444 3 703

3 Günde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

7 Yorum

 

Tuvalet eğitimi her çocuk ve aile özelinde farklı şekilde ilerleyen bir süreci kapsar. Bu eğitimde farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden biri olan 3 günde tuvalet eğitimi, çocuğu tuvalete pratik bir şekilde alıştırmak isteyen ailelerin merak ettiği bir süreci kapsar. Peki 3 günde tuvalet eğitimi nasıl olmalı? İşte bu sorunun yanıtı:

Tuvalet Eğitimi Kaç Gün Sürer?

Tuvalet eğitimi yaşı çocuğun özelliklerine göre farklılık gösterse de genellikle 2 yaş ve sonrasıdır. Peki tuvalet eğitimi kaç gün sürer? Bu sorunu yanıtı çocuğun eğitime ne kadar hazır olduğu ile yakından ilgilidir. Çocuk hazırsa tuvalete alışması birkaç gün içinde mümkün olabilir. Ancak bu sürenin tamamlanması genel olarak 3 ile 6 ayı bulur.

3 Günde Tuvalet Eğitimi Nedir?

Tuvalet eğitimi 3 gün kuralı, eğitimde uygulanması gereken aşamaların 3 günü bulduğu bir yöntem.

3 Yaşındaki Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

En etkili tuvalet eğitimi yöntemini arayan aileler, çocuğun verdiği sinyalleri de iyi gözlemlemeli. Böylelikle 3 gün kuralı daha etkili ve kolay bir şekilde uygulanabilir. Çocuğun tuvalet tutma süresinde bir artış varsa, çocuk bezden rahatsız olmaya başladıysa, kıyafetini çıkarma isteği yaşıyorsa ve tuvalet ilgisini çekmeye başladıysa artık tuvalet eğitimi başlatılabilir.

Tuvalet Eğitiminde 3 Gün Kuralı Aşamaları

“3 günde tuvalet eğitimi nasıl verilmelidir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

  • 1.gün: Tuvalet eğitimi ilk gün kalitesiz bezle başlatılmalı. Deneme kuralı olarak da adlandırılan bu uygulamaya göre ilk gün sızdıran özellikte bez kullanabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz ıslaklığı fark eder ve rahatsızlık duymaya başlar.
  • 2.gün: Bu aşamada çocuğa hiç bez bağlamamalısınız. Hatta çocuğunuza “İstersen artık bez bağlamayalım.” diye teklifte bulunarak farkındalık yaratabilirsiniz. Bez yerine pantolon ya da külot giydirebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz altına yaptığında ıslaklığı daha çok hisseder ve bu duruma çözüm aramaya başlar. Ancak bu ıslaklığı yalnızca birkaç dakika hissetmesi yeterli olacağından ıslak kıyafetinin uzun süre bekletmemeye dikkat etmelisiniz. Bazı durumlarda çocuk ilk gün ıslaklıktan rahatsızlık duymuş olsa da bezsiz olmayı reddedebilir. Böyle bir durum yaşadığınızda süreci aceleye getirmemeli ve sızdıran bezi birkaç gün daha kullanmaya devam etmelisiniz.
  • 3.gün: Bu aşamada çocuğunuza yardım teklif etmelisiniz. Çocuğunuz yürürken aniden duruyor ve tuvalet yapma aşamasına geçiyorsa hemen onun boy hizasına inip gözlerine bakarak “İstersen birlikte tuvalete gidebiliriz ve sana nasıl tuvalet yapacağını öğretebilirim.” diyebilirsiniz.

3 Gün Kuralında Gece Tuvalet Eğitimi

3 günde tuvalet eğitimi gece de devam etmeli. Tuvalet eğitimi gece ritüelleri ebeveynler için biraz zorlayıcı olsa da bu süreçte çocuğa anlayışla yaklaşılmalı. Gece tuvalet eğitimi sürecinde yapmanız gereken gündüz tuvalet eğitim sürecini tamamladıktan 3 gün sonra gece bez bağlamayı bırakmak olmalı. Böylelikle çocuk gündüz kazandığı alışkanlığı gece de sürdürerek duruma adapte olabilir.

Tuvalet Eğitimi 3 Gün Kuralında Dikkat Edilmesi Gerekenler

“Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir? Bu süreçte nelere dikkat edilmelidir?” sorusu da merak edilen konular arasında. Tuvalet eğitiminde 3 gün kuralı aşağıdaki noktalara ayrıca dikkat etmeyi gerektirir:

  • Çocuğunuza sık sık “Tuvaletin var mı?” diye sormamalısınız.
  • Bu süreçte çocuğa tepki vermekten kaçınmalı ve anlayış göstermelisiniz.
  • Çocuğu tuvalette uzun süre bekletmemelisiniz.
  • Çocuğa kakasını göstermemelisiniz.
  • Çocuğun rahat oturabileceği bir başlık kullanmalısınız.
  • Çocuğun bu süreçte daha çok teşvik edilmesi gerekiyorsa tuvalet çizelgesi yapabilir ve her tuvalet sonrası çocuğunuzun bu çizelgeye yıldız ya da gülen yüz stickerı yapıştırmasını sağlayabilirsiniz.
  • Tuvalet eğitimi sürecinde çocuğunuzun daha fazla sıvı tüketmesine özen göstermelisiniz. Böylelikle çocuğun tuvalete çıkması daha kolay olacaktır.

3 Gün Tuvalet Eğitimi İşe Yaramadığında Neler Yapılmalı?

Bu süreç olumsuz geçtiyse “Tuvalet eğitimini kaç günde tamamladınız?” sorusuna odaklanmaktan çok stressiz tuvalet eğitimi sürecine dikkatinizi vermelisiniz. Çocuğunuza biraz daha zaman tanımanız ve eğitimi sonraki hafta denemeniz daha iyi olabilir. Bu süreçte tuvalet eğitimi hakkında deha kapsamlı bilgi edinmek için “Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.11.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 02.11.2022 00:00
7 Yorum

06 Haziran 2024 tarihinde
aslıhan çalışır

Merhaba 36 aylik ikizlerim var tuvalat egitimine basladim biraz zor geçiyo ama bazen tuvalete gidiyolar bazende kaçiriyolar yanlarinda olamayacagim zman bez bagliyorum kakasini bezini cikartip yere yapiyolar kakasini tutuyolar tuvalete yapmak istemiyolar odalara yapiyolar yardimci olurmusunuz

Büyük Anadolu Hastaneleri
06 Haziran 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


07 Mart 2024 tarihinde
EZGİ ÇAKIR

MERHABA rnKIZIM 4 YAŞINDA KAKASINI TUVALATE YAPMIYOR 4 AYDIR BEKLİYORUM AMA TUTUYOR YARDIMCI OLUR MUSUNUZ

Büyük Anadolu Hastaneleri
18 Mart 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


05 Şubat 2024 tarihinde
Sema Yaman

Merhabalar kızım 34 aylık tuvalet eğitimine başladık cişini tuvalete yapıyor geldiğinde kendısıde gidip oturmaya basladı. Eğitime başlayalı 6 gün oldu. Gece kaçırmamızda yok tek sorunumuz başladığımızdan bu yana kakasını asla lazımlıga yasa tuvalete yapmıyor kıloduna yapıyor. Kaka saatımız aslında belli ama asla yapmıyor oturuyoruz kaka bıttı yok dıyıp kalkıyor 2 dakıka sonra altına yapıyor. Nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olurmusunuz ?

Büyük Anadolu Hastaneleri
06 Şubat 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


31 Temmuz 2023 tarihinde
Melisa atak

Merhaba , 3 yaşındaki çocuğum tuvalete yeni alıştırıyorum çişini yapmaya başladı fakat kakasını günlerce tutuyor bu ondan karın ağrısı yapmaya başladı ona rağmen yapmıyor sürekli ağlıyor ne yapmalıyım ?

Büyük Anadolu Hastaneleri
31 Temmuz 2023 tarihinde

Melis Hanım, merhaba; İşlem öncesi dönemde çocuklar kakasını hala kendi parçasıymış gibi görebilir ve bu yüzden bunu bırakmak istemeyebilirler. Dışkının nereye gideceğini bilmemek onları korkutabilir. Sevdiği oyuncağıyla tuvalete girmesine izin verin. Büyük tuvaletini yapmakta zorlandığında bir balon vererek bunu komikleştirebilir ve anüs bölgesindeki kasların çalışmasını arttırabilirsiniz. En etkili yöntemlerden biri de tuvalet eğitimi için yazılmış hikaye kitaplarıdır. Masal tadında yazılmış bu kitapları okuyarak çocuğun içinde yaşadığı korkuyu yenmesine kolaylıkla yardımcı olabilirsiniz. En önemli konulardan biri de çocuğun peşinde tuvalet için lütfen koşmayın. Fazla müdahaleci ebeveynlerle yetişen çocuklar tuvaletlerin tutabildiklerini fark ettiklerinde bunu vermek istemezler. Çünkü onlar için ailenin alamadığı tek şey artık çişi ve dışkısıdır. Ebeveynler çocuklarına fazla müdahale etmeyi kestiklerinde çocuk bu tuvalet alışkanlığının ailesi için değil kendi için önemli olduğunu fark edecektir. Sağlıklı günler dileriz.


30 Temmuz 2023 tarihinde
Zeynep ALTUNDAĞ

Hayırlı günler. Cocugum 35 aylık tuvalet eğitimine başladık.İlk iki hafta herşey yolundaydi.Buyuk tuvaletini bile yapıyordu.Sonra birden kesildi. Asla WC ye gitmek istemedi.Kucuk tuvaletini tutuyor WC de de yapıyor.fakat büyük tuvaletini asla yapmak istemiyor.Suan beze döndük küçük tuvaleti gelince söylüyor bezi çıkarıp WC de yaptırıyorum. Büyük tuvaletini ise bezine yapıyor. Her yolu denedim. Konuştum, anlattım, örnek olsun diye abisi önünde defalarca yaptı, ödüllendirdim hiç bir şey fayda etmedi.Cevremdekiler bezi cikarmadikca öğrenmez diyor.Bezi çıkarınca çocuk günlerce büyük tuvaletini tutuyor gitmiyor.Artik ne yapacagimi bilemiyorum.Bana yardımcı olur musunuz lütfen? Teşekkür ederim.

Büyük Anadolu Hastaneleri
31 Temmuz 2023 tarihinde

Zeynep Hanım, merhaba; Tuvalet eğitimine başladıktan sonra tekrar beze dönmeyi asla önermiyoruz. Tuvalet eğitimi birkaç hafta sürebilir. Bez kullanılmaya devam ederse çocuk bu rahatlığı bırakmak istemeyecek ve nasıl olsa bezim var diyerek aileyi bilgilendirme ihtiyacı hissetmeyecektir. Mahremiyet çok önemlidir lütfen çocuklarınızın tuvaleti ayrı zamanlarda kullandığına emin olun. Tuvaletini yaparsan sana şunu alırım gibi koşullu kazançlar elde etmemesini sağlayın ve bunun yerine tuvaleti sevdirin. Lütfen çocuğun peşinde tuvalet için koşmayın fazla müdahale ebeveynlerle yetişen çocuklar tuvaletlerine tutabildiklerini fark ettiklerini bunu vermek istemezler. En etkili yöntemlerden biri tuvalet eğitimi için yazılmış hikaye kitaplarıdır. Bu kitapları okuyarak çocuğun içinde yaşadığı korkuyu söylemesine kolaylıkla yardımcı olabilirsiniz. Sevdiği oyuncağı ile tuvalete girmesine izin verin. Sağlıklı günler dileriz.


16 Temmuz 2023 tarihinde
Zeliha tırsı

Oglum 2 yaşında ve bugun 3.günümüz tuvaletının farkında bole dgil geldiği zaman bez vsrmş gibi yapıyor lazımlıga oturtuyorum yapmıyor kalktıktan sonra üzerine yapıyor ne yapmalıyım

Büyük Anadolu Hastaneleri
17 Temmuz 2023 tarihinde

Merhaba. Tuvalet eğitimi çocuğun eğitime ne kadar hazır olduğu ile yakından ilgilidir. Çocuk hazırsa tuvalete alışması birkaç gün içinde mümkün olabilir. Çocuğunuz hazır değilse biraz ara verip hızlandırılmış tuvalet eğitimi yerine aşağıdaki adımları uygulamaya çalışabilirsiniz: *Başlarken bir rutin oluşturmaya ve bu rutine bağlı kalmaya özen göstermelisiniz. Sıvı alımından 45 dakika ya da 1 saat sonra, sabahları ve gün içinde 2-3 saat ara ile çocuğunuzu oturağa oturmalısınız. Ayrıca öğünlerden sonra da 5 dakika kadar oturmasını sağlayabilirsiniz. Yemeklerden 20-30 dakika sonrası gastrokolik refleksin etkisiyle doğru bir zaman olabilir. *Çocuğun bakımı ile ilgilenen herkesin bu rutine uymasına da ayrıca dikkat etmelisiniz. *Çocuğunuz tuvaleti her kullandığında çabasını övmeyi de ihmal etmeyin. Ancak bu süreci ödül ve cezayla pekiştirmemeniz ayrıca önemli. *Çocuk bu süreçte altına kaçırdığında ya da tuvaletini yere damlattığında kızmamalı ve ceza vermemelisiniz. Sevgiler.


06 Haziran 2023 tarihinde
Esra boyraz bicer

Peki cocugum tuvaletten kalkmak istemiyorsa ne yapmaliyim ve cisin varmi diye sordugumda hayir diyor ve 1 dk bile gecmedwn altini islatiyor

Büyük Anadolu Hastaneleri
06 Haziran 2023 tarihinde

Hızlı bir tuvalet eğitimine odaklanmaktan çok stressiz tuvalet eğitimi sürecine dikkatinizi vermelisiniz. Bu aşamada çocuğunuza biraz daha zaman tanımanız ve eğitimi sonraki hafta denemeniz daha iyi olabilir. Bu süreçte tuvalet eğitimi hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek için “Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. İyi günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER