444 3 703

Dijital Mamografi Nedir?

 

Günümüzde her 8 kadından birinde görülen meme kanseri kadınlarda kanserden kaynaklı ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda. Bu nedenle ilk evrede çeşitli yöntemlerle teşhis edilmesi önemli. Bu yöntemler arasında yer alan dijital mamografi ile ele gelmeyecek kadar küçük olan nodüller görülebilir ve ultrasonda dahi tespit edilemeyen kitleler işaretlenerek alınabilir. Ayrıca normal mamografiye göre daha düşük radyasyonla çekilir ve çözünürlüğü oldukça yüksek görüntüler elde edilmesini sağlar.

Dijital Mamografi Nedir?

Dijital mamografi nedir?” sorusu meme kanserinin teşhisinde kullanılan ve düşük dozda X-ışını ile çekilen bir görüntüleme yöntemidir şeklinde yanıt verilebilir.

Dijital Mamografi Hangi Hasta Grubuna Uygulanır?

40 yaş ve üstü tüm kadınların yılda 1 kez dijital mamografi yaptırması önemlidir.

Dijital Mamografinin Avantajları Nelerdir?

Meme kanserinin erken evrede teşhis edilmesini kolaylaştırır. Ayrıca bu görüntüleme yöntemi ile elde edilen görüntüler yüksek çözünürlüğe sahiptir. Böylelikle ele gelemeyecek kadar küçük nodüllerin görülmesi, mikroskopik in-situ kanser hücresinin tespiti ve ultrasonda bile görülemeyen kitlelerin işaretlenerek alınabilmesi bu yöntemle mümkündür.

Dijital Mamografi Nasıl Çekilir?

“Dijital mamografi nasıl çekilir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Klasik mamografide olduğu gibi meme dokusu ve ışın tüpü araya alan plakla meme dokusu sıkıştırılır. Ardından her meme için ön ve yandan görüntüler alınır. Bu işlemde ışınlar meme dokusunu geçer ve elektronik ortama aktarılır. Ardından da elde edilen bu görüntüler büyük dijital ekranlara yansıtılarak radyolog tarafından değerlendirilir.

Dijital Mamografi Çekimi Öncesinde Neler Yapılır?

İşlem öncesinde losyon, pudra, deodorant gibi kozmetik ürünler sürülmemelidir. Bu çekim sırasında koltuk altı ve memelerdeki görüntüyü bozabilir. Kişinin meme dokusu hassas ise çekim regl dönemi sonrasında olmalıdır. Hamilelik durumu mutlaka önceden bildirilmelidir. Bir öncesi çekimle ilgili tüm sonuçlar da mutlaka getirilmelidir.

Dijital Mamografi İle Hangi Kanser Türleri Saptanabilir?

Dijital mamografi cihazı meme kanserinin teşhisinde başvurulan ilk yöntemlerden biridir ancak tüm meme kanserlerini saptamayabilir. Bu yöntemle yoğun meme dokusundaki küçük kitleler görülemeyebilir. Bu türden bir durum yaşandığında da meme MR, ultrasonografi ve tomosentez gibi ek görüntüleme yöntemleri istenir.

Dijital Mamografi Ücreti Nedir?

Dijital mamografi ücreti işlem yapılacak alana ve ek tetkiklere göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle çekimden önce detaylı fiyat bilgisi alınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.01.2024 12:31Yayınlanma Tarihi: 29.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER