444 3 703

Gestasyonel Diyabet (Hamilelikte Diyabet) Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

Gestasyonel diyabet hamilelikte sık karşılaşılan endokrinolojik hastalıktır. Gebelik diyabeti olarak da adlandırılan bu hastalığın takibi ve tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde bu durum hem annede hem de bebekte ciddi komplikasyonların gelişmesine neden olabilir. Bu durum çok su içme, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve sık idrara çıkma gibi belirtilerle gözlemlenebilir. Peki hamilelikte diyabet nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Gestasyonel Diyabet (Gebelik Diyabeti) Nedir?

Gestasyonel diyabet nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

İlk kez hamilelikte ortaya çıkan ve doğumun ardından düzelen glukoz intoleransıdır. Gebelik sürecinde bebeği besleyen plasentadan salgılanan hormonlar nedeniyle insülin direnci yaşanabilir. Bu hormonlar özellikle gebeliğin ikinci yarısında artar. Gebelik diyabeti olanlar da tam olarak bu durumu deneyimler.

Gestasyonel Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

Gestasyonel diyabet belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Aşırı yemek yeme
  • Kilo kaybı yaşama
  • Sık idrara çıkma
  • Süreli susuz hissetme
  • Yorgun hissetme

Yukarıda sıralanan bu belirtiler her anne adayında ortaya çıkmayabilir. Ayrıca bu belirtiler aynı anda başka bir rahatsızlığa da işaret edebilir. Bu nedenle ilk şüpheli belirtide mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir.

Gebelik Diyabeti Neden Olur?

“Gebelik diyabeti neden olur?” diye merak ediyorsanız bu durumun hamileliğin 20. haftasından sonra plasenta tarafından salgılanan anti-insülin hormonlarının artması nedeniyle yaşandığını bilmelisiniz. Peki hamilelikte diyabet nasıl anlaşılır? Bu durum genellikle belirti göstermez. Sık idrara çıkma, çok su içme, tekrarlayan idrar yolu ya da vajinal enfeksiyonlar, halsizlik, bulantı veya idrarda glukoz saptanması olası belirtileri arasındadır.

Gestasyonel Diyabet Kaça Ayrılır?

Hamilelikte şeker iki sınıfta toplanabilir.

  • Overt diyabet: Şeker hastalığının gebelik öncesinde de olması durumudur.
  • Gestasyonel diyabet: Önceden şeker hastalığı olmayan ve özellikle gebeliğin ikinci yarısı ile birlikte ortaya durumdur.

Gestasyonel Diyabet Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Gebelikte diyabet, hamileliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkar. Bunda plasentadan salgılanan hormonlar etkilidir. Bu nedenle gebelik diyabeti için yapılan tarama testleri mutlaka gebeliğin 24-28. haftaları arasında yapılmalıdır.

Gestasyonel Diyabette Kimler Risk Altındadır?

Gebelik şekeri için riskli anne adayları aşağıdaki gibidir:

  • Aşırı kilolu olan anne adayları (Vücut kitle indeksinin >30kg/m2 olması),
  • Gebeliğinin ilk 18-24. haftalarında olan kilo fazlalığı bulunan anneler,
  • Ailesinde diyabet tanısı olanlar,
  • Önceki doğumunda iri bebek dünyaya getirenler,
  • Gebelikten önce polikistik over sendromu olanlar,
  • Önceki gebeliğinde gebelik diyabeti olanlar,
  • Çoğul gebelik yaşayanlar da gebelik diyabeti riskleri arasındadır.

Gestasyonel Diyabet Tanısı Nasıl Konur?

Gestasyonel diyabet tanı kriterleri de merak edilen konular arasındadır. Anne adayının geçirdiği hamileliğin ilk dönemlerinde diyabet riski bulunmuyorsa, anneye gebeliğinin 24-28. haftaları arasında şeker yükleme testi uygulanır. Bu teste göre birinci saat glukoz değerleri sınırın üzerinde çıkan annelere 100 gram şeker yükleme testi uygulanır. İki değeri de yüksek çıkan anneye gestasyonel diyabet tanısı konulur. Ayrıca tek seferde gestasyonel diyabet 75 gr OGTT de uygulanabilir. Test sırasında alınan şekerin gebelik diyabeti belirtileri anne ya da bebek açısından zararlı değildir.

Gestasyonel Diyabet Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hamilelikte diyabet belirtileri ile şeker yükleme testi uygulanarak alınan tanıya göre tedavi süreci planlanır. Gebelik diyabeti tedavisi süreci için annenin kan şekeri değerlerini belli aralıkta tutma amaçlanır. Bu süreçte annenin kilosuna ve gebeliğinin dönemine uygun kaloriyi sunan diyet ile protein, yağ ve karbonhidrat alımı düzenlenir. Bunun yanında anne için uygunsa yüzme ve yürüyüş gibi aktiviteler de önerilir. Bu süreçte annenin kan şekeri belli aralıklarla takip edilir.

Gestasyonel Diyabetin Bebek Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

“Gebelik diyabeti bebek üzerinde herhangi bir etki yaratır mı?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:

  • Doğumun ardından akciğerlerin fazla gelişmemesi nedeniyle bebekte solunum sıkıntısı görülebilir.
  • Gebelikte diyabet belirtileri bebeğin iri olmasına neden olabilir.
  • Bebek olması gerekenden küçük olduğunda şeker yüksekliği bebeğe giden damarda beslenme sorunları yaratabilir.
  • Anneden bebeğe geçen şekere adapte olan bebek, dünyaya geldiğinde şekerin kesilmesiyle sarılık, kan şekerinin düşmesi, hipokalsemi yaşayabilir.
  • Bebek ileri aşamada kalp hastalığı yaşayabilir.
  • Bebekte böbrek anomalileri görülebilir.
  • Bebeğin beyin ve santral sinir sisteminde anomaliler oluşabilir.
  • Bebekte kulak anomalileri görülebilir.

Gebelik Diyabeti Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Gestasyonel diyabet beslenme süreci tedavinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle tanının ardından planlanan tedavi sürecinde gebelik diyabeti diyeti için mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır. Peki bu süreçte gebelik diyabeti olanlar ne yemeli? Anne bu dönemde yüksek lifli gıdalar ve düşük glisemik indeksli karbonhidrat tercih etmelidir. “Gebelik diyabeti olanlar ne yememeli?” sorusunun yanıtı da rafine gıdalar ve şekerdir. Bu dönemde anne küçük öğünlerle sık beslenmelidir.

Gestasyonel Diyabette ve Doğum Sonrasında Hangi Kontrolleri Yaptırılmalı?

Gestasyonel diyabet tanısı alan anneler hem doğum sürecinde hem de doğumdan sonraki süreçte sık takip edilmelidir. Doğumun ardından bebek akciğer problemleri, sarılık, polisitemi ve metabolik sorunlar açısından gözlemlenir. Anne ise doğumdan sonra 6-12. haftada glukoz tolerans testi yaptırmalıdır.

Doğum Sonrasında Gestasyonel Diyabetten Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Gebelik diyabeti beslenme süreci doğum sonrasında da dikkatle takip edilmelidir. Bu süreçte ve gebelik diyabetinde yenmemesi gerekenler ise rafine gıdalar ve şekerdir. Bunun yanında doğumdan sonraki süreçte düzenli doktor kontrollerine gidilmelidir. Hamilelikte diyabet tanısı alan anne adayları doğumdan sonraki 6. ve 8. haftada gebelikte şeker yükleme testi yaptırmalıdır. 75 gr OGTT testi normal çıktığında bile aralıklı açlık kan şekeri de değerlendirilmelidir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan diyabet tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Gebelik diyabeti bulunan anneye 2 hafta uygulanan diyet sonrasında açlık kanseri 105 mg/dl ya da yemeğin ardından 1. saat kan şekeri sonucu 140 mg/dl ise insülin tedavisine başlanmalıdır.

Yapılan test sonucu 140 mg/dl ve fazla ise sonuç tehlikeli kabul edilir. Peki hamilelikte şeker kaç olmalı? Hamilelikte açlık kan şekeri düzeyi için ideal olan 60-90mg/dl ve ideal tokluk kan şekeri düzeyi ise 120-130 mg/dl olmalıdır.

Düşük glisemik indeksli yiyecekler şekerin düzenlenmesini sağlar. Bu yiyecekler yoğurt, et, yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, kepekli ekmek, greyfurt, elma ve eriktir.

Gebelik diyabeti doğumdan sonra ortadan kalkabilir ancak ileri şeker hastalığına da sebebiyet verebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.11.2023 11:24Yayınlanma Tarihi: 20.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!