Kadar Sürer?

Erken reverzibilite testi yaklaşık olarak 30 dakika sürer. Ä°ÅŸlemin sonrasında reverzibilite testi pozitif çıkan hastalar için tedavi süreci planlanır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 15.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER