444 3 703

Gebelikte Şeker Yükleme Testi Nedir?

 

Hamilelik sürecinde hem anne hem de bebek için birtakım riskleri beraberinde getiren gestasyonel diyabet yani gebelik ÅŸekeri geliÅŸebilir. Åžeker yükleme testi ile vücudun glikozu etkili bir ÅŸekilde kullanıp kullanmadığı incelenir ve durum analiz edilir. Peki gebelikte ÅŸeker yükleme testi nedir? Nasıl uygulanır?

Gebelikte Åžeker Yüklemesi Nedir?

“OGTT testi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

“Åžeker yükleme testi nedir?” sorusundan önce gestasyonel diyabet tanımlamasını yapmak daha doÄŸru olur. Gestasyonel diyabet, daha önce diyabet hastalığı bulunmayan ve gebelik sırasında ÅŸeker metabolizmasında bozukluk tespit edilen bir durumdur. OGTT testi ise bu durum tespit etmek adına uygulanan testtir. Bu test, gebeliÄŸi 24. ile 28. haftaları arasında 50 gram yükleme ile test olarak uygulanır. Testin uygulanması için günün herhangi bir saati uygundur ve anne adayının aç ya da tok olmasına bakılmaz. Anne adayına 50 gr. glukoz içeren su içirilerek uygulanır. Suyun içirilmesinden 1 saat sonra anne adayının kan ÅŸekeri düzeyine bakılır. Bu düzey 140 mg/dL veya üzeri olan anne adayına 100 gr. OGTT testi uygulanır. Testten 3 saat sonra anne adayında gebelik ÅŸekeri olup olmadığı kesinleÅŸir. Bu yükleme sırasında anne adayının yoÄŸun fiziksel aktivite yapmaması ve bu süreçte de hiçbir ÅŸey yememesi önemlidir. Böylelikle testle en doÄŸru sonuç elde edilir.

Gebelikte Åžeker Yüklemesi Neden Yapılır?

“OGTT testi neden yapılır?” sorusunun yanıtı da ÅŸöyledir:

Gestasyonel diyabet, farklı bir ÅŸeker hastalığı türüdür. Bu hastalık gebeliÄŸin 24. haftasından sonra ortaya çıkar. Ancak bazı anne adaylarında daha erken dönemde görülebilir ve bu durum hastalığın hamilelik öncesinde de olduÄŸunu gösterir. Bu nedenle durumun kesin olarak belirlemek adına anne adayına ÅŸeker yükleme testi uygulanır. Yani “Åžeker yükleme testi neden yapılır?” sorusunun yanıtı gestasyonel diyabet hastalığını teÅŸhis etmektir.

Gebelikte Åžeker Yükleme Testi Ne Zaman Uygulanır?

“Åžeker yükleme testi ne zaman yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testin genel olarak hamileliÄŸin 20. haftasından itibaren uygulandığını bilmelisiniz. Ancak test için en doÄŸru zaman kiÅŸi özelinde farklılık gösterebilir. Bu nedenle testin uygulanması için en doÄŸru zamanın belirlenmesinde bazı risk faktörleri gözden geçirilir. Bu risk faktörlerine göre anne adayı 35 yaşından büyükse, polikistik Over Sendromu (PCOS) hastasıysa, daha önceki gebelik süreç ya da süreçlerinde gestasyonel diyabet tanısı varsa, anne adayı daha önceki doÄŸum ya da doÄŸumlarında iri bebek dünyaya getirdiyse, vücut kitle indeksi 30’dan yüksekse ve ailede diyabet durumu varsa yüksek riskli gruptadır.

Åžeker Yükleme Testi Hangi Haftalarda Yapılır?

“Gebelikte ÅŸeker yükleme testi kaçıncı haftada yapılır?” sorusunun yanıtı hamileliÄŸin 24 ile 28. haftaları arasıdır. Bu haftalar arasında yapılan testlerde anne adayının kan ÅŸekeri seviyesi 140 mg / dL ve üzerinde çıkarda hamilelikte ÅŸeker yükleme testi bir kez daha uygulanır ve verilen sıvının miktarı artırılır. Ä°kinci kez uygulanan OGTT testi ile de durum teÅŸhis edilir.

Åžeker Yüklemesi Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Oral glukoz tolerans testi öncesinden yapılması gerekenler yüklenecek ÅŸeker dozuna baÄŸlıdır.  Gebelikte ÅŸeker yükleme testi 75 gr altında yani 50 gr olarak yüklenecekse anne adayının aç ya da tok olmasına bakılmaz. Anne adayına 50 gr ÅŸeker yüklemesi yapılır ve hamilelikte 50 gr ÅŸeker yüklemesi sonuçları 1 saat sonra deÄŸerlendirilir. Sonuç 130 veya 140 üzeri deÄŸerlerdeyse durum ÅŸüpheli olarak deÄŸerlendirilir. 75 gr ve 100 gr ÅŸeker yüklemesinde ise anne adayının testten önce 8 saatlik açık uygulaması gerekir. Yükleme öncesinde anne adayından kan alınır ve açlık kan ÅŸekerine bakılır. Ardından anne adayına 75 ya da 100 gr ÅŸeker bulunan solüsyon içirilir. Solüsyonun verilmesinden sonra 1, 2 ve 3. saatlerde ise kan ÅŸekeri ve 75 gr OGTT referans aralığı yeniden deÄŸerlendirilir. Böylelikle açlık, 1. saat tokluk, 2. saat tokluk ve 3. saat tokluk olacak ÅŸekilde farklı kan ÅŸekeri deÄŸerleri elde edilir. Peki OGTT 75 gr 1. saat kaç olmalı? Bu sınırlara göre açlık 105, 1. saat tokluk 190, 2. saat tokluk 165 ve 3. saat tokluk 145 mg/dl olmalıdır.

Åžeker Yüklemesi Zararlı mı?

Gebelikte ÅŸeker yükleme testi yaptırmayanlar bu yükleme testinin zararlı olup olmadığını merak eder. “Åžeker yükleme testi zararlı mı?” sorusunun yanıtı ise ÅŸöyledir:

OGTT yani ÅŸeker yükleme testi güvenli tarama testlerinden biridir. Gestasyonel diyabetin yol açabileceÄŸi bebeÄŸin aşırı kilolu doÄŸması, erken doÄŸum, bebekte doÄŸum sonrası solunum sıkıntıları, bebeÄŸin ilerleyen dönemlerinde obezite ve diyabet yaÅŸama ihtimali ile ölü doÄŸum ihtimali düÅŸünüldüÄŸünde uzmanlar tarafından önerilen bir testtir.

Gebelerde Åžeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?

“Åžeker yükleme testi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız iÅŸte bu sorunun yanıtı:

Gebelikte OGTT testi için anne adayına ilk olarak 50 gramlık ÅŸeker içeriÄŸi bulunan 150 ml sıvı verilmesi ile uygulanır. 1 saat sonra yapılan kan ÅŸekeri deÄŸeri ölçümü 140 ml'nin altında ise kiÅŸide risk bulunmaz. Ancak bu deÄŸerin yüksek olması durumunda kiÅŸiye 75 gr ya da 100 gramlık bir ÅŸeker yüklemesi uygulanır. Peki 75 gr ÅŸeker yükleme testi nasıl yapılır? Bu test anne adayına 75 gramlık ÅŸeker yüklemesi ile yapılır.

Gebelikte Åžeker Yükleme Testi Sonuçları

“Gebelikte ÅŸeker yükleme testi sonucu kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız gebelikte glukoz tolerans testi normal deÄŸerleri aÅŸağıdaki gibidir:

Åžeker yükleme testi sonucu küçük farklılık gösterebilir. Bu teste göre OGTT testi normal deÄŸerleri;

  • Aç karnına> 105 mg/dl,
  • 1.saattte> 190 mg/dl,
  • 2.saatte> 165 mg/dl,
  • 3.saatte> 145 mg/dl olmalıdır.

Gebelikte Åžeker Yüklemesi Aç Karnına mı Yapılır?

Åžeker yükleme testi aç karnına mı yapılır?” sorusunun yanıtı uygulanacak testin türüne göre deÄŸiÅŸiklik gösterir. 50 gramlık ÅŸeker yüklemesinde anne adayında açık istenmez. Ancak 75 ya da 100 gramlık ÅŸeker yüklemesi yapılacaksa anne adayının test öncesinde en az  8 saatlik açlık uygulaması gerekir.

“Gebelikte ÅŸeker yükleme testi saÄŸlık ocağında yapılır mı? Nerede yapılır?” diye merak ediyorsanız Türkiye’de bu testin özel saÄŸlık kurumları ve devlet hastanelerinde yapıldığını bilmelisiniz. Ayrıca saÄŸlık ocaklarında hekimin diyabet tanısı için istemesi ile bu test uygulanabilir.

Bu test iç hastalıkları - dahiliye bölümünde yapılır. Burada kan deÄŸerleri ölçülerek durumun detaylı tespit edilmesi ve kontrollerin gerçekleÅŸtirilmesi için hasta endokrinoloji bölümüne yönlendirilir.

Gebelikte ÅŸeker yükleme testi sonuçları aynı gün içerisinde çıkar.

Bu test genel olarak 2 ile 4 saat arasında tamamlanır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 17.10.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 17.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER